Kære læser
En masse strømpile peger nu i retning af, at aktiemarkederne skal falde. Men den seneste måned har været euforisk. Så vores umiddelbare konklusion er, at aktierne enten drives af den euforiske markedsstemning, som nu ligner opbygningen af en aktieboble, eller også ved aktiemarkedet noget, vi andre ikke kan se.
Og det er bestemt ikke umuligt, da aktiemarkedet anses for at være den bedste indikator for den fremtidige makroøkonomi.
Man plejer at sige, at aktiemarkedet er 6-12 måneder foran den virkelighed, vi kan se i de faktiske nøgletal. Og til den tid kan det meget vel være, at verden ser meget anderledes ud med ny økonomisk fremgang.
Den seneste tids stærke fremgang i europæiske aktier virker alt andet end logisk:
For det første fortsætter renterne med at pege opad.
For det andet har de seneste økonomisk nøgletal for både USA og Europa været skuffende.
For det tredje synes inflationen nu igen at pege svagt opad.
Og for det fjerde nedjusterer analytikerne fortsat deres forventninger til de børsnoterede selskabers overskud i 1. kvartal 2024, så stigningerne er alene drevet af højere Price/Earnings-værdiansættelser. Så der er helt klart modvind på motorvejen.
På det seneste har fremgangen på aktiemarkedet især været drevet af tech, hvor bigtech aktierne i kølvandet på perspektiverne i kunstig intelligens fortsat er drivende for udviklingen.
Sektorrotationen har været ind i tech og ud af healthcare og andre stabile aktier. Og det er også forklaringen på, at det danske aktiemarked på det seneste har underperformet i forhold til de fleste andre vestlige aktiemarkeder.
Til gengæld har bankerne, i kølvandet på udsigt til fortsat høje udlånsrenter og tårnhøje udbyttebetalinger, klaret sig godt. Sydbank er i ugen oppe med 18 pct. og Jyske Bank med 7 pct. God fremgang har også ramt flere af de store industriaktier, eksempelvis Vestas og NKT.
Et generelt fænomen er, at investorerne nu ser ud til at tage meget mere risiko på bøgerne, hvilket grundlæggende er besynderligt, da renterne er stigende, og makroøkonomien er stigende usikker. Men når det sker, så stiger de dyre risikoaktier også. Altså blandt andet Zealand Pharma, ChemoMetec og cBrain, som det er sket den forgangne uge.
Den generelle øgede risikotagning stemmer dårligt overens med de vigtigste drivkræfter på aktiemarkedet. Og vi bemærker da også, at skew – det amerikanske aktiekrakindeks – igen er på vej opad.
I ØU’s Portefølje er vi fortsat næsten fuldt investeret, men den forsigtige tilgang har på det seneste kostet os forspringet til Copenhagen Benchmark.
Beskyttelsespositionerne har kostet os ca. ét procentpoint i det samlede afkast, og det har kostet det samme med den seneste tids uro omkring Netcompanys IT-angreb og ISS’ overraskende melding om manglende cash flow på 600 mio. kr. fra voldgiften med Deutsche Telecom. Vi forventer, at begge aktier snart kommer tilbage, da begge dele må betragtes som engangshændelser.
Fra vores tværgående dataanalyser af det danske aktiemarked vil vi denne gang fremhæve, at analytikerne fortsat opjusterer deres overskudsforventninger til Vestas, Ambu, NKT og GN Store Nord, mens de nedjusterer deres forventninger til Genmab og Zealand Pharma, hvor den procentvise nedjustering i Zealand ser stor ud på grund af et meget lavt udgangspunkt med en forventet Earnings Per Share på 0,70 kr.
Det fremgår også af analyserne, at shortfondene på det seneste har øget deres positioner i NKT og ISS, mens de har reduceret deres positioner i Netcompany, Zealand Pharma, Bavarian Nordic og FLSmidth.
God læselyst
Morten W. Langer
Chefredaktør
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.