Uddrag fra Julius Bäer (oversat)
Der er ingen universel måde at investere på, og forskellige investeringsstile har alle deres relative fordele og svagheder. Det er dog afgørende for enhver formueforvalter at have en klar filosofi og et kerneværdisæt, som de overholder. Dette hjælper ikke kun investorer med at bevare deres langsigtede perspektiv, men hjælper med at bremse irrationelle reaktioner og styre risiko.
Markedet er lavet af menneskelige overbevisninger og følelser
Selvom investering kan virke som et talspil, er en vigtig grund til, at investorer træffer dårlige beslutninger, nemlig menneskelige følelser. En af de mest udbredte forstyrrelser i investering er kortsigtet tabsaversion, hvilket er, når investorer træffer forhastede beslutninger på grund af frygt for at tabe. Dette har tendens til at få investorer til at være alt for forsigtige snarere end forsigtigt optimistiske. I praksis, især når markederne er volatile, er private investorer tilbøjelige til at lave prognoser baseret på deres mavefornemmelse og konkluderer ofte, at aktierne vil falde snarere før end senere.
Som Daniel Kahneman forklarede i sin berømte bog Thinking, Fast and Slow, har vores hjerner to driftsformer, en hurtig, der er kablet til overlevelse i stenalderens fjendtlige naturlige miljø, og en langsom, der giver mulighed for analytisk ræsonnement. Den hurtige hjerne, der er bygget til overlevelse, er en meget dårlig evaluator, når det kommer til økonomiske resultater.
Meget bedre konklusioner, og dermed investeringsresultater over tid, kan opnås ved at bruge vores langsomme hjerne, dvs. den vi også bruger til beregninger, når vi afregner en restaurantregning. At have en solid investeringsramme giver investorer mulighed for at bruge deres langsomme hjerne, når de træffer investeringsbeslutninger.
Når man styrer penge, hjælper det med at forstå markedsdeltagernes følelser, tankeproces og reaktionsfunktioner. “Som den afdøde Charlie Munger engang udtalte i en samtale med Warren Buffet, handler det at styre penge om psykologi,” forklarer Bonzon. “Markedet er lavet af menneskelige overbevisninger og følelser. Vi investerer i virksomheder, vi investerer i enheder, der ledes af mennesker. Det er afgørende at forstå dem.”
At have en investeringsramme er nøglen
Udover at forstå markedspsykologi fremhæver Bonzon en anden vigtig ingrediens til succesfuld investering: din egen adfærd. “Vi har en stærk tro på, at succesfuld håndtering af penge starter med at undgå fejl, undgå kontraproduktive beslutninger. Og for at undgå disse kontraproduktive beslutninger, for eksempel at reagere følelsesmæssigt, skal du have en ramme. Det er det, vores investeringsproces handler om.”
Hos Julius Baer følger vi en investeringstilgang, der er afhængig af et sæt centrale investeringsoverbevisninger og en struktureret investeringsproces. Enhver vellykket investeringsproces er baseret på en robust ramme, og det er afgørende, at denne ramme giver mulighed for en struktureret vurdering af de vigtigste tendenser, der omformer den verden, vi lever i, så vi strategisk kan tilpasse vores investeringer i den retning. Ud over at sikre den rette langsigtede orientering i vores porteføljer er vores investeringstilgang også fleksibel nok til at tilpasse sig et stadigt skiftende markedsmiljø.
Ifølge Bonzon handler processen ikke nødvendigvis om at undgå risici, det handler om at tage “gode” risici. “Vores job kræver en dyb forståelse af kilderne til afkast på kapitalmarkederne, og hvordan man producerer gode risikojusterede afkast i en portefølje. Mange mennesker tror, at styring af penge handler om at handle meget eller se finanskanaler på tv hele dagen. Men man skal forstå, hvordan markedet fungerer, og hvordan man træffer gode beslutninger.”
Du kan ikke træffe beslutninger baseret på markedsoverskrifter, vendingerne. Du skal have en disciplineret tilgang, forstå rammerne og tage kalkulerede risici.
Bonzon fremhæver, at “Du skal virkelig have en disciplineret tilgang, 100%.” Dette skyldes, at præstation ikke kun er et mål, men også altid konsekvensen af en veldesignet investeringsproces. Nogle gange gennemgår en strategi en periode med negativ præstation af præcis de rigtige grunde. Performance er en kombination af passive (markedsafhængige) og aktive (ikke-markedsafhængige) afkast, der konstant svinger. “På mange måder gælder det, at jo sjældnere du kigger på din portefølje, jo bedre er præstationen,” siger Bonzon.
At være på markedet giver dig mulighed for at blive en bedre investor
Hos Julius Baer forvalter CIO selv penge og omsætter direkte investeringsmetoden i praksis. Adspurgt om dette beskriver Bonzon, der har arbejdet med investeringsforvaltning i over tre årtier, vigtigheden af at rulle ærmerne op som CIO og tage en rolle i forvaltningen af penge og sammenligne det med bilspil. “Det er sjovt at køre ræs i en bil på en PlayStation, men det er ikke som den rigtige oplevelse på en bane med en ordentlig bil. Når du laver en fejl, kører bilen af sporet. Det er det samme med teoretiske aktivallokeringer på regneark. Det, der virkelig betyder noget, er den faktiske måde, en portefølje klarer sig på. Du skal øve, du skal være på markedet, du skal opleve god og ikke så god præstation. Det er sådan, du i sidste ende vokser og bliver en bedre investor.”