Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Life Science

God fremgang trukket af de tunge aktier trods nyhedstørke

Steen Albrechtsen

onsdag 27. december 2023 kl. 11:15

Life Science Modelportefølje

modelportefølje 01

Med et beskedent nyhedsflow var det udviklingen i de tungeste aktier, der igen bestemte udviklingen i Life Science Modelporteføljen, der uagtet kunne levere en god fremgang på 3,8 %. Det bringer afkastet år-til-dato op på hele 7,7 %, hvilket er stadig noget efter de to referenceindeks, men det giver håb om mere i det nye år.

Går vi de officielle selskabsmeddelelser igennem, var der faktisk et uhyre lavt antal siden sidst. Det er nærmest kun Hansa Biopharma, der havde en enkelt reel selskabsnyhed om resultatet af imlifidase AMR fase 2 studiet med 30 patienter. Studiet indfriede det primære endpoint, men det gav ikke nogen synderlig lettelse hos investorerne, som fortsat har fuld fokus på den manglende kommercielle succes med Idefirix og derfor uændret lader Hansa aktien handle omkring 20-25 SEK.

Med en meddelelse onsdag aften nåede Calliditas også med på listen, selvom kurseffekten ikke er med i tabellen og porteføljeopgørelsen, da den som altid er baseret på lukkekurserne onsdag d. 20/12.

Calliditas meddelte, at man havde fået fuld FDA-godkendelse af Tarpeyo, og det bør være med til at sikre en god omsætningsvækst næste år. Vi ved jo, at selskabet i år har sagt, at den begrænsede foreløbige godkendelse (accelerated approval) har været en større dæmpende faktor på nefrologernes lyst til at udskrive Tarpeyo, end Calliditas umiddelbart havde ventet.

Uden torsdagens stigning har Calliditas siden sidst alligevel leveret en god præstation med en stigning på 19 % til 111 SEK. Hertil kommer principielt dagens stigning til 131 SEK, som isoleret ville løfte Modelporteføljens samlede værdi med næsten 1,5 procentpoint.

Vi bemærker i øvrigt at aktien i lang tid har haft meget svært ved at holde stigningerne ovenpå positive nyheder. Det bliver meget spændende at følge denne gang, hvor vi nu kan begynde at kigge frem mod 2024 og en mulig meget positiv udvikling i salget og en formentlig opnåelse af break-even.

Den største bevægelse siden sidst står Ascelia Pharma for, og det endda selvom man ikke har sendt en officiel selskabsmeddelelse til børsen i perioden. Men har dog udsendt en pressemeddelelse, som fortalte, at genlæsningen af billederne i fase 3 studiet SPARKLE nu er skudt i gang, og at tidsplanen om nye toplinje-data i maj 2024 fortsat holder.

Mere interessant var måske nok, at det også fremgik, at man har været i kontakt med FDA for at høre om deres syn på planerne for en re-eksaminering af scanningsbilleder og data. Helt konkret skriver Ascelia Pharma:

”Ascelia Pharma has also interacted with the FDA in relation to the need for a re-evaluation. Based on this, no changes to the re-evaluation process were made.” Karakteren af kontakten med FDA er ikke nærmere specificeret eller konkretiseret, og derfor ser vi den mest som et tegn på, at FDA lidt mere løst/uformelt har tilkendegivet, at man i hvert fald ikke umiddelbart har noget imod planerne og processen omkring re-eksaminering. Om det i sidste ende er nok til en FDA-godkendelse, hvis data er konsistente, og resultatet er statistisk signifikant, er stadig et relativt åbent spørgsmål med stor usikkerhed.

Ascelia Pharma ville nok i øvrigt næppe have hverken tid eller kapital til at afvente en mere for­mel og sandsynligvis langvarig interaktion med FDA omkring re-eksamineringen. Signalet om, at man nu igen er på vej mod målet og fase 3 data var dog ikke til at tage fejl af for investorerne, som løftede den hårdt ramte aktie med 33 %.

I toppen var der ingen nyheder fra Zealand Pharma, som dog sandsynligvis har nydt godt af den nylige optagelse i C25-indekset ved den halv­årlige revurdering. Udover et rygklap og en kon­sekvens af den stigende aktiekurs og volumen, er det naturligvis også en lille validering af selskabets fremdrift og udvikling i det hele taget. Seriøsiteten vil i nogle investorers øjne stige, ligesom man også må regne med, at en række investorer, der normalt ikke ville skænke et underskudsgivende biotekselskab opmærksomhed, nu er tvunget til at se nærmere på selskabet og måske blive interesseret i den spændende fedmemedicin-fortælling, der er ved at blive opbygget om Zealand.

Zealand Pharma er steget 6 % siden sidst og ligger nu på nyt rekordniveau omkring 370 DKK. Da resten af Modelporteføljen ikke er steget med samme hastighed, er Zealand Pharmas vægtning igen øget, og den udgør nu 17 %. Det betyder også, at vi inden årets udgang formentlig vil reducere lidt oven på det flotte kursforløb i år, hvor aktien er steget med over 80 %. Vi kigger efter at sælge mindst 1/3 af positionen og dermed bringe aktien tættere på 10 % vægtning, som i udgangspunktet er den maksimale vægt i porteføljen på et købstidspunkt. Nu, hvor vi i mangel af nyheder har bevæget os over i handelsovervejelserne, kan vi fortsætte med den helt store stjerne Camurus, som er fordoblet i år og siden vort køb i januar 2022 har leveret et afkast på mere end 250 %. Trods den flotte fremgang i forretningen som helhed, og ikke mindst den nylige godkendelse i USA, synes vi, at aktien måske på kortere sigt er blevet belønnet lige vel rigeligt med en markedsværdi, der nu nærmer sig 30 mia. SEK. Det er således næppe utænkeligt, at vi også her vil sælge halvdelen inden årets udgang. Aktien vægter næsten 12 % og det vil bringe den ned omkring 5-6 %. For de to øvrige tunge positioner Lundbeck og Elekta er der ikke så meget at sige. For Elektas vedkommende henviser vi til analysen i denne uge, mens vi for Lundbecks vedkommende nok bare må konstatere, at andre aktier er meget sjovere og mere interessante for investorerne i øjeblikket, hvor den mulige rentetop gør rigtige vækstaktier meget mere interessante lige nu.

Nytårsopdatering

Vi forventer som sagt at gennemføre et par handler inden årets udgang blandt de tunge positioner, og i den forbindelse vil vi også se, om der skal ryddes lidt op i den anden af porteføljen. Ikke fordi det betyder så meget for afkastet, men det kan gøre porteføljen lidt mere fokuseret og klar til 2024.

Steen Albrechtsen

Mellem jul og nytår vil vi udsende en lille nytårshilsen og opdatering på Modelporteføljen.

modelportefølje 03

modelportefølje 02

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Life Science

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank