Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Shortfonde taber formue på danske aktier

Morten W. Langer

onsdag 14. februar 2024 kl. 11:15

Shortfonde taber formue på danske aktier

Over de seneste uger har udenlandske shortfonde tabt ca. en halv mia. kr. på fejlskud i en stribe danske aktier, hvor fondene har gamblet stort på kursfald. Det er gået lige modsat. Det store spørgsmål er nu, om fondene fastholder og forsvarer deres positioner, eller om de giver op.

Den aktuelle regnskabssæson har været rigtig kostbar for de internationale shortfonde, som har satset store beløb på kursfald i en stribe danske aktier. Flere af de allermest shortede danske selskaber har nemlig på det seneste leveret regnskaber for 4. kvartal og forventninger for 2024, som har været bedre end forventet.

Det gælder for ChemoMetec, som ved udgangen af januar havde 9,1 pct. af aktiekapitalen shortet. Det gælder også for Netcompany, som var 8,9 pct. shortet. Og endelig var GN Store Nord for blot to uger siden 5,5 pct. shortet.

For alle tre selskaber har billedet været, at de over en længere periode har været stærkt udfordrede af forskellige problemstillinger. Men de seneste regnskaber for alle tre selskaber viser gode takter på turn arounds, som kan føre til et forbedret indtjeningsbillede i år og dermed fortsatte store kursstigninger fra et lavt udgangspunkt.

Eksempelvis er ChemoMetec siden regnskabet den 5. februar sprunget i vejret fra kurs 355 til 480. Det er en stigning på mere end 30 pct. Shortfondenes position er i denne periode blevet næsten 200 mio. kr. mindre værd.

Hvad der er endnu mere opsigtsvækkende er, at shortfondene stort set ikke har fået nedbragt deres position, der nu er på 8,6 pct. af aktiekapitalen. Det vil sige, at de skal genkøbe ChemoMetec-aktier for over 700 mio. kr. for at komme ud af deres position. Med den gennemsnitlige daglige handel på 30-50 mio. kr. kan det godt blive op ad bakke. Umiddelbart ligner det muligheden for et fortsat shortsqueeze.

For GN Store Nord er billedet lidt anderledes. Her er shortpositionen aktuelt på 6,6 pct. mod 5,5 pct. for to uger siden. Et rimeligt godt regnskab forleden fik aktien til at stige 6 pct. Men indtil videre har shortfondene altså valgt at kæmpe mod yderligere kursstigninger ved at øge deres shortposition.

Det er umiddelbart et kæmpe sats. Shortfondene har 1,7 mia. kr. ude at svømme, og den seneste uge har de tabt over 100 mio. kr.

Fortsætter aktien op, og det er sandsynligt med de nye positive signaler, kan det blive rigtig dyrt for shortfondene. Også dette er potentialet til et shortsqueeze.

Endelig er der Netcompany, som også leverede et 4. kvartalsregnskab med positive turn- aroundtakter for den udfordrede danske forretning. Aktien er siden regnskabet den 24. januar sprunget fra kurs 237 til 295, altså 24 pct. op. Med den shortede andel på 8 pct. har shortfondene tabt 240 mio. kr. på denne position.

Shortfondene har de seneste uger nedbragt deres position fra 8,9 pct. af aktiekapitalen til 7,8 pct. Så fondene har fortsat 1,2 mia. kr. i klemme i Netcompany som en shortposition. Efter den meget stærke kursstigning er det sandsynligt, at fondene vil købe stille og roligt op i aktien, uden at rykke den for meget opad.

For shortfondene vil problemet opstå, hvis de professionelle investorer for alvor vælger at gå tilbage i Netcompany, som dog fortsat er relativt dyr på den korte bane. Værdiansættelsen kan give shortfondene tid til at afvikle deres positioner.

Morten W. Langer

Shortfonde 01

Shortfonde 02

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank