Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

GN med stor selvtillid til Hearing – nu skal synergier høstes

Steen Albrechtsen

fredag 23. februar 2024 kl. 11:55

GN Store Nord

Årsregnskabet for GN var overraskende på flere fronter. Først og fremmest har man stor tillid til forretningsbenet Hearing, hvor der lægges op til en overraskende flot præstation i 2024. Dernæst er usikkerheden om Audio fortsat stor, selvom der antydes en fortsat stabilisering og snarlig vending for headset-markedet, skriver redaktør Steen Albrechtsen.

2024 bliver det første år for det nye samlede GN, hvor de to divisioner lægges sammen. For investorerne er der tre hovedtemaer i det nye år:

For det første sammenlægningen til ét selskab og realiseringen af synergier på 600 mio. kr., hvoraf de 400 mio. kr. forventes realiseret i løbet af 2024.

For det andet om ledelsen kan leve op til de høje forventninger, den nu selv har meldt ud til Hearing om 8-12 pct. organisk vækst. Analytikernes konsensus lå betydeligt lavere omkring 6 pct. organisk vækst for 2024.

For det tredje bliver det afgørende, hvornår Audio-forretningen vender rundt i løbet af året. For her er usikkerheden stadig stor. Og det afspejler sig i forventningen til helåret om en organisk vækst på minus 3 til plus 5 pct. for den væsentlige erhvervsforretning (”Enterprise”) og en organisk vækst på 2-10 pct. i forbruger/gaming-forretningen. Erhverv står i grove træk for 2/3 af omsætningen i Audio, mens forbruger/gaming (inkl. SteelSeries) udgør resten.

Efter de svære år omkring og efter Covid-19 blev 2023 et solidt vendepunkt for høreapparatdivisionen Hearing, som leverede en organisk vækst på 13 pct. og nåede en omsætning på 6,8 mia. kr. Meget sigende var det første gang, at omsætningen nåede over 2019-niveauet på 6,35 mia. kr.

Udover den solide 2023-præstation i Hearing var det sandsynligvis mere overraskende, at udsigterne for 2024 er overraskende stærke. Selve det generelle marked forventes at gå tilbage til den historiske vækst på 4-6 pct. i volumen og et fald på 1-2 pct. i den gennemsnitlige salgspris.

Når to konkurrenter samtidig lancerer nye høreapparater i 2024, er det lidt overraskende, at GN forventer en organisk vækst på 8-12 pct. Det betyder, at ledelsen forventer at øge sin markedsandel betydeligt. Denne selvtillid bunder i den stærke modtagelse af tophøreapparatet Nexia, som blev lanceret i oktober i USA og i år i resten af verden.

Det eneste ”problem” lige nu for Hearing synes at være indtjeningen, hvor man i 2023 kun nåede 14,7 pct. EBITA-margin i kerneforretningen og 11,9 pct, hvis man inkluderer det, som GN kalder ”Emerging business” – altså de nye og stadig umodne produktområder.

Det skal sammenholdes med en 20 pct. EBITA som det ”magiske niveau”, GN historisk har nået i gode tider (i 2019 blev det til 20,2 pct.), og som man også gennem det meste af 2023 fortalte ville være opnåeligt i 2024. Her er det værd at notere, at GN kun forventer 18-20 pct. for kerneforretningen i 2024. Også selvom væksten altså ser ud til blive noget højere end ventet i 2024. Og det burde tale for skalafordele og gearingseffekt på de faste omkostninger.

Historien gennem 2023 for Audio-divisionen har været, at man så småt begyndte at se en stabilisering ovenpå den store salgsopbremsning, der fulgte i kølvandet på den makroøkonomiske usikkerhed i særligt 2022. Stabiliseringen er stadig i gang, og det indikeres, at man i det små begynder at se fremskridt i flere ledende indikatorer og nøgletal, som potentielt kan indvarsle, at væksten er på vej tilbage.

Det store udfaldsrum for væksten må forventes indsnævret hen over året. Inden for gaming leverer SteelSeries fortsat godt, og det understreger, at købet af forretningen nok var rigtig, men forkert timet.

Finansiel genopretning var temaet igennem 2023. Trods en fortsat høj gældsgearing på 4,5x er der nu ro på den front frem til 3. kvartal 2026, hvor der på ny skal refinansieres. Dvs. at der gerne skulle være en løsning parat i løbet af 2. halvår 2025.

Med fortsat fremgang i forretningen bør refinansieringen reelt være en formalitet. Indtjeningsvækst er den hurtigste vej til at sænke gældsgearingen ned mod målsætningen på 2x.

Efter de mange udfordringer og omstruktureringer er GN’s regnskaber fortsat spækket med en række justeringer for engangsomkostninger. I så stort et omfang forstyrrer det billedet noget, så det er også vigtigt for investeringscasen, at man snart begynder at kunne vise reel bundlinjevækst og ikke kun fremgang i alle de ”justerede tal”. Lige så vigtigt er det, at synergierne realiseres og når ned på bundlinjen.

Steen Albrechtsen

Disclaimer: Steen Albrechtsen og/eller nærtstående ejer aktier i GN Store Nord

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank