Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Ørsted: Mads Nippers gennembrud

Morten Sørensen

tirsdag 20. februar 2024 kl. 11:55

Mads Nipper

Koncernchef Mads Nipper har fået et gennembrud og aktuelt genvundet markedets tillid ved at indlede Ørsteds anden store fokusering inden for ti år. Koncernens krise ser ud til at udløse grundlæggende forandringer. Havvindkoncernen skæres til, fokuserer på færre markeder, lavere investeringer og nok så vigtigt: Mads Nipper vil give Ørsted en mere forsigtig selvransagende kultur, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.

Mads Nipper har fået en slags gennembrud. Det tegner sig nu, hvor han som koncernchef 2023 har fremlagt en plan for, hvordan Ørsted vil løfte sig ud af den krise, der har ramt koncernen i løbet af sidste år, og som også kan henføres til den tidligere ledelse. Sammen med udsendelsen af årsrapporten kommer – for at sige det enkelt – Mads Nippers fokusering. Det ser ud til at blive den anden afgørende transformation af Ørsted i løbet af ti år.

Ørsted gennemførte i løbet af årene 2012-2020 sin første store transformerende fokusering og solgte blandt andet sin gas- og olieforretning og sin eldistribution for i stedet at koncentrere sig om havvind.

Mads Nipper har med fremlæggelsen af sin plan tilsyneladende overvundet en god del af den skepsis, som dele af markedet tidligere har mødt ham med. Mads Nipper fremstår nu som den, der præsenterer og personificerer en ny transformation af Ørsted. Han kommer nu til at sætte et klart aftryk på Ørsted til at gennemføre afgørende forandringer i koncernen.

”Solid” – er det ord, som flere aktieanalytikere og iagttagere har brugt om planen. Den er egentlig kun den foreløbige kulmination på den genopbygning af tillid, som Ørsted-ledelsen har måttet gennemføre, siden den i begyndelsen af november 2023 måtte standse udviklingen af de store havvindprojekter Ocean 1 og Ocean 2 og nedskrive for 28,4 mia. kr., og aktiekursen faldt tilbage til 2016-niveauet: Fra november til februar er kursen på Ørsteds aktier steget omkring 50 pct.

Aktien gik yderligere 6 pct. op efter fremlæggelsen af den nye fokuseringsplan. Også selvom de nye signaler om fremtiden har fået flere analytikere til at nedjustere deres forventning til Ørsteds indtjening i de kommende år.

Planen betyder, at Ørsted reelt ikke længere har udsigt til meget mere vækst end mange konkurrenter og i tre år ikke vil betale det udbytte, som ellers gør mange forsyningsselskaber attraktive for investorerne.

Men Mads Nipper har nu skabt et billede af et Ørsted, der har et nyt fast grundlag for fremtidens vækst. Det skete ikke mindst under den seneste investorpræsentation, der ganske usædvanligt varede to timer.

En af de væsentligste søjler for væksten bliver, at Ørsted nu dæmper selvsikkerheden. I tillid til, at netop havvind var Ørsteds kernekompetence, er der blevet investeret og taget nogle initiativer, som Mads Nipper i dag karakteriserer med ordene: ”Med det vi ved i dag, så var det ikke den rigtige beslutning.” Måske med slet skjult hentydning til den tidligere ledelse.

En kulturforandring, en ny selverkendelse, er grundlaget for den transformation af virksomhedens metoder og planlægning, som Mads Nipper nu har præsenteret. Virksomheden har derfor gennemgået sine projekter og metoder for at sikre sig bedre mod risici. Den skal forberede sine projekter bedre med scenarier, der tager højde for, at virksomheden kan blive ramt af ikke bare et stort problem, men af flere store problemer – samtidig.

Ørsted skal sælge fra og blive mere fokuseret. Ambitionerne, der ikke mindst har bygget på den store selvsikkerhed, dæmpes: I perioden 2023-2030 skal der nu investeres 310 mia. kr. mod en tidligere prognose på 475 mia. kr. Desuden skal frasalget af vindparker fremskyndes. Det vil alt i alt tage tid. Det er også et slags signal om nye tider, at bestyrelsesformanden siden 2014, Thomas Thune Andersen, nu træder tilbage. Han har i bestyrelsen været med til at godkende de fleste af de store projekter, som i 2023 har ført til betydelige tab.

Det passer ikke helt ind i den veltilrettelagte forandringsproces, at han er gået, før der kunne præsenteres en efterfølger. Man kan selvfølgelig sige, at det understøtter, at en ny stemning af ”nu skal der ske noget” gennemtrænger koncernen. Med sin medvirken til nu to store transformationer af Ørsted har Thomas Thune Andersen uden tvivl ydet en meget stor indsats. Han har senest bidraget til, at koncernchef Mads Nipper har kunnet udnytte krisen i 2023 til at gennemføre tiltrængte forandringer i den hidtil så selvbevidste organisation.

Morten A. Sørensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank