Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Chefredaktøren har ordet: Vi er på vej mod en aktieboble

Morten W. Langer

lørdag 02. marts 2024 kl. 13:01

Chefredaktøren har ordet: Vi er på vej mod en aktieboble
Kære læser

En masse strømpile peger nu i retning af, at aktiemarkederne skal falde. Men den seneste måned har været euforisk. Så vores umiddelbare konklusion er, at aktierne enten drives af den euforiske markedsstemning, som nu ligner opbygningen af en aktieboble, eller også ved aktiemarkedet noget, vi andre ikke kan se.

Og det er bestemt ikke umuligt, da aktiemarkedet anses for at være den bedste indikator for den fremtidige makroøkonomi.

Man plejer at sige, at aktiemarkedet er 6-12 måneder foran den virkelighed, vi kan se i de faktiske nøgletal. Og til den tid kan det meget vel være, at verden ser meget anderledes ud med ny økonomisk fremgang.

Den seneste tids stærke fremgang i europæiske aktier virker alt andet end logisk:

For det første fortsætter renterne med at pege opad.

For det andet har de seneste økonomisk nøgletal for både USA og Europa været skuffende.

For det tredje synes inflationen nu igen at pege svagt opad.

Og for det fjerde nedjusterer analytikerne fortsat deres forventninger til de børsnoterede selskabers overskud i 1. kvartal 2024, så stigningerne er alene drevet af højere Price/Earnings-værdiansættelser. Så der er helt klart modvind på motorvejen.

På det seneste har fremgangen på aktiemarkedet især været drevet af tech, hvor bigtech aktierne i kølvandet på perspektiverne i kunstig intelligens fortsat er drivende for udviklingen.

Sektorrotationen har været ind i tech og ud af healthcare og andre stabile aktier. Og det er også forklaringen på, at det danske aktiemarked på det seneste har underperformet i forhold til de fleste andre vestlige aktiemarkeder.

Til gengæld har bankerne, i kølvandet på udsigt til fortsat høje udlånsrenter og tårnhøje udbyttebetalinger, klaret sig godt. Sydbank er i ugen oppe med 18 pct. og Jyske Bank med 7 pct. God fremgang har også ramt flere af de store industriaktier, eksempelvis Vestas og NKT.

Et generelt fænomen er, at investorerne nu ser ud til at tage meget mere risiko på bøgerne, hvilket grundlæggende er besynderligt, da renterne er stigende, og makroøkonomien er stigende usikker. Men når det sker, så stiger de dyre risikoaktier også. Altså blandt andet Zealand Pharma, ChemoMetec og cBrain, som det er sket den forgangne uge.

Den generelle øgede risikotagning stemmer dårligt overens med de vigtigste drivkræfter på aktiemarkedet. Og vi bemærker da også, at skew – det amerikanske aktiekrakindeks – igen er på vej opad.

I ØU’s Portefølje er vi fortsat næsten fuldt investeret, men den forsigtige tilgang har på det seneste kostet os forspringet til Copenhagen Benchmark.

Beskyttelsespositionerne har kostet os ca. ét procentpoint i det samlede afkast, og det har kostet det samme med den seneste tids uro omkring Netcompanys IT-angreb og ISS’ overraskende melding om manglende cash flow på 600 mio. kr. fra voldgiften med Deutsche Telecom. Vi forventer, at begge aktier snart kommer tilbage, da begge dele må betragtes som engangshændelser.

Fra vores tværgående dataanalyser af det danske aktiemarked vil vi denne gang fremhæve, at analytikerne fortsat opjusterer deres overskudsforventninger til Vestas, Ambu, NKT og GN Store Nord, mens de nedjusterer deres forventninger til Genmab og Zealand Pharma, hvor den procentvise nedjustering i Zealand ser stor ud på grund af et meget lavt udgangspunkt med en forventet Earnings Per Share på 0,70 kr.

Det fremgår også af analyserne, at shortfondene på det seneste har øget deres positioner i NKT og ISS, mens de har reduceret deres positioner i Netcompany, Zealand Pharma, Bavarian Nordic og FLSmidth.

God læselyst

Morten W. Langer
Chefredaktør

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank