Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Life Science

Toplederfokus i 2024 handler om omkostninger, dernæst vækst

Maria

torsdag 29. februar 2024 kl. 17:55

Toplederfokus i 2024 handler om omkostninger, dernæst vækst

2023 var på flere punkter et udfordrende år for erhvervslivet. Til gengæld virker stemningen for det kommende år til at være mere optimistisk. Der er i høj grad stadig fokus på at reducere omkostninger. Men øget økonomisk robusthed skaber også nye muligheder for vækst og en mere offensiv strategi. Her er konsulenthuset BCG’s bud på, hvordan ledere bør prioritere i 2024.

Konsulenthuset har undersøgt hvilke succesfaktorer, der er afgørende for at lykkes i 2024 i en undersøgelse fra december 2023 med 600 topledere fra hele verden. Formålet var at få indsigt i, hvad der står øverst på deres dagsorden, og hvilke udfordringer, lederne forventer at stå overfor det kommende år. Hint: det handler meget om omkostninger.

Mere optimisme over hele linjen. Helt overordnet har lederne et klart mere optimistisk syn på udsigterne end i 2023. Selvom det geopolitiske landskab stadig er uforudsigeligt og usikkert, er pessimismen reduceret globalt. Dette afspejler sig i en stigende tillid blandt ledere, der igen tør lave langsigtede investeringer. Flere føler sig også langt bedre forberedte på de kriser, der måtte opstå.

Lederne ser dog fortsat risiko for en recession, øget inflation og stigende rentesatser. Denne forsigtighed skyldes den fortsatte uforudsigelighed i makroøkonomien. Der er stadig stort behov for scenarieplanlægning og risikostyring for at mindske eventuelle uvejr i fremtiden. Til trods for den generelle optimisme er der altså stadig en erkendelse af, at der fortsat er usikkerheder, og det er vigtigt at forblive på vagt.

Omkostningsstyring er første prioritet. På tværs af kontinenter og brancher prioriterer virksomheder i 2024 besparelser som det vigtigste. Mange virksomheder opnår de første omkostningsbesparelser uden den store kamp. Mere end otte ud af ti ledere formår at leve op til, eller endda overstige, de besparelsesmål, man har sat.

Desværre kæmper en betydelig del af virksomhederne med at opretholde besparelserne over tid. Omkostninger har det med at komme snigende tilbage. Nedskæringer opleves også at have negative konsekvenser for virksomhedens drift og begrænser væksten.

Hvis man vil opnå holdbare og vedvarende besparelser, handler det om at holde virksomheden lean og fleksibel. Dette kan opnås ved at fokusere mere langsigtet og generelt se mere holistisk på omkostningsstrukturen. Fokus for 2024 er altså på strømlining af organisationen og prioritering af ressourcer.

Holistisk tilgang til omkostninger. Vedvarende omkostningsstyring og kontinuerlighed er nøgleelementer, når det kommer til en varig reducering af omkostninger. Det er ikke blot et spørgsmål om at gribe de lavthængende frugter – det handler om at skabe en kultur, hvor kontinuerlig forbedring er indlejret i alle niveauer af virksomheden.

Selvfølgelig bør man tage de hurtige gevinster med – man bør bare ikke stoppe ved dem. Ved at optimere arbejdsgange løbende kan virksomheder frigøre ressourcer gennem besparelser og geninvestere dem i områder, der driver vækst, såsom AI, talentudvikling og fremtidssikring af forsyningskæder. Vækst er topledernes næsthøjeste prioritet for året 2024 efter omkostningsbesparelser.

Kultur i fokus. For at opnå en kultur, hvor kontinuerlig forbedring er en integreret del af hverdagen, skal medarbejdere føle sig trygge ved at eksperimentere og fejle, samtidig med at de får støtte til at implementere nye arbejdsmetoder. Dette kræver, at ledere balancerer mellem omkostninger og vækstambitioner, samtidig med at de tildeler ressourcer og ansvar på en hensigtsmæssig måde.

Medarbejderne skal føle sig inkluderet i processen og have en følelse af ejerskab og ansvar. Løbende feedback og klare forventninger er afgørende for at sikre, at alle trækker i samme retning. Udførelsen afhænger af, at man formår at omdanne de strategiske prioriteter til håndtérbare operationelle handlinger og overvåger fremskridt nøje.

Medarbejdere bør holdes ansvarlige for deres handlinger, samtidig med at der skabes et miljø, hvor læring og forbedring er velkomne. En holistisk tilgang til omkostningsstyring indebærer således ikke blot at skære ned, men også at investere i virksomhedens fremtidige succes gennem en kontinuerlig forbedringskultur.

MAL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Life Science

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank