Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Danskerne begynder at trække hårdt på kassekreditten

Morten W. Langer

torsdag 18. januar 2024 kl. 7:40

Danskerne begynder at trække hårdt på kassekreditten

Over de seneste år er rentebetalinger fordoblet til 7,6 mia. kr. månedligt mod 3,9 mia. kr. for to år siden. Det svarer til ekstra 44 mia. kr. årligt, som fragår den dis­ponible indkomst. Tal fra Nationalbanken tyder på, at privatøkonomierne nu er pressede.

Centralbanker, økonomer og andre økonomiske eksperter har de seneste år undret sig over, at forbrugerne i den vestlige verden har haft midler til at opretholde stort set uændret privatforbrug, på trods af inflation og højere ren­ter på boliglån og andre banklån.

Men nu ser det ud til, at forbrugernes ekstra pengekas­se er ved at være tom. I USA eksploderede forbrugerkre­ditterne i november til det tredobbelte af det forventede.

Herhjemme er der indikationer på samme udvikling, hvor danskerne for alvor nu begynder at trække på konti med overtræksmuligheder og indlån på bankbøgerne.

Ifølge Nationalbankens tal har husholdningerne hen over efteråret forøget deres træk på kassekreditter fra et niveau omkring 90-92 mia. kr. til nu 96 mia. kr.

Over de seneste ti år var den samlede kassekreditgæld ellers faldet fra 130 mia. kr. til omkring 90 mia. kr., hvor niveauet har ligger de seneste år.

Men hen over efteråret er kassekreditgælden igen be­gyndt at stige. Og renteudgifterne på kassekreditterne er steget endnu mere: Fra 249 mio. kr. om måneden til 517 mio. kr. Samlet set kan det let tolkes på den måde, at det nu begynder at stramme til i danskernes privatøkonomi, og at det giver anledning til mere træk på kassekreditten.

Billedet understøttes af, at man også i løbet af efteråret er begyndt at trække mere på deres anfordringsindskud i bankerne, altså almindelige bankbøger. Her har udvik­lingen ellers været stigende indlån de seneste mange år. Over de seneste tre-fire måneder er indlånet dykket knap 20 mia. kr.

De seneste data fra Danmarks Statistik for detailhandel­sindkøb tyder dog ikke på den store opbremsning i forbru­get. De seneste tal for november viser overraskende stærk fremgang, og det kan måske skyldes tilbudsjagt på Black Friday.

Danmarks Statistiks data viser, at der i særlig grad er tale om øgede indkøb af elektriske husholdningsartikler, forbrugerelektronik og smykker og ure. Den markante for­brugsfest kan dog også betyde, at privatforbruget dette forår kan tage et gevaldigt dyk.

Indtil videre viser forbruget dog robusthed. Allernyeste data kommer fra Nordeas Forbrugsbarometer, baseret på kortforbruget frem til nytår. Det viser en lille fremgang i re­alt forbrug i forhold til for to år siden.

Morten W. Langer

kassekredit 01

kassekredit 02

kassekredit 03

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank