Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

NNIT henter igen vækst fra Novo Nordisk

Steen Albrechtsen

torsdag 07. marts 2024 kl. 17:25

Novo Nordisks succes smitter igen af på NNIT

NNIT følger den lagte plan efter frasalg og delvis opsplitning, og det lover indtil videre godt for fremtiden. Særligt interessant er det, at Novo Nordisk pludselig er gået fra at være en stor og tung dødvægt i forretningens indtjening til nu at være en vigtig kunde, som NNIT kan vokse sammen med. På sigt synes det mest relevante spørgsmål at være, om det giver forretningsmæssig mening, at ledelsen skal gennemføre den ultimative opsplitning og skabe ét fokuseret globalt life science konsulenthus, spørger redaktør Steen Albrechtsen i denne analyse.

Efter opsplitningen, hvor den dårligt indtjenende IT-infrastrukturforretning blev solgt fra, er den tilbageværende NNIT-forretning nu i høj grad blevet en mere klassisk timebaseret konsulentforretning med global tilstedeværelse og stærke udviklingscentre i billigere lande i Østeuropa og Asien.

Præstationerne i 2023 var til den pæne side og lå på det forventede niveau ovenpå den store opjustering i august, hvor omsætningsvæksten blev løftet fra 10 pct. til 15 pct. Året var dog også tydeligvis præget af opsplitning og frasalg.

Derfor bliver 2024 i højere grad et år, hvor man tydeligere kan se, hvad de to tilbageværende forretninger kan præstere nu og fremadrettet. Med frasalget er gælden også ude af verden, og det giver naturligvis masser af manøvrerum og tid til at få den tilbageværende forretning tilbage på sporet. Og ikke mindst løftet profitabiliteten, samtidig med at der også er plads til at fortsætte den rimeligt succesfulde opkøbsstrategi med mindre bolt-on opkøb.

De seneste års regnskabsresultater på bundlinjen har været skæmmet af de såkaldte special items, som er ekstraordinære omkostninger i forhold til driften. De seneste fem år har denne udgiftspost været på både 2- og 3-cifrede millionbeløb, hvorfor bundlinjen stort set ikke har været eksisterende i NNIT-forretningen. Det var også tilfældet i 2023, hvor der blev bogført hele 69 mio. kr. som særlige poster, hvilket gjorde et betydeligt indhug i den i forvejen magre driftsindtjening på 116 mio. kr.

2024 vil næppe være fri for special items, men de bør være betydeligt lavere. Det er indtrykket, selvom NNIT indtil videre ikke guider specifikt for niveauet.

Efter seneste kapitalmarkedsdag så vi en rimelig hurtig vej til målsætningen om en driftsmargin på 10-13 pct. Efter det noget bedre, men dog stadig middelmådige, resultat på 6,7 pct. i 2023, er det opløftende at se en forventning på 8-9 pct. for 2024. Endda i et år hvor man også implementerer et nyt ERP-system for hele koncernen og flytter hovedkontor.

Efter opsplitningen udgør omsætningen fra storkunden Novo Nordisk omkring 10 pct. I lyset af den seneste succes for Novo Nordisk og enorme vækst, er den store medicinalkoncern lige pludselig ved at blive et positivt indslag for NNIT efter i mange år at have være en hæmsko, der trak ned i omsætningen og især indtjeningen.

Selskabets CFO bekræftede i denne uge på en investorkonference, at Novo er en vigtig kunde, og at man især i Asien vækster forretningen godt sammen med dem.

På den lidt længere bane lurer et væsentligt spørgsmål under overfladen. Nemlig: Er den seneste opsplitning endelig eller følger der senere et næste step, hvor den danske forretning bliver solgt fra eller på anden måde helt udskilt? Vi har set det for nylig med FLS, hvor cement-forretningen et års tid efter opsplitningen nu er sat til salg. Og i NNIT gik der heller ikke lang tid fra infrastrukturforretningen var tydeligt udskilt, til den derefter blev sat til salg.

Det kan være lidt svært at se de oplagte synergier mellem en dansk IT-konsulentforretning med fokus på primært offentlige og sekundært private kunder og så en meget international konsulentforretning specialiseret indenfor Life Science. Når 2024 er overstået, har vi en meget bedre idé om, hvordan de to forretningsben klarer sig som mere eller mindre selvstændige og uafhængige af hinanden.

Afslutningsvis er det altid værd at stille spørgsmålet, om Novo Gruppen fremover skal blive ved med at sidde på 51 pct. af aktierne (17,5 pct. via Novo Nordisk og 33,5 pct. via Novo Fondens Novo Holdings). Efter frasalget er Novo ikke længere en væsentlig kunde i forretningen, og det bliver sværere og sværere at berettige ejerskabet fra et strategisk synspunkt – i hvert fald fra Novo Nordisks side.

Markedsværdien af NNIT ved kurs 102 er ca. 2,5 mia. kr., og det indikerer, at der klart er mere upside, hvis de økonomiske forbedringer fortsætter, og aktien skal have en højere multipel på sigt. Det kræver naturligvis en øget investorinteresse, og her er det værd at bemærke, at kun 7-10 pct. af aktierne aktuelt er ejet af udlandet.

Steen Albrechtsen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank