Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Life Science

Eksplosiv start på 2024: 8 % afkast efter 7 handelsdage

Steen Albrechtsen

mandag 15. januar 2024 kl. 9:00

Life Science Modelportefølje

Modelporteføljen har haft det godt på det seneste, og ovenpå en god slutspurt i 2023 med næsten 20 % afkast de sidste 2 måneder er porteføljen i 2024 allerede steget med hele 8 %. Vi tror ikke, at træerne gror ind i himlen og kommer nok til at gå lidt tilbage det stykke tid. Når året er omme, har vi til gengæld stor tiltro til, at dette også kan blive et ganske fornuftigt år.

Vi har denne gang medtaget opgørelser per i 10/1 2024, men også opgørelser ultimo 2023 for overblikket skyld. Forklaringen på porteføljens pæne resultat på 11 % for året finder vi bl.a. i den flotte fremgang til Zealand Pharma, som har været blandt de tungeste aktier i porteføljen i lang tid. Den flotte fremdrift er drevet af fedmehistorien, hvor selskabet med hele 4 udviklingsprogrammer i flere og fleres øjne givetvis begynder at ligne en lækkerbisken for et større pharmaselskab. Denne uges fornemme kapitalrejsning på 1,5 mia. DKK i en rettet emission til kun 2 investorer er et klart styrketegn. Vi tror på yderligere kursstigninger i 2024, men er snart nødsaget til at reducere positionen af hensyn til porteføljens risikospredning. Zealand vægter nu 17 %.

Stjernen i 2023 var Camurus, som steg med flotte 113 % i kølvandet på en nærmest kontinuerlig omsætningsvækst, der også aflejrer sig i endnu højere grad på bundlinjen. Positive kliniske data og partnerens FDA-godkendelse i 3. forsøg taler for fortsat fremgang. Camurus vægter nu 12 %, men trods den fine udvikling er vi bekymret for, om det gået lidt for stærkt på det seneste. Det har vi givet udtryk for tidligere også, men nu er det ved at være tid til en reduktion efter yderligere 6 % opgang i 2024 til kurs 570 SEK.

Vi vil også fremhæve 3 svenske aktier mere her til sidst. Calliditas, Alligator og IBT.

Calliditas har haft flere nyheder ude på det seneste. Lige før jul så vi den fulde godkendelse i USA, hvor aktien for første gang formåede at holde en god stigning ovenpå positivt nyt. Her i det nye år har vi set de foreløbige salgstal for 2023, som betyder, at man med 102 mio. USD i omsætning kun akkurat nåede i mål med den nedjusterede forventning på 100-120 mio. USD. Den oprindelige forventning var 120-150 mio. USD. Salgschefen i USA er også blevet udskiftet her i det nye år, og særligt pga. den fulde FDA-godkendelse ser vi frem til en flot salgsudvikling i år, der formentlig vil bringe selskabet meget tæt på break-even.

Alligator har efter en svær start i porteføljen, hvor vi købte ind sidste sommer i forbindelse med fortegningsemissionen, men den har virkelig vist tænder på det seneste. Det er blevet til en solid stigning på 43 % i 2024, og sidste år blev det efter en god slutspurt til en stigning på 30 % fra købstidspunktet og frem til årets udgang. Vi nærmer os nu den vigtige fase 2 opdatering, som vi må forvente er en binær event for kursen, sådan som tingene ser ud lige nu. Aktien vægter aktuelt 6,7 % og det er klart, at vi skal bruge de næste par uger på at overveje, om det er for meget, når vi går en binær event i møde.

Infant Bacterial Therapeutics har også en binær event hastigt på vej. Her afventer dog fortsat en opdatering på indrulleringen i fase 3 studiet, førend vi lidt mere præcist kan sige noget om, hvornår data kan forventes. Som vi skrev i slutningen af sidste år, ser det lige nu ud til, at marts er det bedste bud. Der var heldigvis ingen af de dårligst performende aktier, der vægtede meget tungt, da året startede. Den største skuffelse har nok været Hansa og Ascelia, fordi vi vurderede, at begge selskaber kunne være ganske tæt på egentlige gennembrud i 2023.

For Hansas vedkommende var det primært på den kommercielle side, vi havde forhåbninger til, at 2023 skulle blive et afgørende år. Det blev ikke tilfældet, selvom 4. kvartal på salgssiden viste fremskridt. Og det er aktien da også blevet godt belønnet for i 2024 med en stigning på 37 %, hvilket den anden tabel viser. En tilbagegang på 47 % i 2023 er dog svær at sluge.

Ascelia-skuffelsen behøver vi ikke tale meget mere om i detaljer. Vi ser frem mod 2. kvartal, hvor resultaterne fra den nye gennemgang af scanningerne ligger klar. Også Ascelia er blevet belønnet med en stor fremgang på det seneste – den eneste forklaring, vi umiddelbart kan finde, er moderate insiderkøb fra ledelsen. En fremgang på 78 % i år er status for Ascelia, men en kurs på 6 SEK er dog stadig meget langt fra kursen før den kiksede billedgennemgang.

Udover den uventede Ascelia-skuffelse kom afbrydelsen af InDex’ fase 3 studie også som lyn fra en klar himmel i 2023. Det er den slags uventede skuffelser, man skal være forberedt på som biotekinvestor, og selvom 2023 har budt på flere, så var porteføljen stærk nok til at overkomme det. Som tidligere skrevet udgør kontanterne i InDex betydeligt mere end den aktuelle børskurs, og selv når man fraregner omkostninger til evt. nedlukning, bør kurspotentialet ligge over end den aktuelle kurs. VI afventer stadig en fuld opdatering fra selskabet på studiets ”fulde data” og på fremtiden for selskabet, førend vi agerer yderligere.

Steen Albrechtsen

Modelportefølje 02 ,Modelportefølje 03

Kursændring-2023

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Life Science

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank