Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Mifid2: Nordea omgår provisionsforbud

Josephine Daniel

torsdag 28. september 2017 kl. 8:47

Flere danske banker, med Nordea i spidsen, omgår det danske forbud mod at modtage provisioner fra investeringsforeninger i forbindelse med porteføljepleje. I stedet har de i al diskretion indført andre store omkostninger i et sådant omfang, at det reelt er blevet dyrere at få forvaltet sine penge gennem porteføljeplejeordninger. Omgåelse af provisionsforbuddet møder hård kritik fra eksperter. Finanstilsynet bør undersøge sagen, mener Forbrugerrådet.

Investorer med en porteføljeplejeaftale i Nordea, Sparinvest eller Bankinvest, gør klogt i at kigge deres omkostninger igennem en ekstra gang. Fra første juli i år blev det forbudt bankerne at modtage provisioner fra investeringsforeninger i forbindelse med porteføljeplejeordninger. I stedet skal kunderne have tilsendt en regning med moms for særskilt rådgivning. Investorerne har så haft en berettiget forventning om, at omkostningerne i investeringsforeningen falder.

Men i mange tilfælde er omkostningerne slet ikke faldet lige så meget, som bortfaldet af provisionen tilsiger, viser Økonomisk Ugebrevs kortlægning af bankernes praksis.

HØJERE OMKOSTNINGER

Nordea Invest har som mange andre investeringsforeninger nu flere fonde uden provisioner, som benyttes i porteføljepleje. Provisionen, som tidligere dækkede betaling for rådgivning, skal i stedet opkræves direkte hos kunden. Men alligevel er disse fonde dyrere end de fonde i Nordea Invest, hvor der faktisk indgår provisioner, og dermed er betalt for rådgivning

Ved årets begyndelse var de samlede ligevægtede omkostninger i Nordea Invest 1,31 procent af formueværdien. Første juli, hvor forbuddet mod provisioner trådte i kraft, var omkostningerne i de fonde, hvori der indgår provision, faldet til 1,25 pct. Men i de tilsvarende fonde uden provisioner er omkostningerne nu 1,26 pct., og dermed højere – og altså meget tæt på det oprindelige, viser en gennemgang af udviklingen i de danske investeringsforeningers omkostningsniveau, analysefirmaet Morningstar har udarbejdet for Økonomisk Ugebrev.

Direktør i Nordea Invest Eric Christian Pedersen vil ikke umiddelbart kommentere på, hvorfor priserne er højere i fonde uden provision end i fonde med provision. ”Svaret er jo, at dét er der ikke nogen særlig grund til. Priserne i dag reflekterer bare, hvad de enkelte fonde hver især kostede før, og så mekanikken i, at vi fjerner provisionen og sætter prisen ned tilsvarende,” siger han.

Økonomisk Ugebrev har forelagt analysen for flere eksperter, og deres kritik af de store omkostninger er hård og kontant. ”Ingen havde vel forestillet sig, at pengeinstitutterne ville give afkald på så meget indtjening. Der bliver tænkt kreativt, og så er alt indtil videre ved det gamle,” siger Carsten Tanggaard, professor ved Institut for Økonomi, Aarhus Universitet. Troels Hauer Holmberg, Seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk, er endnu mere kritisk. ”Efter min mening er der tale om massiv omgåelse af investeringslovgivningen. Jeg håber, at Finanstilsynet sætter en stopper for det. Det er en hån mod danske politikere og forbrugere,” siger han.

I seneste udgave af Økonomisk Ugebrev påviste analysen fra Morningstar, at omkostningerne i de danske investeringsforeninger burde være faldet med ca. 2,5 mia. kr., efter at provisionsbuddet trådte i kraft. Det skete ikke. Omkostningerne faldt kun med 600 mio. kr., og dermed ca. 1,9 mia. kr. mindre end det forventede. Altså penge, som danske opsparere går glip af.

RENE LINJER I DANSKE BANK

Nordeas fortsatte høje omkostninger står i skærende kontrast til Danske Bank. I Danske Invest udgjorde de samlede ligevægtede omkostninger ved årets begyndelse 1,13 pct. Første juli var omkostningerne i de fonde, der indeholder provision, steget marginalt til 1,2 pct., mens omkostningerne i de tilsvarende provisionsfrie fonde var faldet til 0,67 pct. ”Det er også et fald, man bør forvente. Tidligere udgjorde provisionerne omtrent halvdelen af omkostningsprocenterne, så når provisionerne bortfalder, bør omkostningerne også falde til det halve,” siger Nikolaj Holdt Mikkelsen, chefanalytiker hos Morningstar. ”Problemet er ikke om omkostningerne er høje eller lave. Spørgsmålet er, om de er markedsbestemte. Det tror jeg ikke, de er. Konkurrencen på dette område er simpelthen nærmest ikke eksisterende,” siger Carsten Tanggaard.

Henrik Denta

Læs resten af artiklen her, blandt andet om Spar Invest og BankInvest.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fonden Mariehjemmene søger en ny Økonomichef
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank