Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Ledelse: C25-selskaber overhaler alle andre EU-lande i Q4

Morten W. Langer

mandag 19. februar 2024 kl. 9:00

Ledelse: C25-selskaber overhaler alle andre EU-lande i Q4
Kære læser

Meget tyder på, at sæsonen for Q4-regnskaber for de store danske børsselskaber ender rigtig flot. For blot en måned siden forventede internationale aktieanalytikere, at de danske C25-selskaber ville ende en smule over midten blandt tyve EU-lande, når det gjaldt den gennemsnitlige procentudvikling i EPS-overskud (overskud per aktie) i forhold til samme kvartal 2022.

Forventningen lød den gang på et lille plus, lidt bedre end det europæiske gennemsnit. Men den seneste måned har de danske selskaber over en bred kam overleveret. Som det ser ud lige nu, har Danmark overtaget førertrøjen blandt samtlige EU-lande med en forventet gennemsnitlig overskudsfremgang på elleve pct.

Som det fremgår af tabellen nedenfor, ligger Tyskland på en andenplads med en forventet EPS-vækst på ni pct. og Sverige derefter med seks pct. fremgang.

I denne udgave af ØU Ledelse gennemgår vi Q4-regnskaberne fra en stribe store C25-selskaber. Over en bred kam er det positive historier, men der er også nogle få grimme resultater, som dog var forventet på forhånd.

Blandt andet fra A.P. Møller-Mærsk, som har været den største enkeltstående skuffelse. Men overskuddet var faktisk kun nogle procent ringere end analytikernes forventning. Aktien blev mest sat ned efter udmeldinger om stop for aktietilbagekøb, svage forventninger til 2024 og mere fart på nyinvesteringer.

Det vil på den korte bane øge risikoen i aktien med store milliardopkøb. Ledelsens 2024-forventning lyder på mellem én og seks mia. USD i EBITDA, hvor analytikerne på forhånd forventede 6,8 mia. USD. Med de store udsving i containerraterne er det ikke overraskende med et stort spænd.

Generelt har mange af de danske selskaber, som har kæmpet gennem 2023, vist rigtig gode takter i Q4 – og også med positive meldinger om 2024. Blandt andet GN Store Nord, som vi kigger nærmere på i denne udgave, Carlsberg, som blev ramt af den mistede russiske forretning, og Vestas, som ser ud til at ville levere et pænt stigende overskud i år.

Det fremgår også af denne udgave, at topledelserne fortsat har streng fokus på omkostninger. Altså arbejdes der på at strømline forretningen, også strategisk. I en tværgående analyse skriver fagredaktør Morten Sørensen om de mange danske Large Cap-selskaber, som de seneste måneder har varslet frasalg for at fokusere forretningen yderligere. Det vil understøtte aktiviteten på M&A-markedet, at de store virksomheder fortsætter med at skære til – og skære fra.

I Økonomisk Ugebrevs årlige C25-Peer Group Rating i starten af januar 2024 var der kun få danske sektorvindere i forhold til internationale peers. 2022 og 2023 har på mange måder været strategiske oprydningsår. Og mange af topledelserne skal derfor for alvor vise, at deres planer lykkes i 2024.

God læselyst

Morten W. Langer

Chefredaktør

Danske selskaber overhaler alle EU-lande i Q4 2023

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank