Kære læser
Europæisk økonomi og erhvervsliv har over det seneste halve år vist stor svaghed. Modsat har dansk erhvervsliv holdt flot stand. Men nu ser det også ud til, at festen er ved at være slut herhjemme.
Danmarks Statistiks seneste tal for industriens produktion og omsætning viser, at det nu går stejlt ned ad bakke i en stribe sektorer. I november steg produktionen med 9,9 pct. i industrien. Men omsætningen blev kun øget med 0,1 pct. Bag omsætningstallet ligger en vækst i eksporten på 1,0 pct. og en tilbagegang i salg herhjemme på 1,8 pct. Overordnet betyder det, at industrien nu producerer til lager. Danmarks Statistiks måde at opgøre tingene på er netop, at forskellen mellem den faktiske produktion og salget svarer til lageropbygning eller lagernedbringelse.
Med andre ord opbygges der nu lagre ude i virksomhederne, og det vil ikke fortsætte længe, hvis salget fortsætter med at svigte.
Så er der kun én konsekvens: Nemlig at virksomhederne skruer ned for produktionsblusset og begynder at afskedige ansatte. Historien viser, at virksomhederne ikke er særligt hurtige til at begynde at fyre medarbejdere, fordi de håber, at det hele vender. Beskæftigelsen herhjemme holder da også fortsat flot stand.
I forhold til oktober var omsætningen altså nogenlunde flad. Men medicinalindustrien, der vægter 30 pct. af den samlede industri, gik hele 25 pct. frem. Til et rekordhøjt niveau. Endnu engang må vi sige: Tak til Novo Nordisk for at holde gang i hjulene.
Uden medicinalindustri var industriens omsætning faldet fire pct. Kigger man på enkeltsektorer, var der størst tilbagegang i tobaksindustri, betonindustri, metalindustri, elektronikindustri og transportmiddelindustri. Så det er nok i disse sektorer, at vi kommer til at se de første fyringsrunder.
Denne gennemgang blot for at gøre opmærksom på, at der er stor risiko for, at ulven kommer denne gang. Over det seneste halvandet år er der blevet råbt ”recession forude” mange gange, uden at der er sket så meget. Men denne gang er det anderledes, også ude i Europa, hvor nøgletallene har skuffet den ene gang efter den anden.
Enhver leder og bestyrelse i erhvervslivet bør nu tænke over, hvor virksomheden er mest sårbar, og hvordan man styrker robustheden i forhold til en økonomisk afmatning. Vi står nu lige foran sæsonen for Q4-regnskaber med blandt andet LM Ericsson og Topdanmark tirsdag i denne uge, og her forventer analytikerne fald i overskuddene på henholdsvis 33 pct. og 79 pct. i forhold til samme kvartal sidste år.
Dagen efter kommer regnskaber fra blandt andet Gjensidige og Swedbank, og for begge selskaber venter analytikerne fremgang. Torsdag aflægger Tryg regnskab med en forventet overskudsfremgang på 65 pct.
Samlet set forventes for de store europæiske Stoxx 600 selskaber mindre overskudsfald med største tilbagegang til forsyning og energi. Healthcare ses som en vinder med plus ti pct., mens finans og industri går lidt tilbage.
Under alle omstændigheder er det mest interessant, hvad ledelserne siger om udsigterne for 2024. Og her kan vi godt se for os, at der kommer nogle gedigne skuffelser, som vi vil grave dybere ned i efter regnskaberne. Særligt vil vi fokusere på eventuelle strategiskift i de enkeltvirksomheder i kølvandet på ændrede omverdensforhold.
God læselyst
Morten W. Langer
Chefredaktør
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.