Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Landbobanken i førertrøje, Spar Nord med største opjustering

Morten W. Langer

mandag 12. februar 2024 kl. 9:00

Banker: Pres på nettorenter, plus på aktiehandel

Månedsstatus på de nordiske storbanker: Økonomisk Ugebrev bringer fremover en månedsstatus på de nordiske storbanker, med fokus på aktiekursudvik­ling, ændring i analytiker-estimater og andre vigtige nøgletal. Oversigten bringes hver fjerde uge, og i de andre uger bringer vi en månedsstatus for de børs­noterede lokalbanker, de danske og nordeuropæiske forsikringsselskaber og afkastperformance hos de store danske og nordiske kapitalforvaltere.

I denne status for de nordiske storbanker for den første halvanden måned af 2024 er CEO John Fiskers Ringkjøbing Landbobank en suveræn nordisk vinder. Efter det meget solide Q4-regnskab har investorerne været villige til at be­tale endnu mere for den i forvejen meget dyre aktie.

Landbobanken handles til 2,9 gange den bogfør­te egenkapital, og det er eksempelvis næsten tre gange mere, end investorerne vil betale for Danske Bank. Be­mærkelsesværdigt er det, at den samlede børsværdi af Ringkjøbing Landbobank nu er nogenlunde det samme som Sydbank og Spar Nord sammenlagt. Jyske Banks børsværdi er nu kun 10 pct. større end landbobankens.

Netop Danske Bank og Jyske Bank er, trods solide kurs­stigninger i 2023, forsat de billigste nordiske storbankak­tier, med en price/book-værdi på henholdsvis 1,0 og 0,8. De øvrige nordiske storbanker handles typisk til mellem 1,1 og 1,2, med svenske SEB på en lidt højere værdiansæt­telse på 1,4.

Generelt har de nordiske storbank-aktier startet året rigtig flot: Landbobanken er steget hele 13 pct. på halv­anden måned, mens Handelsbanken, Spar Nord og Jyske Bank følger i hælene med plus 8 pct. Kun Nordea og DnB har leveret minusafkast i år.

Bankanalytikerne har dog over en bred kam nedjuste­ret deres estimater for EPS-overskuddet i 2024 over de seneste tre måneder. Indtil videre er nedjusteringerne på moderate 1-2 pct. i forventet overskudsfald. Mod strøm­men går Danske Bank, Landbobanken og især Spar Nord, hvor analytikerne i sidstnævnte har opjusteret deres år­sestimat med hele 19 pct.

CEO Lasse Nyby i Nordjylland leverede da også et godt regnskab, og fremfor alt udmeldte han nogle stærke for­ventninger til 2024: Årsregnskabet viste et plus på 2,4 mia. kr. efter skat, svarende til en forrentning af egenkapitalen på 19,7 pct. Det svarer godt til Økonomisk Ugebrevs esti­mat i starten af sidste år på 20 pct.

Den nordjyske banks basisindtjening før tabshensæt­telser blev på 3,1 mio. kr., og tabshensættelserne endte med en indtægt for året på 33 mio. kr., altså tilbageførs­ler. Dette selvom bankens øgede indlånsrenter i Q4 spiste fremgangen i udlånsrenterne. Banken forventer vigende udlånsrenter i 2024.

I forventningen på 1,7-2,1 mia. kr. for 2024 er ind­regnet tabshensættelser på 0,3 pct., svarende til ca. 200 mio. kr. Lasse Nyby forventer altså et basisresultat før tabshensættelser tæt på rekordåret 2023. Underliggende forventer bankens ledelse at tage markedsandele på ud­lånsmarkedet efter etableringer af storkundeafdelinger i Århus og Roskilde, og så ses fortsat stigende indtægter fra kapitalforvaltning og deraf stigende gebyrindtægter.

Samlet set har analytikerne belønnet bankens solide udsigter for 2024, ikke mindst set i lyset af, at de fleste bankledelser traditionelt melder konservativt ud om årets forventninger i starten af det nye år.

Morten W. Langer

Ringkjøbing Landbobank har leveret størst kursstigning i 2024

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank