Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Danske Banks toplinjevækst står til at sprænge forventninger

Per Grønborg

mandag 26. februar 2024 kl. 17:25

Danske Banks toplinjevækst står til at sprænge forventninger

Danske Banks nettorenteindtægter vil fortsætte med at stige de kommende år på grund af ekstra indtæg­ter fra hold til udløb-obligationsporteføljen. Finans­analytiker Per Grønborg har modelleret de positive effekter på nettorenterne. Han sætter i denne gen­nemgang et konkret skøn på størrelsen af bankens nettorenteindtægter i 2025 og konkluderer, at analy­tikerne endnu slet ikke har indregnet de ekstra posi­tive renter på toplinjen.

Danske Banks IR-afdeling har for nylig opdateret analytiker­nes konsensusforventninger til bankens nettorenter de kommende år. For 2025 lyder den gennemsnitlige for­ventning fra 11 analytikere på nettorenter på 36,4 mia. kr. Altså kun lidt højere end i 2023. Og det er alt for lavt, hvis der indregnes de positive effekter fra bankens hold til ud­løb-portefølje, som jeg har beskrevet flere gange tidligere i Økonomisk Ugebrev.

Analytikerne har fanget en del af de positive effekter, da de fortsat forventer positiv vækst i bankens nettoren­ter de kommende år. Modsat lyder konsensus på minus­vækst i nettorenteindtægterne for Sydbank og Jyske Bank de kommende år.

Dyr renteafdækning

Baggrunden for de vigende nettorenter er først og fremmest en tro på faldende centralbankrenter og dermed faldende udlånsrenter. Den seneste måneds renteudvikling sår dog tvivl om omfanget af rentenedsættelser i år, da renterne igen er steget lidt i kølvandet på skuffende inflationstal.

Hovedhistorien er dog fortsat moderate rentenedsæt­telser i år. Grunden til, at Danske Banks nettorenter på overfladen vil være immune over for rentefald, er, at Dan­ske Banks såkaldte renteafdækning primært dækker over en hold til udløb-obligationsportefølje. Porteføljen havde fra ultimo 2022 og frem til tredje kvartal 2023 et ikke-bog­ført kurstab på 11-12 mia. kr.

Dette kurstab faldt til 6,5 mia. kr. i fjerde kvartal som følge af faldende renter og derved stigende obligationskur­ser. Det ikke-bogførte kurstab belaster Danske Banks lø­bende nettorenter, der uden den såkaldte renteafdækning ville være steget kraftigere. Danske Bank skal groft sagt amortisere det ikke-bogførte kurstab, før banken får fuld glæde at de nye højere renter på toplinjen.

På den seneste telefonkonference efter Q4-regnska­bet var Danske Banks CFO fortsat meget uvillig til at give den information, analytikerne efterspørger om denne portefølje. Specielt hvad den effektive rente aktuelt er på porteføljen. Informationen var i lighed med tidligere be­grænset til, at varigheden er godt tre år.

Til gengæld har Danske Bank gradvist lukket op for oplysninger om bankens rentefølsomhed: Oprindeligt tal­te Danske Bank alene om en effekt på 800 mio. kr. årligt fra en 0,25 procentpoints renteændring. Efter at ledelsen gradvist har åbnet op for informationen, er budskabet nu, at der vil være en yderligere positiv effekt på 300 mio. kr. i år to og yderligere 200 mio. kr. i år tre.

Til gengæld har man efter den seneste renteforhøjelse nedjusteret førsteårs-effekten til 500 mio. kr. Sandsynlig­vis på grund af stigende indlånsrenter, som trækker i den anden retning. I Q4 var den underliggende stigning i net­torenter drastisk reduceret i forhold til tidligere.

I tabellen længere nede har vi oplistet de ti rentestignin­ger siden juli 2022. For hver rentestigning har vi derefter beregnet, hvad effekten er for hvert enkelt kvartal. For den første rentestigning den 22. juli 2022 på 0,50 procentpoint har vi beregnet, at tredje kvartal 2022 ville få et kvartalsvist løft på 307 mio. kr., mens de resterende 93 mio. kr. ville komme kvartalet efter. Tilsvarende har vi i tredje kvartal 2023 lagt en positiv effekt på 115 mio. kr. ind, og den fulde andetårseffekt kommer med yderligere 35 mio. kvartalet efter. Tilsvarende har vi gjort for år tre.

Effekter for år to og tre vil naturligvis ikke komme præ­cis på årsdagen. Men baseret på den information, vi har fra Danske Bank, og under hensyntagen til, at det er ti renteændringer, vi modellerer, bliver det samlede resul­tat nok rimeligt retningsgivende.

Vi antager, at ECB og Danmarks Nationalbank nedsæt­ter renten senere på året. Timingen er yderst usikker. Jeg har forudsat, at første rentefald kommer 1. juni, og at vi når et samlet rentefald på 0,75 procentpoint i år og yder­ligere 0,75 procentpoint i første halvår 2025, hvorefter renten forbliver uændret på 2,1 pct. Det er naturligvis blot forudsætninger, som kan ændre sig meget.

Når vi modellerer de fremtidige renteændringer, tager vi højde for engangsposter, der påvirker udgangspunktet: De 85 mio. i engangsudgift til en skatteafgørelse vil ikke blive gentaget i første kvartal 2024. Herudover har vi justeret for effekten af antal dage i de enkelte kvartaler. Vi antager uæn­dret forretningsvolumen, især udlån, og vi har heller ikke ta­get højde for eventuelt ændrede konkurrenceforhold.

Uden rentefald vil Danske Banks nettorenter gradvist stige til godt 43 mia. kr. i årlig run-rate i 2026. Forudsætter vi et rentefald til 2,1 pct. medio 2025, vil nettorenterne til gengæld stabilisere sig på knap 40 mia. kr. fra starten af 2025. De aktuelle konsensustal fra analytikerne lyder på et gennemsnit på 37,0 mia. kr. i 2024 og 36,4 mia. kr. i 2025.

Nettorenteindtægterne er den væsentligste kursdri­vende faktor for bankaktier, da det afspejler bankens mest stabile indtægtskilde, hvor mange af de andre regn­skabsposter kan svinge meget, bl.a. kursreguleringer, tabshensættelser og handelsindtægter.

Bemærk alligevel, at modelleringen har en stribe usik­kerhedsfaktorer. Ikke kun størrelsen af det forventede rentefald. Også konkurrencesituationen og den opdrift, vi så i indlånsrenter i fjerde kvartal, kan påvirke resulta­tet væsentligt. Men den underliggende dynamik vil stadig være til stede.

For Danske Bank bør man ikke undervurdere den upside, der kommer i nettorenten, i takt med at den stærkt tabsgivende såkaldte renteafdækning løber ud. En effekt, som Danske Bank efter kollapset i Silicon Valley Bank på ingen måde ønskede at drøfte med nogen. CEO Carsten Egeriis udtalte, at de institutionelle investorer ikke spurg­te ind til den stærkt tabsgivende afdækningsportefølje.

Nu har tonen fået en lidt anden lyd, og Danske Bank er gået fra det halvt tomme glas’ perspektiv (”Vi vil ikke slåes i hartkorn med Silicon Valley Bank”) til at anerkende, at ban­kers nettorenter pt. holdes kunstigt nede af afdækningen. Men at det alene er for en periode på måske to-tre år, ef­tersom obligationsrenterne toppede for et år siden.

Per Grønborg

Per Grønborg ejer aktier i Danske Bank

Danske Bank 01

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank