Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Finanshus: Har vi nu en aktieboble i de amerikanske Bigtech: “Magnificent 7” ?

Morten W. Langer

fredag 09. februar 2024 kl. 14:15

Uddrag fra Julius Bär (oversat)

I sidste uge steg alle tre store amerikanske aktiemarkedsindekser til nye rekordhøje niveauer: Dow Jones, S&P 500 og Nasdaq 100, hvor mange tilskrev dette mere end ‘Magnificent 7’. Men vil denne outperformance fortsætte, og er dette endnu et dot com-boom fra begyndelsen af ​​2000’erne? Vores forskerhold kigger nærmere.
  • Fem af virksomhederne kendt som Magnificent 7 har rapporteret resultater og for det meste overgået høje investorforventninger, hvilket vækker bekymring hos nogle.
  • Den sidste uges solide resultater og udsigter driver indtjeningen i 2024 højere og fastholder fortsat opside for mega-cap teknologiaktier i USA.
  • Inflationspresset er aftaget betydeligt på tværs af nye markeder, hvor omkring 40 % allerede har sat i gang rentenedsættelser, et godt stykke før dem i udviklede økonomier.

Storslået 7: Overgår for det meste høje forventninger

 

I vores seneste Market Outlook-brochure kom vi stærkt med en opfordring til teknologi- og telekommunikationsindustrien og påpegede, hvorfor dette år ville være et godt år for aktier. Skepsis var rigelig, især hos europæiske investorer, som har været på markedet længe nok til at huske ‘dot-com-boblen’ ved årtusindskiftet.

I sidste uge leverede amerikanske virksomheder indtjeningsresultater, som inkluderede ‘Magnificent 7’, som kom ud med opdateringer, der for det meste overgik de høje investorforventninger. Bestående af Apple, Amazon, Alphabet, NVIDIA, Meta, Microsoft og Tesla førte de aktier, der udgør ‘Magnificent 7’ an med en gevinst på 4,9 %, mens den ligevægtede S&P 500 haltede med 0,5 %. 

Mens mange investorer foretager en sammenligning med begyndelsen af ​​2000’erne, hvor fremkomsten af ​​internettet førte til dot-com/tech-boblen. Vores strateger peger på den slående forskel, at nutidens high-flyers handler til halvdelen af ​​værdiansættelsen og fordobler kontantudbyttet sammenlignet med for 25 år siden, eller det faktum, at Meta inden for ‘Magnificent 7’ fejrer sit tyveårs jubilæum, mens Alphabet blev børsnoteret i samme år. Som følge heraf var ingen af ​​dem engang på markedet i en tidsalder med “irrationel overflod”.

Mere specifikt adskiller denne stigning af ‘Magnificent 7’ sig fra dot com-boomet, fordi:

  1. Den nuværende værdiansættelse af megacap-teknologiaktierne er stadig kun en brøkdel af de førendes i 2000.
  2. Virksomhederne er meget pengeskabende.

Som følge heraf har den sidste uges solide resultater og udsigter drevet 2024-indtjeningen højere, hvilket fastholder en fortsat opside for mega-cap teknologiaktier i USA.

Påvirker dette, hvornår USA vil sænke renten?
I den amerikanske beskæftigelsesrapport for januar, der blev offentliggjort i sidste uge, overraskede væksten i lønningerne uden for landbruget kraftigt opadgående med 353.000 nyoprettede job mod de forventede 185.000. Derudover blev lønvæksten for de foregående to måneder revideret op, hvilket løftede lønvæksten i december 2024 til 333.000.

En månedlig vækst i lønsummen på over 300.000 viser det amerikanske arbejdsmarkeds bemærkelsesværdige styrke, men vækker bekymring for, at en stærk efterspørgsel i USA kan holde inflationspresset højt. Når først de faktorer på udbudssiden, der forårsagede det tidligere inflationsoverskridelse, er aftaget, kan den efterspørgselsdrevne inflation tage over, hvilket kompromitterer inflationens tilbagevenden til målet. Generelt ser USA ud til at afværge den forventede bløde landing, med den økonomiske vækst stadig på en robust vej.

Væksten i bruttonationalproduktet (BNP) i fjerde kvartal 2023 havde overrasket til opsiden på 3,3 % på årsbasis for to uger siden. De seneste data bekræfter, at markederne sandsynligvis har været for aggressive i prisfastsættelsen i den amerikanske centralbank (Fed) rentenedsættelser for dette år.

Vi ser vores prognoser bekræftet, at Fed vil vente til maj med sin første rentenedsættelse af føderale fonde og sænke tre gange i 2024, hvilket sænker den øvre grænse til 4,75 %.

Hvad med resten af ​​verden?

I sidste uge fremførte politiske beslutningstagere i tre latinamerikanske lande deres lempelsescyklusser. I Brasilien sænkede centralbanken sin styringsrente med 50 % til 11,25 %, hvilket markerer sin femte nedsættelse i træk. Udvalget forventer samme størrelsesorden i reduktion til mindst to yderligere møder. I Chile fremskyndede centralbanken sit lempelsestempo og sænkede renten med 100 % til 7,25 %. Beslutningen demonstrerede bankens forventning om, at inflationsmålet på 3 % vil blive nået hurtigere end forventet. Den colombianske centralbanks beslutning om at sænke renterne med kun 25% til 12,75% afspejler landets stadig udfordrende desinflationsproces, efter en minimumslønstigning og rasende skovbrande midt i alvorlige El Niño-vejrepisoder.

INTERNATIONAL
Tendensen med desinflation og fremadrettet guidning fra centralbankerne i retning af flere rentenedsættelser er ikke begrænset til Latinamerika. På tværs af andre vækstmarkedsøkonomier bevæger centralbankerne sig mere aggressivt og tidligere mod lavere renter, drevet af betydelige negative overraskelser i den indenlandske inflation og afblødningen af ​​råvarepriserne. Baggrunden for denne lempelsescyklus er særligt slående sammenlignet med udviklede økonomier: Næsten 40 % af centralbankerne på de nye markeder har allerede leveret første rentenedsættelser.
Som følge heraf forventer vi, at modvind fra stramme finansielle forhold vil fortsætte med at aftage på tværs af vækstmarkedsøkonomier, hvilket lover godt for et vækstopsving gennem 2024.

Næsten 40 % af emerging markets centralbanker har allerede leveret første rentenedsættelser.

Hvad betyder det for investorerne?

Vi ser  ikke endnu et dot com-boom i horisonten. De sekulære vækstdrivere forbliver solidt på plads, mens en vis aktiekurskonsolidering er mulig efter det massive rally. Selvom værdiansættelserne ikke længere er på den billige side, er de langt fra overdrevne. Vi anbefaler investorer at forblive investerede med en præference for amerikanske vækstaktier.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank