Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Er afkastkrav for danske ejendomsselskaber stadig for lave?

Morten W. Langer

torsdag 25. januar 2024 kl. 11:25

Er afkastkrav for danske ejendomsselskaber stadig for lave?

Danske ejendomsselskaber har været begunstigede af en høj andel lange realkreditlån og et fortsat ro­bust ejendomsmarked. Både nordiske og europæiske ejendomsselskaber har været hårdt ramt af stigende finansieringsrenter og styrtdyk i aktiekurser. Men nu er der lys for enden af tunnelen med de seneste må­neders rentefald. 2022-regnskaberne viser, at de fle­ste danske ejendomsselskaber endnu ikke har nedju­steret deres afkastkrav ved værdiberegningen.

Både nordiske og europæiske ejen­domsaktier blev i 2022 udsat for store formuedyk, i hvert fald for de børsnoterede ejendomsak­tier. Faktisk faldt begge aktieindeks med 36 pct. i kølvan­det på de stigende renter og de deraf følgende stigende afkastkrav fra de finansielle investorer.

På en eller anden måde er denne udvikling gået helt udenom det danske ejendomsmarked, i hvert fald på overfladen. Børsnoterede Jeudan klarede sig gennem 2022 med et nulafkast. Siden starten af 2023 er den sto­re danske ejendomsaktie faldet 10 pct., men det svenske SX35 og det europæiske Stoxx Real Estate er gået i et lille plus efter et stort kursfald i foråret.

Små nedskrivninger i jeudan

Siden oktober sidste år er de svenske og europæiske ejen­domsaktier nærmest tordnet i vejret, mens Jeudan-aktien, efter et større kursfald over sommeren, har fået et lille nøk opad. Meget tyder dermed på, at renteudviklingen og de ændrede investor-afkastkrav, har sat sig langt mindre i Jeudan, og muligvis også andre danske ejendomssel­skabers egen værdiansættelse, end de markedsmæssige prisændringer på ejendomsselskaberne i Danmarks nær­områder tilsiger.

I kølvandet på de stigende renter dykkede ejendomssel­skabs-aktierne altså markant omkring os. Men Økonomisk Ugebrevs årlige analyse af de 40 største danske ejendoms­selskabers regnskaber viser, at de samlede værdiregulerin­ger var tæt på nul. Med andre ord var der tale om yderst begrænsede interne justeringer af afkastkravene ved vær­difastsættelsen af de enkelte selskabers ejendomme.

Ud af de 40 ejendomsselskaber var der negative værdire­guleringer i ti regnskaber med lidt større beløb, hvilket kan afspejle en erkendelse af, at de stigende renter ville have indflydelse på afkastkravene. Det var tilfældet i Dades, PFA, Sampension, Rødovre Centrum, HP Ejendomme og ATPFA III.

Samtidig var der overraskende større opjusteringer i syv ejendomsselskaber, bl.a. Jeudan, Wihlborgs, CW Obel Ejendomme, Velliv og Byggeselskab Mogens de Linde.

For de danske ejendomsselskaber er det store spørgs­mål, hvorvidt de i 2023-regnskaberne vil foretage store nedskrivninger af værdierne. Det gælder især dem, som endnu ikke har taget fat på den åbenbare ændring af markedsværdierne. En hel del selskaber skriver i deres 2022-regnskaber, at stigende lejeindtægter har neutrali­seret eventuelle stigende afkastkrav, og at der derfor ikke er ændret på beregningsgrundlaget.

I en større gennemgang af det nordiske kommercielle ejendomsmarked fra medio december fra Danske Bank på­peges det, at de seneste års rentestigninger langt fra har gi­vet sig udslag i samme stigning i investors afkastkrav. Mens den gennemsnitlige rente er steget 1,8 procentpoint, er af­kastkravet kun øget lidt over 0,5 procentpoint. Indtil nu.

For en stribe svenske ejendomsselskaber har banken beregnet dem såkaldte interest coverage ratio, der udtryk­ker, hvor høj en finansieringsrente ejendomsselskabet kan bære med den aktuelle lejeindtægt. For flere af de store ejendomsselskaber var dette nøgletal på 3-4 pct. i lånerente for 2022, mens det for flere selskaber er dyk­ket mellem 1,5 og 2,0 procent i 2024. Med andre ord er overdækningen fra driftsindtægterne i forhold til finansie­ringsomkostningerne betydeligt indsnævret.

På den baggrund konkluderer Danske Bank, at mange ejendomsselskaber i år skal ”take action” ved at styrke ba­lancen, f.eks. gennem kapitalforhøjelser eller frasalg, og ved at forholde sig til at billige lån måske skal afløses af dyrere lån.

Dyr refinansiering

Alene i år udløber for over 12 mia. euro ejendomsobliga­tioner i Sverige og Finland, hvoraf hovedparten er BBB-ra­tede. Det betyder refinansiering til betydeligt højere ef­fektive lånerenter. Renten på BBB-ratede obligationer udstedt af ejendomsselskaber er de seneste år steget fra plus 100 basispunkter oveni Xibor 3m til ca. 330 ba­sispunkter. Det giver for ejendomsselskaberne en samlet aktuel finansieringsrente på 6-8 pct.

Udviklingen ventes at betyde, at stadig flere ejendoms­selskaber bliver nødt til at frasælge ejendomsaktiver, med mindre de har en høj grad af egenkapitalfinansiering. Det har eksempelvis de danske ejendomsselskaber, ejet af pen­sionskasser, og de kan måske derfor gøre en god handel.

Danske ejendomsselskaber med lang finansiering lig­ger også lunt i det. Mens selskaber med 1-, 3- eller endda 5-årige realkredit- eller banklån hurtigt kan ryge ud i de samme problemer, som de svenske og finske ejendoms­selskaber har.

Indtil videre er det den almindelige opfattelse, at ban­kerne og realkreditten har støttet op om udfordrede ejendomsselskaber. Som det fremgår af en anden artikel i denne udgave, om udsigterne for Q4-bankregnskaber­ne, ser bankerne selv stigende udlånstab forude. Og ejen­domsselskaber nævnes også som en sektor, hvor der kan opstå problemer, både på likviditet og soliditet, hvis der skal nedskrives markant på værdierne.

Ejendomsselskaberne har langt ind i 2023 været be­gunstiget af en solid dansk økonomi. Men data fra Ejen­domstorvet.dk viser at tomgangsprocenterne nu er stigende især for detailhandelslokaler, lagerlokaler og også kontorlokaler i udvalgte regioner. Med den svage udvikling i erhvervslivet, undtagen medicinalsektoren, er det også givet, at mange virksomheder nu slanker deres kontorkvadratmeter. Det betyder, at der ikke kun kom­mer modvind fra højere finansieringsrenter, men også fra faldende lejeindtægter og øget tomgang.

Danske Bank konkluderer i sin analyse, at der fortsat vil være pres på ejendomsværdier og interest covera­ge-ratioen. Banken skriver, at de seneste rentefald er ”good news, but not enough for the sector to be out of the woods yet.”

Endelig påpeges det, at bankerne har tilstrækkelig ka­pitalbuffer til at understøtte ejendomsselskaber. Men at deres risikoappetit nok vil være meget forskellig, under­forstået at der er aftagende risikovillighed.

Morten W. Langer

lave afkastkrav 01

lave afkastkrav 02

lave afkastkrav 03

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank