Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Bankaktier 2024: Høj indtjening, men sløje kursstigninger

Per Grønborg

tirsdag 16. januar 2024 kl. 17:25

Bankaktier 2024: Høj indtjening, men sløje kursstigninger

2023 blev et fantastisk år for de danske banker rent indtjeningsmæssigt. Men et ret beskedent år på ak­tieafkast, med undtagelse af Danske Bank. Faktisk tæt på en fuldstændig dekobling af indtjeningsfor­ventninger og kursudvikling. Fokus på den korte bane bliver på udbytter og aktietilbagekøb i forbindelse med årsrapporten i februar, skriver finansanalytiker Per Grønborg om udsigten for 2024.

Danske Bank har været klart bedste bankaktie i 2023, med et afkast 37 pct. inkl. udbytter, hvilket matcher en 36 pct. forøgelse af aktieanalytikernes forecast på 2024-indtje­ningen.

Sydbank er topscoreren med en 60 pct. forøgelse af EPS-forventningen fra starten af 2023 til 2024, mens de øvrige banker ligger under Danske Bank. For Nordea og Jyske Bank har der dog været anstændige EPS-opjusterin­ger på henholdsvis 16 og 17 pct.

Til gengæld halter aktiekursen, i forlængelsen af de sti­gende EPS-estimater, bagefter i alle bankerne, da ingen af de øvrige banker ud over Nordea har leveret tocifrede aktieafkast i 2023. Mest bemærkelsesmæssigt i Sydbank, hvor P/E-kvoten er faldet fra 8,8 gange overskuddet til 5,5 gange.

De store svenske og norske banker har oplevet EPS-opjusteringer på typisk 10-20 pct., med Handelsban­ken på beskedne 4 pct. Her er salget af de danske aktivi­teter nok en af årsagerne. Afkastene har til gengæld været ganske pæne med ca. 20 pct. i gennemsnit. Bedst har det været for SEB med 23 pct. og dårligst for Handelsbanken med 13 pct. Der har således været relativt små bevægel­ser i P/E-kvoterne, som det fremgår af tabellen.

Generelt var opjusteringerne markant større i første end i andet halvår, hvilket også afspejler, at centralban­kernes rentestigninger primært kom i første halvår. No­tér, at Spar Nords 2024-EPS faldt med 17 pct. i de sidste tre måneder af 2023.

Broderparten af faldet kom inden tredjekvartalsrap­porten og er sandsynligvis mest udtryk for den begræn­sede analytikerdækning. Antallet af analytikere steg fra en til to i Infronts database i oktober, og den nye analytiker havde tilsyneladende et markant lavere EPS-forecast end den analytiker, der havde været der hele tiden.

2022 og 2023 har været præget af, at nationalbankren­ten er steget fra -0,6 pct. til +3,6 pct., hvilket har givet et markant boost til bankernes nettorenteindtjening. I 2024 vil vi sandsynligvis se de første rentenedsættelser, hvilket vil vende dynamikken.

Risikoen for negative EPS-justeringer er bestemt til ste­de, om end rentefald allerede ser ud til at være inddiskon­teret i analytikernes forventningerne. Spørgsmålet er, om rentefaldet bliver større eller mindre end det, der allerede er foruddiskonteret.

Vi vil se fortsat solide stigninger i nettorenterne i før­ste kvartal, og nok også i andet kvartal, da renteniveauet utvivlsomt vil være højere i første halvår 2024, end det var i første halvår 2023. Til gengæld er der stor risiko for, at vi vil se modvind i andet halvår, såfremt markedsforvent­ningerne om betydelige rentefald allerede i 2024 materi­aliserer sig.

Kan en udsættelse af rentefaldene blive en positiv ka­talysator for bankerne i 2024? Umiddelbart burde svaret være ja. Allerede de seneste uger er sandsynlighederne for mange rentenedsættelser i 2024 faldet, og det har også være med til at give bankaktierne et lille løft.

Men lektien fra 2023 har været, at markedet ikke tror på, at den nuværende indtjening er holdbar. Derfor er P/E-kvo­terne generelt faldet. Samtidig kan sentimentet i markedet meget vel blive, at udsatte rentefald netop kun vil være en udsættelse, og ikke en aflysning. Smerten, i form af falden­de udlånsrenter, kommer altså blot lidt senere. Det er sjæl­dent noget, aktiemarkedet er villigt til at betale for.

Bankernes kredittab bliver meget begrænsede i 2023. De seneste opjusteringer har fortalt den samme historie som hele året: Kredittab er lavere, end bankerne tidligere havde ventet. Analytikerne forventer som altid en gradvis normalisering, hvilket betyder markant større kredittab i 2024 end i 2023.

Godt og skidt fra kapitalforvaltning

Om det faktisk materialiserer sig, afhænger af den ma­kroøkonomiske udvikling. Men positive overraskelser er nok mere sandsynlige end negative overraskelser. Til gen­gæld er det heller ikke noget, markedet normalt betaler det store for.

Gebyrerne vil få medvind fra kapitalforvaltning med pænt stigende asset under management i slutningen af 2023. Vi vil utvivlsomt se en fortsat bevægelse imod billige indeksfonde. Men forvent ikke, at bankkunderne i 2024 pludselig ændrer markant på porteføljesammensætnin­gen. Trenden mod mere omkostningsbillige investerings­løsninger er intakt. Men det er det meget lange seje træk.

Omvendt bliver bankernes overordnede omkostnin­ger en hovedudfordring i 2024 på grund af relativt høje overenskomstmæssige lønstigninger: De 4,5 pct., der blev givet 1. juli 2023, vil få helårseffekt, og en yderligere løn­stigning på 3,7 pct. kommer 1. juli 2024.

Bankernes nettorenter vil igen i 2024 tiltrække sig ho­vedopmærksomheden, mens der vil være nettomodvind fra de øvrige regnskabslinjer. Umiddelbart lyder det ikke som specielt tillokkende udsigter for investorerne.

Man skal blot huske, at aktiemarkedet endnu ikke har betalt for de indtjeningsstigninger, vi har set i 2022 og 2023. Derfor vil det store spørgsmål i 2024 blive, hvad der kommer til at ske med P/E-multiplen. Skal banker fortsat handles på 5-7 gange næste års indtjening, eller skal vi til­bage mod det historiske niveau på ca. 10x? Det bliver det væsentligste spørgsmål, investorerne skal overveje i 2024.

På den korte bane vil fokus være på udbyttebetalin­ger og aktietilbagekøb i forbindelse med årsrapporterne i februar. Med markante indtjeningsløft må man også for­mode, at udbytter og aktietilbagekøb bliver hævet tilsva­rende, uanset at Finanstilsynet, Nationalbanken og mini­steren som altid advarer imod det.

Nu skal vi se, hvem der driver banken med skyldig hensyntagen til ejerne, og hvem der har mageligheden i højsæde.

2024 må blive året, hvor Konkurrencemyndighederne endelig tager stilling til, om Nykredit får lov til at oprethol­de eksklusiviteten i Totalkredit-aftalen. Det kan blive en gamechanger, såfremt konkurrencemyndighederne har mandshjerte til at gribe ind. Men det er nok noget for tid­ligt at foruddiskontere.

Endeligt er skærpet regulering en altid negativ gæst på bagsædet, mens den generelle bank-bashing ikke længe­re har Kollerupske højder, men dog stadig vil præge et som oftest enigt mediebillede.

Per Grønborg

Per Grønborg ejer aktier i Danske Bank, Sydbank og Spar Nord.

Bankaktier 01

Bankaktier 02

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank