Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Finans – 2024 bliver ikke mere roligt og forudsigeligt end 2023

Morten W. Langer

mandag 22. januar 2024 kl. 10:00

Brev fra chefredaktøren
Kære Læser

I denne uge bringer vi en stribe artikler, som viser, at makroøkonomien og de finansielle aktivmarkeder fortsat er meget usikre. 2024 ser ikke ud til at blive et år med mere klarhed end 2023: Efter en periode med vigende in­flation er der igen øget usikkerhed om, hvor vi er på vej hen med priserne. I hvert fald er de korte og lange renter igen begyndt at tippe opad.

For vores hjemlige økonomi er der også en stribe nye usikkerheder: Som det fremgår af vores forskræp om bankernes Q4-regnskaber, ser flere banker nu øgede tabshensættelser på erhvervsudlån, dels i Q4, men endnu mere i det igangværende første kvartal af 2024.

I vores årlige tema om de 30 største ejendomsselska­ber i denne udgave stiller vi spørgsmål ved, om ejendoms­selskaberne har justeret deres afkastkrav ved værdian­sættelse af egne ejendomme tilstrækkeligt op i forhold til den underliggende renteudvikling.

Danske Bank påpeger i en analyse, at der kan ligge en del nødvendige tilpasninger forude i ejendomsselskaber­ne, især hos dem, der bliver ramt af højere finansierings­renter og måske også højere tomgang på kontorudlej­ning. Der skal måske slankes balancer eller skaffes ekstra kapital, hvilket måske kan blive svært.

Fagredaktør Ejlif Thomsen kigger nærmere på prisef­fekterne af de nye boligskatter på dyre villaer nord for Kø­benhavn. Han undersøger, hvor meget ejendomsskatter­ne stiger på en stribe konkrete villaer i Whiskybæltet, og hvordan ejendomsmæglerne vurderer situationen.

Endelig har fagredaktør Carsten Steno gravet videre i problemerne med at skaffe mere kapital til udfordrede venture- og kapitalfond-ejede porteføljeselskaber. Han fortæller om de stadig mere komplicerede aktiekapital strukturer med ofte op til fire-fem forskellige aktieklasser med forskellige vilkår og rettigheder, når det gælder ud bytte, tilbagebetaling og købskurs. Men det er også klart, at hvis en virksomhed er livstruet, er det for alle bedre at sælge billige aktier til nye investorer end at lade det hele falde.

Bundlinjen bag det hele er, at det på overfladen egent­lig går meget godt, men at det mange steder også begyn­der at gøre ondt. Det understøttes også af de seneste data fra Danmarks Statistik om industriens produktion og omsætning. I november steg produktionen, mens salget lå fladt. Altså blev der opbygget til lager, hvilket ikke hol­der på den lange bane.

Situationen stiller store krav til virksomhedernes om­stillingsparathed. De skal gøre det fornødne for at sikre en god robusthed.

Som det fremgår af fredagens udgave af ØU Ledelse, har konsulentbranchen kronede dage: Omstillingen til nye tider anvendes der enorme ressourcer på, med for­søg på at håndtere udfordringer med energiforsyning, klima, forsyningskæder, digital omstilling og kunstig intel­ligens – for ikke at tale om krigen i Ukraine og konflikten i Gaza, som kan sætte hele Mellemøsten i brand.

God læselyst.

Med venlig hilsen

Morten W. Langer

Chefredaktør

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank