Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Danske large cap satser stadig hårdt på Kina trods geopolitik

Morten Sørensen

onsdag 06. marts 2024 kl. 17:55

Danske large cap satser stadig hårdt på Kina trods geopolitik

En række store danske virksomheder har oplevet en betydelig opbremsning i Kina i 2023. Men selskabernes seneste årsrapporter viser, at mange af de store danske virksomheder stadig satser stort på det potentiale, de ser i det kinesiske marked. De investerer i mere produktion og i udbygning af salgskanalerne, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne gennemgang.

Trods den seneste opbremsning i Kinas økonomi, trods det kinesiske styres stadig mere nationalistiske holdning (også overfor udenlandske virksomheder) og trods risikoen for skarpere geopolitiske modsætninger, ser de danske virksomheder fortsat et stort potentiale i det kinesiske marked.

Billedet fremstår særlig klart i en række af de årsrapporter for 2023, som virksomhederne i de seneste uger har sendt ud.

Ifølge nogle iagttagere er billedet af danske og vestlige virksomheders engagement i Kina dog nuanceret: Mange virksomheder, der allerede er etableret i Kina, har i 2022 og 2023 fortsat og nærmest demonstrativt satset med betydelige nye investeringer i produktions- og salgskapacitet i det store land. Strategisk tildeles det kinesiske marked fortsat en meget vigtig rolle for disse virksomheders fremtidige vækst. Det sker ofte, selvom virksomhederne især i det seneste år har oplevet en opbremsning af salget på det kinesiske marked.

Overraskende tiltro

Samtidig (og det sker langt mere diskret) bliver forsyningskæder dog ifølge organisationen DI diversificeret væk fra Kina. Ifølge iagttagere er virksomheder, som ikke allerede er i landet, blevet mere tilbageholdende med at ny-etablere sig.

Kinas rolle for store danske virksomheders omsætning – altså kineserne som kunder – ser ud til at få stigende betydning, mens Kinas rolle som leverandør og underleverandør kan stagnere – eller som nyt marked for mindre virksomheder – og kan få mindre betydning.

De stores tiltro til det kinesiske marked kan virke overraskende, når man har set forskellige advarsler mod at blive for afhængig af Kina og DI-undersøgelser, der viser, at mange virksomheder vil nedbringe engagementet i Kina.

Overordnet har 2022 og 2023 i mange store danske virksomheder altså været præget af en generel mat efterspørgsel i Kina i 2023 på den ene side og en stærk tiltro til potentialet i Kina på den anden side.

De to tendenser illustreres bedst ved en gennemgang af signalerne fra en stribe store danske virksomheder, især hentet fra deres seneste årsrapporter for 2023 eller fra de seneste halvårsrapporter:

Pharma-virksomheden ALK skriver, at virksomheden i 2023 fortsatte med at ekspandere organisationen i Kina, der står til at blive verdens største marked for et af virksomhedens vigtige produkter – midler mod husstøvmideallergi.

A.P. Møller-Mærsk noterer i sin årsberetning for 2023, at bestræbelser i USA og Europa for at begrænse handlen med Kina har ændret den globale handelsdynamik og ført til et fald i importen fra Kina til USA, mens importen fra Sydøstøstasien er steget markant. Det har påvirket Mærsks containertrafik.

Bang & Olufsen, der fremstiller forbrugerelektronik i luksusklassen, har i august 2022 åbnet en ny flagship-butik i Beijing. Det matte marked fører nu til en omstrukturering i Kina, men Kina spiller stadig en vigtig rolle for virksomheden. En væsentlig forudsætning for ledelsens udmeldte forventning om vækst i 2023/24 er forbedrede markedsvilkår i Kina.

For Carlsberg har Kina længe været den vigtigste vækstmotor, og drikkevarekoncernen understreger i årsrapporten for 2023, at ”we remain committed to growing in China, which is our largest market.” Carlsberg opnåede i 2023 volumenvækst i et ellers mat kinesisk marked, men omsætningen blev bl.a. dæmpet af, at forbrugerne blev mere prisbevidste. Tilstedeværelsen i de store kinesiske byer skal styrkes i de kommende år. I 2023 var forøgelsen af de faste investeringer (Capex) især drevet af Kina og Vietnam. Carlsberg vil desuden i 2024 øge salgs- og marketingudgifterne med over 10 pct., hvoraf størstedelen skal satses i Kina og Vietnam.

Coloplast melder om moderat vækst i Kina. Men koncernen vil ifølge sin seneste årsrapport fortsat strategisk satse særligt på vækst i to lande, i USA – og i Kina, der ventes at bidrage med ”en betydelig del” af væksten i Ostomy Care-divisionen, der er Coloplasts største.

Demant melder, at trods betydelig organisk vækst lå Kina i 2023 under forventningerne. Demant havde i 2022 satset betydeligt i Kina med købet af detailkæden Sheng Wang med over 500 høreklinkker/-forretninger i landet.

Danfoss er en af de største danske aktører i Kina og har i skrivende stund ikke udsendt årsrapport for 2023. Men koncernen åbner løbende nye faciliteter i Kina og har i 2023 åbnet både et nyt forskningscenter, Global Green Refrigerants Compressors Laboratory, til angiveligt cirka 130 mio. kr. og i 2022/23 en ny produktionslinje til cirka 750 mio. kr. til fremstilling af elektronik.

Slagterivirksomheden Danish Crown skriver, at regnskabsåret 2022/23 har været historisk udfordrende – ikke mindst fordi en stor del af eksporten til Kina faldt væk. Det har givet overforsyning af grise i Europa og udløst en ”dramatisk nedgang i den europæiske griseproduktion.”

DS Norden går imod strømmen og melder om en vækst i de importerede mængder til Kina på 12 pct., især af kul, jernmalm og bauxit.

DSV’s forholdsvist beskedne omsætning i Kina faldt med 36 pct. i 2023 – i takt med omsætningsfaldet i resten af koncernen.

FLSmidths salg af cementudstyr faldt 19 pct. i 2023 i Kina, hvor koncernen møder betydelig konkurrence fra indenlandske koncerner. FLSmidth lod alligevel i sin nye strategi Kina blive en af de særlige ”klynger”, som også omfatter Brasilien, Danmark, Indien, Indonesien, Tyrkiet og USA, som cementdivisionen fremover vil koncentrere sig om. Der er ikke særlige oplysninger om minedivisionens salg i Kina.

GN Store Nord, der producerer høreapparater i Danmark, Kina og Malaysia, opnåede i 2023 en fremgang for Hearing-divisionen på seks pct., ifølge årsrapporten ikke mindst drevet af fremgang i Australien, Kina og Japan.

Grundfos, der har en omsætning på formentlig 5-6 mia. kr. i Kina, har i 2023 foretaget en ”major investment” i en ny fabrik i Kina. Den skal styrke pumpekoncernens position på det kinesiske marked og sættes i drift i 2024.

Novo Nordisk har et af sine fem globale strategiske produktionsanlæg i Kina, hvor omsætningen kun steg beskedent i 2023 i forhold til udviklingen i resten af koncernen. Novo Nordisk markerede sig dog i Kina, da koncernchef Lars Fruergaard Jørgensen besøgte blandt andre den kinesiske vicepremierminister Zhang Guoqing. I Kina risikerer Novo Nordisk fremover intens konkurrence fra lokale kopiproducenter, mener nogle analytikere.

Novozymes varslede i årsberetningen for 2023 åbningen af et såkaldt Food & Health co-creation center i Kina, der skal supplere de eksisterende centre i Danmark og USA i udviklingen af nye fødevareløsninger.

Smykkevirksomheden Pandora har været hårdt ramt af afmatningen i Kina, hvor omsætningen i 2023 er faldet til 564 mio. kr. – eller to pct. af koncernens omsætning – mod 738 mio. kr. – eller tre pct. – året før. Kina gav også Pandora et underskud før skat, som det eneste af elleve store landemarkeder. Men koncernen er opmuntret af genlancering af brandet i Shanghai i 2023, og Pandora er ”committed” til Kina, der er verdens største smykkemarked, og vil trin for trin genopbygge brandet dér.

Rockwool oplevede i 2023 et fortsat afmattet kinesisk marked. I isoleringskoncernen følges udviklingen i Kina ifølge årsberetningen ”tæt”, efter at den i 2022 har investeret betydeligt i en ny fabrik.

Vestas solgte i 2023 kun en kapacitet på 21 megawatt mod 54 megawatt året før. Det er beskedne tal i forhold til det samlede salg på 12685 megawatt i 2023. Vestas møder hård indenlandsk konkurrence i Kina.

Morten A. Sørensen

Største danske i Kina

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank