Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Dansk økonomi viser første store svaghedstegn

Morten W. Langer

onsdag 10. april 2024 kl. 11:15

Dansk økonomi viser første store svaghedstegn

Mens de professionelle prognosemagere fortsat er optimistiske for dansk økonomi i 2024, begynder tallene at vise stor svaghed. Industriens eksportsalg buldrer fortsat frem, men salget til vores hjemmemarked dykker kraftigt. Er den seneste stabilitet i dansk økonomi nu ved at krakelere, spørger chefredaktør Morten W. Langer i denne analyse.

De seneste BNP-data for dansk økonomi i årets sidste kvartal viser overraskende solid fremgang på 2,0 pct., men hele vækstbidraget kom fra den største eksportfremgang, også på 2,0 procentpoint, i flere år. Udviklingen afspejler meget godt tallene fra Danmarks Statistik for industriens produktion og omsætning: I perioden fra november til januar steg eksporten med 7,0 pct.

Til gengæld dykkede omsætningen på vores hjemmemarked i de tre måneder med 2,8 pct., og med hele 6,9 pct. i januar 2024. Forskellen på industrivirksomhedernes salg til udlandet udvikler sig altså markant mere robust end salget på hjemmemarkedet.

Faktisk var industriens omsætning i Danmark i januar den laveste i flere år. Som det fremgår af grafikken, skal man helt tilbage til starten af 2022 for at finde lavere omsætning, og dér var samfundet stadig corona-ramt.

Det bekymrende er, at tilbagegangen i januar er meget bredt funderet. Der er altså ikke tale om faldende omsætning i nogle få sektorer, der trækker den samlede omsætning ned. Industrivirksomhedernes salg til hjemmemarkedet faldt fra december til januar med 7 pct., og faldet var hele 9 pct. siden januar 2023.

Ud af 20 industrisektorer var der fald i omsætningen fra december til januar i 15 af dem. Billedet er næsten det samme, når man sammenligner omsætningsudviklingen fra januar sidste år til januar i år.

Meget tyder altså på, at afsætningen på hjemmemarkedet bremser hårdt op, fordi afsætningen i salget af varige forbrugsgoder, eksempelvis møbler og elektronik og såkaldte mellemprodukter (materialer, som andre erhverv forarbejder), svigter. Til gengæld holder salget af investeringsgoder, typisk udstyr til erhvervslivet, stadig nogenlunde stand.

Positiv salgsvækst i januar 2024 på hjemmemarkedet var der kun for slagterier, træ- og papirindustri, vindmøller og pumper (bl.a. Vestas og Grundfos). I forhold til januar 2023 har der også været fremgang i drikkevare- og tobaksindustrien samt inden for transportmidler. Men det er altså parenteser i det store billede.

Alle data er fra Danmarks Statistik, der opgør industriens omsætning måned for måned i løbende priser. Tallene omfatter altså også løbende prisjusteringer.

Månedstallene for medicinalindustrien har vi udeladt, fordi de svinger ekstremt meget fra måned til måned. Medicinalindustriens samlede omsætning på hjemmemarkedet lå i januar 2024 på under halvdelen af den foregående måned og på nogenlunde samme niveau som i januar 2023.

Indikationerne på svaghed i dansk økonomi, måske også fremmet af pres på boligejernes økonomi på grund af fortsat højere boligrenter efter udløb af billige F3- og F5-boliglån i januar, kan muligvis ses af den vigende Dankort-omsætning visse steder i udkantsdanmark, ifølge Danske Banks seneste opgørelse over kundernes brug af Dankort og mobilepay. Særligt Vestjylland ser ud til at være ramt, mens transaktionerne i København lå 5 pct. højere end i januar sidste år.

Ifølge Finansministeriets seneste opgørelse over de forskellige BNP-prognoser for dansk økonomi, er der blandt prognosemagerne fortsat solid optimisme for 2024.

Morten W. Langer

Industriens omsætning på det danske hjemmemarked

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank