Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Kultur

Boganmeldelse – EU køres over af digitale giganter fra USA og Kina

Hugo Gaarden

mandag 05. februar 2024 kl. 17:40

Boganmeldelse – EU køres over af digitale giganter fra USA og Kina

EU har langt bedre end USA og Kina indført regler for at styre den digitale udvikling, herunder omkring AI, fremgår det af bogen ”Digital Empires” skrevet af pro­fessor Anu Bradford fra Columbia Law School. Hun be­skriver, hvordan en håndfuld globale digitale selskaber har fået enorm magt, og hvordan verden står i en magt­kamp mellem USA og Kina om det digitale verdensher­redømme. Journalist Hugo Gaarden anmelder bogen.

Bogen er afgørende for alle beslutnings­tagere, der vil forstå den digitale øko­nomi og de store digitale virksomheders tiltagende magt, skriver en af de mest magtfulde embedsmænd i EU, Pascal Lamy, i en anmeldelse. Han var en af hovedkræfterne i ud­viklingen af EU’s indre marked og den økonomiske union.

De fem største big-tech selskaber, Amazon, Apple, Go­ogle, Meta (Facebook) og Microsoft, havde i 2021 en mar­kedsværdi på 7.500 mia. USD og samlet set en større vær­di end de 2000 selskaber på Tokyos børs. Alene Amazon havde en større værdi end de tyske DAX-selskaber.

Amerikanske big-tech-virksomheder har via deres digi­tale tilstedeværelse og enorme kapitalkræfter fået en stor magt overfor hele nationer. Ikke mindst via de sociale me­dier og brugen af kundernes data, og med kunstig intelli­gens kan det føre til betydelig misinformation.

Derfor er det også afgørende, hvordan reguleringen af big-tech-selskaberne håndteres. Bradford betragter EU’s indsats med reguleringer som et forbillede for hele ver­den. Men det er slet ikke tilstrækkeligt til at håndtere de nye udfordringer, skriver hun også.

De amerikanske selskaber får hjælp af en amerikansk markedsorienteret model, som ikke lægger mange be­grænsninger på selskaberne, og som sikrer rig adgang til kapital i et innovativt og risikobetonet miljø.

De kinesiske selskaber er underlagt en statsstyret mo­del, som også giver masser af kapital til digitale selskaber, der kan udvikle sig ekstremt hurtigt, men som også tør foretage indgreb, f.eks. ved krav til tech-selskaberne om at bidrage til en bedre fordelingsøkonomi end i USA.

Overfor de to modeller står EU, hvor hensynet til bor­gerne, samfundet og de enkelte virksomheder vejer tun­gere. Det er et mere retsbaseret reguleringssystem, nu også med regler for et digitalt indre marked.

EU har med danske Margrethe Vestager stået i spid­sen for en langt barskere regulering end i USA med hårde bøder. Bradford tror, at USA bliver nødt til at knytte sig til EU’s reguleringssystem, hvis USA vil bremse den enorme kinesiske vækst. Men Bradford peger også på svagheden i Europa, der ikke har udviklet gigantiske virksomheder som i USA. Digitaliseringen gør det afgørende, at virksom­hederne kan trække på et gigantisk datagrundlag og helst i samme sprogzone.

Europa mangler også et stærkt kapitalmarked. Det er der historiske, kulturelle og geografiske grunde til, men også modviljen mod at skabe tværeuropæiske giganter. På dette område har selvsamme Vestager været med til at hæmme den europæiske udvikling, f.eks. ved at gå imod en fusion mellem de tyske og franske togproducenter Sie­mens/Alstom. Europa er nødt til at få ægte europæiske virksomheder uden nationalistiske og protektionistiske be­grænsninger, mener forfatteren, der også kritiserer brem­serne fra det tunge bureaukratiske og politiske EU-system.

EU har ikke lært at spille et globalt spil overfor USA og Kina. Og det kan blive dyrt for Europa, da udviklingen med AI bliver forrygende, og det digitale marked er globalt og ikke regionalt. Der kan opstå en kamp mellem et demokratisk og et bureaukratisk marked med forskellige reguleringer.

Bradford påpeger, at landene i det globale Syden vil knytte sig til den kinesiske model, fordi de ser, at digita­liseringen og økonomien også kan udvikle sig hurtigt i et autoritært system. Hun indikerer, at amerikanske sankti­oner mod kinesiske selskaber som Huawei kan give bag­slag, fordi resten af verden ikke vil lade sig styre af ren magtpolitik. Hun mener, det er vigtigt, at der udvikles en global, interconnected økonomi i et multilateralt system.

Det afgørende bliver, om demokratiske regeringer kan kontrollere selskaberne, eller om slaget overlades til auto­kratiske regeringer som den kinesiske.

Bogen er en moppedreng på 599 sider, hvoraf indled­ning og konklusioner fylder tilsammen 200 sider. Læserne kan sagtens nøjes med dét. Bogen er fyldt af ordflom og il­lustrerer ironisk nok et digitalt problem for Europa: Hvis eks­perter og politikere ikke lærer hurtigt at få indsigt og drage konklusioner, bliver Europa løbet over ende af USA og Kina.

Hugo Gaarden

Digital Empires, Anu Bradford, Oxford, 599 sider, 50,54 USD.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark

Mere fra ØU Kultur

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank