Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Nordic Waste: Randers kommune ignorerede advarsler i februar. Interne notater: “Miljøgodkendelse omfatter ikke krav om sikring mod jordskred”

Morten W. Langer

tirsdag 23. januar 2024 kl. 16:17

I forbindelse med et orienteringsmøde om Nordic Waste for kommunalbestyrelsen i Randers kommune i februar 2023 stillede fem kommunalbestyrelsesmedlemmer spørgsmål til forvaltningen, for at den kunne forberede sig.

Ifølge dokumenter på kommunens hjemmeside lød et af spørgsmålene sådan: ”Hvorledes sikres der i mod store jordskred ned mod Ølst by af den løse, porøse og til tider gennemvædede jord der placeres i den gamle lergrav af Nordic Waste?”

I det skriftlige svar fra kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt oplyses, at der ikke er nogen ”umiddelbar ” risiko, og at risikoen for et jordskred heller ikke er undersøgt:

”Ud fra de højdekurver, der er tilgængelige i cb-kort, er der ikke umiddelbart en risiko for at et jordskred vil ”løbe” i retning af Ølst by. Men ingen af os har besigtiget området med henblik på at belyse risikoen for jordskred,” skriver han.

Det fremgår også, at den foreliggende miljøgodkendelse ikke tager højde for risikoen for jordskred.

I et senere notat fra forvaltningen i Randers kommune til kommunalbestyrelsen fremgår det, at spørgsmål vedrørende virksomhedens aktiviteter, fremsat af byrådspolitikkerne Anker Boje, Erik Bo Andersen, Bjarne Overmark, Frida Valbjørn og Bo Vestergaard i mail af den 24. feb. 2023 til Jesper Kaas, vil blive besvaret og tilgodeset i forbindelse med tillæg til miljøgodkendelsen for Nordic Waste.

Forvaltningen reagerer på spørgsmålene ved at  udarbejde et tillæg til miljøgodkendelsen for Nordic Waste, som behandles af Miljø- og Teknik Udvalget den 6. juni. 2023:

”Forvaltningen har (…) foretaget en vurdering af risikoen for jordskred. Det er vurderingen, af der ikke er risiko for jordskred der kan påvirke omgivelserne. Der stilles derfor ikke krav hertil,” skriver kommunen.

Forvaltningen skriver afslutningsvist om risikoen for jordskred: ”Den nuværende og kommende godkendelse indeholder ikke krav til en sikring mod jordskred ned mod Ølst by. Det vurderes ikke at omgivelserne kan blive påvirket af jordskred. Ølst by ligger desuden højere end vejen og engen, der omgiver virksomheden.” Dette notat er dateret så sent som 21. maj 2023.

Det fremgår også af forvaltningens notater, at der på dette tidspunkt ikke er foretaget egentlige professionelle geologiske undersøgelse af eventuelle risici for alvorlige jordskred.

En ny undersøgelse af jordskredssagen hos Nordic Waste viser, at der var dokumenterbare tegn på skred allerede i starten af 2021. Rapporten fra GEUS med titlen ” Jordskredsaktivitet ved Nordic Waste, Randers Kommune” Link https://www.geus.dk/Media/638415078120413183/GEUS%20RAPPORT%202024%206.pdf oplyses, at det ”de første tegn på større skredaktivitet ses i 2021 (Figur 4). I ortofoto fra foråret 2021 ses sprækkedannelse i den øvre del af den deponerede jord (Figur 5). Disse sprækker viser et såkaldt ”horst og graben system” og indikerer øst-vest vandret bevægelse. InSAR-dataene af terrænbevægelser viser ligeledes, at der var begyndende bevægelser i størrelsesorden op til nogle få centimeter af bygningerne i området i første halvdel af 2021.”

Bevægelserne var altså ikke store, men altså store nok til, at de kunne måles, hvis Randers kommune dengang havde iværksat en geologisk undersøgelse:

”Bevægelserne er så små, at det ikke ud fra de tilgængelige data er muligt at kvantificere præcis hvornår eller hvor stor bevægelse, der var tale om, men der ses et tydeligt skift i InSAR-dataserierne, som viser en begyndende påvirkning af det bebyggede område neden for den deponerede jord.”

Ifølge rapporten var der derimod fra foråret 2023 klare dokumentarbare tegn på jordskred: ” I foråret 2023 ses tydelige sprækker i deponiets vestlige del og folder, der indikerer stor bevægelse i jordskreddets tå. En af sprækkerne i deponiets vestlige del danner en op til fire meter høj skrænt i april 2023. Sprækkerne og folderne afgrænser skreddets udbredelse og viser, at det på dette tidspunkt var ca. 370 m langt (øst-vest) og ca. 270 m bredt (nord-syd) med et areal på ca. 90 000 m² ,” hedder det.

En af spørgsmålsstillerne, kommunalbestyrelsesmedlem Frida Valbjørn, siger i dag til Økonomisk Ugebrev, at de fem byrådsmedlemmer tilbage i februar 2023 stille spørgsmålene om eventuelle jordskred, fordi ”vi synes ikke at der var styr på tingene derude. Vi snakkede om, at der kunne være en risiko for jordskred. Men det er langt værre end jeg havde forestillet mig. Jeg synes ikke kommunen taget vores bekymring alvorligt nok.”

 

Forvaltningen skriver afslutningsvist om risikoen for jordskred: ”Den nuværende og kommende godkendelse indeholder ikke krav til en sikring mod jordskred ned mod Ølst by. Det vurderes ikke at omgivelserne kan blive påvirket af jordskred. Ølst by ligger desuden højere end vejen og engen, der omgiver virksomheden.

21. maj 2023

————————————

 

Kommentar indhentes fra kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt: blandet andet på følende spørgsmålene: 1) Har Randers Kommune et medansvar for, at tingene har udviklet, som de har? 2) Hvorfor undersøgte forvaltningen ikke allerede i februar 2023 de stigende bekymringer for jordskred. 3) Vurderer han, at det er en god ide at miljøkontrollen med så store og komplicerede selskaber som Nordic Waste ligger hos kommunerne?

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank