Mindre korrektion ned på vej, men givetvis en god købsmulighed: Efter relativ lang tids positiv tendens på aktiemarkederne er der nu som minimum lagt op til en negativ korrektion. Fredag så vi de seneste ugers sivende tendens på aktiemarkederne tage fart. Den tyske DAX Future lukkede knap 1 % over det vigtige pejlemærke i 10.000 niveau. Vi ser mulighed for at dette niveau bliver testet og måske brudt kortvarigt, før aktiemarkederne igen kommer tilbage. Vi ser fortsat, at markedsstemningen er præget af eufori over centralbankernes ”hånd under markedet” i form af ubegrænset tro på, at de igen og igen vil redde kastanjerne ud af ilden. Samtidig er det finansielle stress på finansmarkederne, efter oliepriserne er steget igen, aftaget betydeligt. Bemærk, at amerikanske S&P future ligger meget tæt på den historiske top omkring 2120. Der skal uden tvivl et tilløb til for at bryde op gennem dette niveau. Sker det, ligger der mindst 6-8 % i plus forude i et nyt aktierally.
Men er der ikke risici for store kursfald? Jo, i den grad. Vi har længe sagt, at der kan komme et historisk stor aktiekrak. Og det tror vi stadig på. Men sikkert ikke lige nu. Markedsstemningen er simpelthen for positiv. Troen på centralbankerne som en solid redningsplanke er ekstremt rodfæstet. Så som udgangspunkt er ethvert tilbagefald på aktiemarkederne en god købsmulighed. Men det er lige så klart, at vi er ved at bygge op til et gigantisk aktiekrak, så snart troen på centralbankernes evner forsvinder. Den globale økonomi er på frysepunktet. Mange af centralbankernes renter er negative, og der pumpes fortsat penge ud fra seddelpressen. Den billige likviditet har pumpet aktivpriser op, så der nu er bobler på aktiemarkedet, obligationsmarkedet og i erhvervsobligationer. De seneste måneder er olie og råvarepriser steget markant, især fordi det var de eneste aktivklasser, som ikke var præget af boblepriser. Bemærk også, at værdiansættelserne på børsnoterede aktier er steget, samtidig med at overskuddene er faldet. Det er naturligvis ikke holdbart. Hverken regnskaber for Q1 eller Q2 ventes at give fremgang.
Men hvor skal man så søge beskyttelse, og samtidig få del i boblepriserne? Det vanskelige ved at investere i tider som nu, er at der er penge at tjene mens boblen vokser sig større og større.
At sidde på sidelinjen kan blive opfattet som missede muligheder for lette gevinster. Men hvordan beskytter man sig så mod pludselige kraftige kursfald? Vores bedste råd vil være at søge hen mod de aktier, som er baseret på fundamentale værdier, og ikke på værdiansættelser over eksempelvis 25-30 gange årets overskud, som det er tilfældet for en del danske storaktier. Aktier baseret på fundamental værdi kan eksempelvis være sunde ejendomsselskaber, forsyningsselskaber, valueaktier og unikke aktiehistorier, som har momentum til at klare en aktienedtur.
Vi har sagt det flere gange: Hold dig fra bankaktier. Vi har i flere måneder advaret generelt mod bankaktier. Og med undtagelse af Vestjysk Bank, som i forvejen var sat meget ned, har der stort set været minusser i alle bankaktier. Vores udgangspunkt har været, at det er den samme historie, der kommer til at fortsætte: Nemlig en flad til faldende udlånsudvikling, pres på rentemarginaler på grund af skærpet konkurrence, manglende evne (og vilje?) til at beskære omkostningerne markant, med få undtagelser, blandt andet Danske Bank. Som det fremgår af vores analyse af de første 11 bankregnskaber for Q1, er der kun få banker, der stikker ud fra den negative tendens. Blandt andet Ringkøbing Landbobank (igen) og Lån & Spar Bank. Vi ser ingen grund til at forvente, at de kommende tre kvartaler bliver bedre. Tværtimod ser det ud til at dansk økonomi bremser yderligere op.
Hvad er det overordnede billede så: Blandt andet i AktieUgebrevets Pensionsportefølje har vi et stykke tid valgt at være 100 % investeret i danske aktier. Halvdelen af de ti aktier er forsigtige defensive papirer, som vil holde godt stand under en generel nedtur på aktiemarkederne. De andre fem aktier vil blive solgt trinvist, hvis – eller rettere sagt når – aktiemarkederne for alvor begynder den store nedtur. Det kan i virkeligheden ske om en uge, men også først om to år, hvor aktiemarkedet måske ligger 20-30 % højere end i dag. Bobler har det nemlig med at vokse sig meget større end alle havde forventet. Og det kan selvfølgelig også ske denne gang, hvor de afgørende drivkræfter er teknik, momentum og en religiøs tro på centralbankernes helbredende kræfter.
Morten W. Langer
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.