Efter år med store udsving begynder MTHH’s fokuserede forretning nu at se mere stabil ud efter flere år med store engangsomkostninger. Risikoen ser lavere ud, og ledelsen ser nu ud til at kunne fastholde driftsmarginen på omkring fire pct., hvilket er et godkendt niveau i entreprenørsektoren, skriver redaktør Steen Albrechtsen.
MT Højgaard Holding ser ikke ud til at være ramt af en mulig lurende recession, som ellers synes at presse de børsnoterede selskaber inden for bygge- eller entreprenørbranchen.
Faktisk synes der nu at blæse positive vinde omkring MTH Holding, som næppe er på radaren hos mange investorer. Ikke mindst fordi forhistorien måske stadig skræmmer lidt med store nedskrivninger, ustabilitet, negative overraskelser og for megen udskiftning på chefgangen.
Det er ikke nødvendigvis unfair associationer. Men nogle gange skader det ikke at genbesøge fortællingen og undersøge, om den stadig holder vand. Slet ikke når man ser et selskab med en markedsværdi på 1,35 mia. kr. og et EBIT-resultat på mindst 400 mio. kr. i år. Det svarer groft sagt til 3-4 gange driftsoverskuddet. Hertil kommer en ordrebog på to års omsætning.
For MTHH har de seneste år været præget af store engangsomkostninger og især til ekstra omkostninger til nedlukning af den internationale division og fejlslagne projekter. Nedlukningen og oprydningen er mere eller mindre fuldført nu, og den negative økonomiske effekt vil herfra være begrænset. Om end ledelsen ikke ville udelukke muligheden for yderligere nedskrivninger i 2024 fuldstændig.
At man stort set kun har den danske forretning tilbage betyder også, at koncernen bliver mere gennemskuelig, og at de senere års solide driftsforbedring i Danmark begynder at skinne igennem i regnskabstallene. Først og fremmest har MTHH formået at løfte overskudsgraden til ca. fire pct. de to seneste år. Og det svarer også til forventningen i 2024, hvor ledelsens guidance lyder på en omsætning på 10-10,5 mia. kr. og et EBIT-resultat på 400-425 mio. kr.
Oveni i indtjeningsforbedringen kommer en solid forbedring af arbejdskapitalen. I 2023 lykkedes det faktisk at gå fra en nettorentebærende gæld på 528 mio. kr. ved årets start til minus 240 mio. kr. ultimo året (dvs. et nettoindestående).
Omsætningen var sidste år ni mia. fordelt på 300 forskellige projekter, hvilket også siger lidt (men ikke alt!) om, at man opererer på et andet risikoniveau end tidligere. MTHH har de senere år gjort en del ud af større og flerårige partnerskaber med almene og offentlige bygherrer, herunder det store partnerskab med DSB om nye lokomotivværksteder tre steder i landet.
Partnerskaberne er, blandt andet pga. den øgede tillid og åbenhed, der netop ligger i et partnerskab, med til at reducere risikoen for konflikter, og – ej at forglemme – øge produktiviteten til gavn for begge parter.
MTHH har opbygget en ordrebeholdning på rundt regnet 20 mia. kr., svarende til to års omsætning. For 2024 er 77 pct. af omsætningen på 10-10,5 mia. kr. sikret via ordrer og kontrakter ved årsskiftet.
Med omkring 60 pct. af aktiekapitalen på faste hænder hos de to oprindelige ejerfonde er free float ikke voldsomt stort. I 2023 blev der kun handlet ca. 500.000 aktier eller seks pct. af kapitalen for omkring 62 mio. kr. eller ca. en kvart mio. kr. om dagen.
MTHH har vedtaget en kapitalallokeringspolitik, som betyder, at der ikke kommer udbytte, førend soliditeten er løftet til over 20 pct. Året 2023 sluttede med en soliditet på 15,9 pct. qua en egenkapital på 845 mio. kr. Det er ikke utænkeligt, at MTHH allerede ultimo 2024 vil snige sig over 20 pct. med hjælp fra årets resultat og en balancenedbringelse fra de frasolgte aktiviteter. Ved en soliditet over 20 pct. tilstræber selskabet at udbetale 25-30 pct. af årets resultat. Og på længere sigt tilstræbes 50 pct. af årets resultat som udbytte ved en soliditet over 30 pct.
Der er altså lagt op til, at aktionærerne belønnes på sigt, hvis forretningen bare bliver på det nuværende niveau og leverer 4 pct. margin fremadrettet.
Formår man at fastholde forretningen på det nuværende niveau, bør det være mere end rigeligt til at berettige en markant upside i aktien, som p.t. handles til en P/E i omegnen af 4-5. Sektoren er generelt ikke højt prissat, men en mere sektorkonform P/E på 8-9 bør være inden for rækkevidde på et tidspunkt.
Steen Albrechtsen og/eller dennes nærtstående ejer aktier i MTHH. Selskabet præsenterede sig i februar på Økonomisk Ugebrevs Investor Konference. Se præsentationen her.
Steen Albrechtsen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.