Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

ESG-Rating 2023: Store unoterede fejler på klima, skat og kønsdiversitet

Claus Strue Frederiksen

torsdag 21. december 2023 kl. 11:25

ESG-Rating 2023: Store unoterede fejler på klima, skat og kønsdiversitet

Børsnoterede C25-selskaber indtager de øverste plad­ser i Økonomisk Ugebrevs ESG-Rating for store dan­ske selskaber. Coloplast topper listen, efterfulgt af Pandora og Ørsted. Helt i bund ligger ECCO. Generelt klarer de store unoterede selskaber sig markant dår­lige end de noterede, viser den årlige ESG-Rating med status på 43 store selskabers evne til at levere på kli­ma, mangfoldighed og tax governance.

Med 29 point ud af 34 mulige indtager Coloplast førsteplad­sen i Økonomisk Ugebrevs ESG-Rating for store danske virksomheder. Topplaceringen skyldes bl.a., at Coloplast siden 2017 har reduceret sit scope 1- og 2-CO2-aftryk med 46 pct. Alene det seneste år var reduktionen på 14 pct.

Halvdelen af bestyrelsesmedlemmer valgt på gene­ralforsamlingen er kvinder. Og på skatteområdet opnår Coloplast i år point i samtlige syv målepunkter i ØU Tax Governance Rating. Selskabet er bl.a. skarpt på skattely og skatteincitamenter.

C25-selskaber i toppen

Resultaterne fremgår af Økonomisk Ugebrevs årlige ESG-Rating. Formålet er at evaluere store danske selska­bers præstationer inden for tre centrale ESG-områder. Den overordnede rating baserer sig på resultaterne fra tre undersøgelser: ØU Klima Rating, ØU Mangfoldigheds­undersøgelse og vores Tax Governance Rating, som tidli­gere har været bragt i Økonomisk Ugebrev.

På andenpladsen ligger Pandora med 27 point, efter­fulgt af Ørsted med 25 point. Selvom ratingen omfatter C25 samt 19 store unoterede virksomheder – altså en lil­le overvægt af børsnoterede selskaber – er det alligevel påfaldende, hvor meget C25 dominerer toppen af listen. Nykredit, der med 22 point er det bedst placerede unote­rede selskab, overgås af otte C25-selskaber.

I bunden af listen ligger ECCO med blot 8 point ud af 34 mulige. Særligt klimaområdet halter – ud af 13 muli­ge point opnår skofabrikanten ikke et eneste point i ØU Klima Rating 2023. Årsagen er enkel: Selskabets officielle rapporter er blottet for relevante klimadata.

Økonomisk Ugebrev har spurgt ECCO, hvorfor selska­bet ikke oplyser om sit scope 1-, 2- og 3-CO2-aftryk, samt hvorvidt skofabrikanten har planer om fremadrettet af rapportere herom. Frem for at svare på spørgsmålet hen­viser presseafdelingen til årsrapporten – hvor svaret ikke findes – og har ikke yderligere kommentarer.

Også Lars Larsen Group fejler på klimarapportering og ender derfor langt nede på listen, med blot 10 point i årets ESG-Rating. Men ifølge Åse Andersson, Communi­cations Director i Lars Larsen Group, har møbelgiganten iværksat en række klimainitiativer, der på sigt ventes at resultere i en bedre placering.

”I Lars Larsen Group vil vi gerne være en del af løsnin­gen og bidrage til at begrænse den globale opvarmning. Derfor har vi bl.a. tilsluttet os Science Based Targets initi­ative sammen med seks af vores store datterselskaber og dermed forpligtet os til at reducere vores direkte og indi­rekte drivhusgasemissioner. Det er helt i tråd med vores øvrige tiltag på området og vores grundlæggende værdier om ordentlighed og ansvarlighed,” siger Åse Andersson.

Hun tilføjer, at Lars Larsen Group forventer at rappor­tere fyldestgørende om selskabets samlede klimaaftryk for regnskabsåret 2024: ”Der pågår lige nu, på tværs af Lars Larsen Group, et stort arbejde for at kortlægge vores drivhusgas-emissioner samt at opsætte reduktionsmål. Vi arbejder på at kunne rapportere på data for scope 1, 2 og 3 i forbindelse med årsrapportingen for FY24.”

Ringe klimarapportering

ECCO og Lars Larsen Group er ikke alene. Generelt klarer de unoterede selskaber sig markant dårligere end de no­terede i dette års ESG-Rating.

Som det fremgår af tabellen på næste side, opnår C25-sel­skaberne knap 20 point i gennemsnit i årets ESG-Rating. For de unoterede ender snittet på 14,6 point. De unoterede sco­rer færre point end C25 på alle ratingens tre parametre.

I gennemsnit opnår de 19 udvalgte unoterede selskaber 4,5 point ud af 13 mulige i ØU Klima Rating 2023, for C25 er snittet 6,9 – altså 2,5 point mere i gennemsnit. Den store forskel skyldtes bl.a., at mange unoterede selskaber ikke har styr på deres klimarapportering – hvor 75 pct. af C25-selska­berne rapporterer om deres scope 1-, 2- og 3-CO2-aftryk for 2022, er andelen for de store unoterede blot 58 pct.

Læs om metode for ratingen i bunden af olineversionen af denne artikel.

Claus Strue Frederiksen

ESG 2023 01

ESG 2023 02

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank