Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Q4 regnskab torsdag: ATP på vej mod nyt katastroferesultat på aktier?

Carsten Vitoft

tirsdag 06. februar 2024 kl. 11:15

Q4: ATP på vej mod nyt katastroferesultat på aktier?

På torsdag aflægger ATP årsrapport, og meget tyder på, at kritikken igen kan vælte ned over adm. direktør Martin Præstegaard efter et år, hvor særligt aktiein­vesteringerne er slået helt fejl. ATP har nemlig fejl­læst udviklingen på de globale aktiemarkeder, viser Økonomisk Ugebrevs analyse på baggrund af penge­tankens positioner ved halvåret. Fagredaktør Carsten Vitoft kommenterer.

Det store spørgsmål er ikke længere, om ATP vil levere et godt eller dårligt afkast for 2023. Spørgsmålet bliver i hø­jere grad, hvor voldsom kritikken bliver, når årsrapporten i denne uge rammer offentligheden, politikerne og finans­medierne.

Vi ved allerede, at ATP efter de første tre kvartaler reali­serede et helt uforståeligt og katastrofalt afkast på minus 3,6 pct. alene på bonuspotentialet. Det er helt i skoven, da resten af pensionsbranchen samtidig leverede afkast, der var op til 10 procentpoint højere.

Vi ved nu også, at de bedste i pensionsbranchen gav godt 12 pct. i afkast for hele 2023, og at de dermed også sluttede året i fin stil. For ATP, derimod, ser det ud til, at også årets sidste kvartal kan gå hen og blive et billede på den livskamp, som landets største pengekasse befinder sig i.

Det er særligt på pengetankens aktieinvesteringer, det ser ud til at gå galt.

For det første har ATP en alt for stor en del af formu­en placeret i danske aktier. Ved halvåret ses det af regn­skabet, at ATP havde 25 mia. kr. i danske aktier og 25 mia. kr. i udenlandske aktier. I årets sidste kvartal er danske aktier steget ganske pænt med cirka 7 pct., men det ame­rikanske aktiemarked har outperformet alt og alle med et tocifret afkast i samme periode. Og her har ATP kun været med i begrænset omfang.

For det andet har ATP også investeret den udenland­ske aktieandel helt skævt. Det er de store amerikanske tech-aktier, som har drevet den positive udvikling, og her har ATP kun haft håndører investeret. ATP har haft flere penge i det lille islandske selskab Össur end i alle de ame­rikanske tech-giganteter til sammen.

For det tredje – og mere nyt – er det også lykkedes ATP at time stort set alle udenlandske aktiemarkeder skævt i lø­bet af året. Det viser ATP’s egen opgørelse af deres gearing på de udenlandske aktiemarkeder, som blev offentliggjort på hjemmesiden i forbindelse med halvårsregnskabet.

Her fremgår det, at ATP gik ind i andet halvår med en tyrkertro på, at alle de store amerikanske aktier skulle fal­de i andet halvår. Efter at man var gået glip af den store optur i foråret, ”shortede” man det amerikanske S&P-in­deks med 251,4 mio. kr.

Problemet var bare, at disse aktier blev ved med at stige i andet halvår. Har ATP holdt fast i den massive kor­te position, vil det også have kostet dyrt på afkastet i det sidste og helt afgørende kvartal. Det kan næppe have bi­draget positivt til resultatet i den kommende årsrapport.

Notatet fra ATP over gearingen af de udenlandske markeder viser også, at ATP omvendt har stor tiltro til det japanske aktiemarked, som er den største lange position, man havde ved årsskiftet, på 3,6 mia. kr. Det japanske ak­tiemarked er steget næsten 30 pct. over året. Problemet er bare, at den stigning ikke skete i årets sidste kvartal. Så de positive effekter er allerede indregnet i regnskabet fra de første tre kvartaler.

Obligationsdelen er mere en sort boks, da man ikke kan se i detaljer, hvordan ATP har investeret. ATP skriver selv, at obligationerne var den største årsag til det negati­ve afkast efter de første tre kvartaler, men i fjerde kvartal vendte udviklingen. Renten faldt, og obligationerne steg i kurs.

Det er denne del af forretningen, som adm. direktør Martin Præstegaard skal sætte sin lid til vil hive ATP i et plus på helåret.

Sidst er der de alternative investeringer, som fylder ganske meget i ATP. Her vil man nok også kunne hive et solidt plus hjem i årets sidste kvartal, da dette jo er et spejl af det børsnoterede aktiemarked. Men det er værd at bemærke, at resten af pensionsbranchen samlet set registrerede det laveste afkast på alternativer i de 13 år, hvor Ugebrevet har målt på deres afkast.

Vi tror alligevel, det ender med et plus på torsdag. Alt andet ville være den totale katastrofe for Martin Præste­gaard & Co. i et år, hvor stort set alle aktiver har givet posi­tive afkast. Men det plus vil også betyde alverden for ATP, der næppe igen i år kan overleve en offentlig debat som den, der kom efter milliardunderskud sidste år.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank