Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Tema om Den nye CEO Profil i Top 250: Rekordmange CEO-skift i toppen af dansk erhvervsliv i 2023

Morten W. Langer

onsdag 20. marts 2024 kl. 8:40

Tema om Den nye CEO Profil i Top 250: Rekordmange CEO-skift i toppen af dansk erhvervsliv

Økonomisk Ugebrev Ledelse kortlægger hvert år profilen på den nye CEO, baseret på en analyse af samtlige CEO-skift i de 250 største erhvervsvirksomheder det foregående år. Opsigtsvækkende var der sidste år markant flere CEO-skift end i et normalt år, selvom opfattelsen ellers har været, at alle har haft fokus på stabilitet og begrænsning af toplederskift. Med 36 topchefskift i de 250 største danske virksomheder sidste år, var det knap 40 pct. flere end året før, og det er det største antal CEO-skift de seneste ni år. Kun hver femte af de nye CEO’er var kvinder. Chefredaktør Morten W. Langer tegner billedet af den nye CEO profil og går bag om den store stigning i udskiftningsfrekvensen.

2023 blev for alvor et omvæltningernes år for de danske topchefer: Topchefen blev udskiftet i 36 af de 250 største virksomheder, svarende til en udskiftningsandel på 14 pct. I de ni år Økonomisk Ugebrev har udarbejdet denne analyse har andelen af udskiftninger som adm. direktører ligget på et årligt gennemsnit på 28, svarende til elleve procent af topcheferne.

Det rekordstore antal chefskifter sidste år forudså vi allerede for et år siden, hvor der var blevet varslet flere kommende udskiftninger. Vi skrev sidste år: ”I det nye år er der allerede varslet eller gennemført chefskifte i flere af de højprofilerede C25-selskaber, blandt andet med ISS’ Jacob Aarup-Andersen, som afløser Cees ’t Hart i Carlsberg. Den 16. januar 2023 fik GN Audio ny chef, nemlig svenske Peter Karlstromer, der afløste Rene Tune-Svendsen. Og Trygs CEO Morten Hübbe afløses til juni af interne Johan Kirstein Brammer. Endelig er det velkendt, at ChemoMetec søger ny CEO.”

Det er måske meget sigende for det accelerende udskiftningstempo i toppen af dansk erhvervsliv, at ChemoMetec allerede i sidste uge sagde farvel til sin ellers ret nye adm. direktør. Men det afspejler nok meget godt, at bestyrelsernes lunte er langt kortere end tidligere, og at ”magten” fortsætter med at rykke op i bestyrelsen, der slet ikke som tidligere nærmest blev udpeget af den adm. direktør, og de indgik i langt højere grad i en venlig symbiose.

Både øget uafhængighed til bestyrelserne med erhvervsfolk med højere integritet end tidligere og et stigende ydre pres på bestyrelsen fra aktionærer, leverandører og ansatte har fået bestyrelserne til at reagere meget hurtigere end tidligere, hvis de synes, at der er brug for en anden profil som topchef, eller fordi den ”gamle” CEO måske ikke leverer som forventet.

I hvert fald er bestyrelsens reaktionstid, når det gælder overvejelser om at udskifte CEO’en, markant kortere end tidligere. Og der kan også være mange gode grunde til, at bestyrelsen ønsker en anden profil på topposten, uden at den siddende adm. direktør nødvendigvis er udygtig. Men det er også klart, at med de aktuelle foranderlige omverdensforhold stilles der ekstremt store krav til topchefernes omstillingsparathed, så det rigtig mange steder er et ekstremt vanskeligt og udfordrende job.

Artiklen fortsætter under grafikkerne

CEO-skift 01

CEO-skift 02

Ud over, at topcheferne skal navigere i et markant vanskeligere markedsmiljø, er det også blevet mere udfordrende med omverdenens øgede krav til samfundsansvar, klimafokus og MeToo-problemsager. Økonomisk Ugebrev har hørt vedholdende rygter om flere konkrete problemsager, som har været med til at udløse ret bratte udskiftninger i flere store danske virksomheder det seneste år.

Blandt andet langsommelighed med at komme ud af Rusland for Carlsberg, en MeToo-sag i en større dansk virksomhed og – velkendt er det, at også DSV er blevet kritiseret for at indgå et stort joint venture med et land, som ikke lever op til de mest basale menneskerettigheder. Det har fået nogle store investorer til at skifte fra DSV til konkurrenten NTG, som dog også er billigere på aktienøgletal.

Den store drivkraft bag de mange udskiftninger skyldes dog i højere grad bestyrelsernes ønsker om en anden strategisk retning, en kulturel fornyelse og måske behov for særlige kompetencer til bedre at kunne udnytte de nye digitale muligheder, blandt andet i kunstig intelligens, men også gentænkning af forsyningskæder og øget fokus på vækst gennem opkøb og mere fokus på kerneforretningen gennem frasalg.

Oven i alt dette kommer fortsat usikkerhed om det makroøkonomiske miljø, hvor særligt europæisk økonomi bevæger sig i slæbegear, og hvor forbrugerne og virksomheder fortsat forsøger at tilpasse sig et rentemiljø med markant højere finansieringsrenter, som fortsat ikke har sat sig fuldt ud som nye samfundsøkonomiske realiteter.

Det er alt sammen noget, som også indgår i bestyrelsernes overvejelser, og det er også noget, som danske og udenlandske institutionelle investorer lægger stigende vægt på.

Blandt de tyve største danske virksomheder var der sidste år CEO-udskiftninger i seks af dem, eller næsten hver tredje virksomhed. I A.P. Møller-Mærsk røg Søren Schou ud til fordel for Vincent Clerc, som fik til opgave at accelerere omstillingen til en bred logistikvirksomhed. Det synes at være et arbejde, som fortsat vil kræve meget, før man kan sige, at han som ny chef er kommet i mål.

Hos DSV blev det for meget med en afgående og indgående topchef på samme tid, og det gav anledning til et hurtigere exit for jens Bjørn Andersen end forventet, angiveligt fremmet af personlige årsager. Jens H. Lund var allerede kørt i stilling, men det er sjældent en god idé med en for lang fælles overgangsperiode med den gamle og nye topchef, da det kan skabe usikkerhed om kommandovejene.

Hos ISS stoppede Jacob Aarup-Andersen midt i en ellers succesrig omstillingsproces, som den nye CEO, tidligere CFO Kasper Fangel, ser ud til at videreføre og konsolidere på bedste vis. Aarup-Andersen blev hijacket af Henrik Poulsen, som tidligere var bestyrelsesmedlem i ISS og nu bestyrelsesformand for Carlsberg, hvor Aarup-Andersen nu er flyttet over, og hvor han har tegnet en ny spændende vækstvision for det danske storbryggeri.

Andre af CEO-skiftene i de store virksomheder var en ny mand ind i Lundbeck, som de seneste år har haft det vanskeligt med patentudløb og vanskeligheder med at opbygge en ny pipeline. Analytikerne har fortsat ikke stor tiltro til ny stærk vækst i medicinalkoncernen, der dog ses som en solid velindtjenende forretning med en ekstremt lav værdiansættelse.

MT Højgaard har fået ny CEO, nemlig Steffen Baungaard, som ser ud til at gøre det rigtig godt. Læs også analysen af entreprenørselskabet i denne uge. Han afløste Henrik Mielke, der kun fik et år på posten. Han kom fra det ellers meget succesfulde MTH-datterselskab Enemærke & Petersen.

Andre højprofilerede CEO-skift kom i NKT, hvilket var noget af en overraskelse, og i Nilfisk, som fik Rene Svendsen-Thune ind som ny CEO, efter han har siddet i selskabets bestyrelse i syv år. Han forlod CEO posten i GN Group og GN Audio, hvor også Gitte Aabo stoppede – for at overlade den nye CEO post til svenske Peter Karlstromer i det nye samlede GN.

I det hele taget er andelen af kvindelige topchefer i Top 250 virksomhederne det seneste år ikke øget: Af de 36 nye topchefer sidste år var blot fem kvinder, og heraf var tre af dem ikke-danske: Ny topchef i Q8 Danmark er Karin Eriksson, som er svensker. Shirin Emeera, som er ny topchef for Mercedes-Benz Danmark, kommer fra Tyskland. Doris Lan, ny topchef for Ikea Danmark, kommer fra Kina. De to nye danske CEO-kvinder er Mette Kaagraad, chef for Microsoft Danmark, og Susanne Arfelt Rajamand, ny CEO for Royal Greenland.

Der var også fem CEO-kvinder, som røg ud: Blandt andet Deborah Dunsire hos Lundbeck, som kommer fra Sydafrika, Gitte Aabo fra GN Group, Nana Bules fra Microsoft Danmark og Connie Astrup-Larsen fra Kompan.

Den nye CEO Profil: Sådan har vi gjort. Økonomisk Ugebrevs årlige kortlægning af ”Den nye CEO-profil” er baseret på CEO skift

i de 250 største danske erhvervsvirksomheder i 2023, som er blevet registreret i Erhvervsstyrelsens selskabsregister og NAS-

DAQomx’s arkiv med børsmeddelelser. På baggrund af gennemgangen af registrerede navneændringer i de to registre har

Økonomisk Ugebrevs researchafdeling indhentet oplysninger om de nye adm. direktører, dels i selskabsbaser, dels på selskabernes hjemmesider, dels på sociale netværk som LinkedIn, og dels ved at kontakte de relevante selskaber. Oplysningerne omfatter

blandt andet alder, uddannelse og tidligere beskæftigelse.

Morten W. Langer

CEO-skift 03

CEO-skift 04

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank