Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Brev fra Chefredaktøren – Er Nvidia kanariefuglen i kulminen?

Morten W. Langer

mandag 18. marts 2024 kl. 17:25

Brev fra chefredaktøren
Kære Læser

Som læser af ØU Finans har du sandsynligvis arbejde i eller tilknytning til den finansielle verden. Derfor interesserer du dig helt sikkert også for, hvad der sker på de finansielle markeder. Ligesom det interesser os.

Vi har med interesse fulgt udviklingen i den amerikanske AI-tech-virksomhed Nvidia, der for længst har overhalet Tesla som den mest beundrede, mest værdifulde og mest handlede amerikanske tech-aktie.

Generelt har tech drevet de vestlige aktiemarkeder frem siden årsskiftet i et hæsblæsende tempo. Og det har også over en bred kam givet ny optimisme og risikovillighed omkring aktieinvesteringer.

Og ja, det ligner mere og mere en aktieboble.

Opbygning af bobler kan vare meget længere, end man regner med. Altså lige indtil det slutter, og det sker ofte meget brat, og det kan komme ud af ingenting.

Vi har på det seneste været skeptiske overfor udviklingen. Og forleden kom et signal, som vi ikke synes man bør ignorere. Alles darling, Nvidia, dykkede over 10 pct. på to timer. Hvorfor? Det kom ud af ingenting.

Og vi mener, at det er et advarselssignal, som man ikke bør sidde overhørigt.

Nvidia-aktien handles lige nu til 70 gange overskuddet i 2023. Ganske vist forventer man en fordobling af overskuddet i 2024. Alligevel er det en ret heftig værdiansættelse Ikke mindst i en tid som nu, hvor renterne er stigende.

Vigtigste signal er dog, at Nvadia-aktien på ingen måde har gjort comeback den seneste uge. Det ser vi som en ekstra skærpende omstændighed.

Hændelsen kan naturligvis ikke ses isoleret. Men konsekvenserne af et større kursfald på aktiemarkederne vil også ramme samfundsøkonomien. Den formuedestruktion, der ligger i store aktiekurstab, kan tage den sidste rest ud af forbrugernes reserver, som ellers er med til at holde gang i samfundsøkonomien.

I denne udgave bringer vi en analyse af de seneste omsætningstal for industrien i Danmark, som på hjemmemarkedet styrtdykker. Eksporten er stadig solid. Men salget i Danmark skrider over en bred kam. Salget af kapitalgoder til det ørige erhvervsliv er fortsat solid. Men varer, som er mere forbrugerrettede, begynder at skride. Det samme ses i Europa og USA.

Som en ikke-statistisk signifikant observation bemærker vi også, at der nu er fem ledige forretninger på hovedgaden i Charlottenlund, hvilket ikke set de seneste 30 år. Og billedet er det samme på gågaden i Helsingør og mange andre indkøbsstrøg. Der er ved at ske et eller andet derude. Vi ved ikke rigtig hvad. Men vi skal være parate på hvad som helst.

God læselyst. Med venlig hilsen

Morten W. Langer Chefredaktør

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank