Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Chefredaktøren har ordet – Ny inflationsbølge på vej? Vi er forberedte

Morten W. Langer

lørdag 13. april 2024 kl. 12:30

Chefredaktøren har ordet – Ny inflationsbølge på vej? Vi er forberedte
Kære læser

Spørgsmålet om, hvorvidt inflationen er på vej op igen, er det helt store emne i den finansielle verden.

Det vil gøre en kæmpe forskel, om vi på den ene side går mod lavere inflation, lavere renter og måske nye stimulanser til makroøkonomien – eller om vi går mod en ny inflationsbølge, drevet af højere oliepriser og råvarepriser og højere lønninger i serviceerhvervene.

Det er det sidste scenarie, som flere og flere hælder til. Og det er også det billede, som den seneste uge blev understøttet af nye inflationsdata fra USA. CPI forbrugerpristallet var en stor skuffelse, mens PPI producentpriserne på overfladen så meget ok ud. Men de var altså kun lavere end konsensus på grund af en mærkelig sæsonkorrektion af energipriserne.

Fredag kom så inflationsdata for Tyskland, Frankrig og Spanien, som stort set ramte konsensus med en lille pil opad for Spanien. Nøgletallene satte den tyske toårige statsrente ned fra 2,96 pct. til 2,90 pct., og den tiårige statsrente faldt også lidt. Umiddelbart gav det kortvarig ny optimisme til aktierne efter to uger med faldende aktiemarkeder.

Med de fortsat stigende oliepriser vil der komme en afsmittende priseffekt på lidt længere sigt, hvis energipriserne holder sig oppe lige under eller over 90 USD for crude oil. Olieprisen afhænger aktuelt i høj grad af, hvad der sker i Mellemøsten, og den eskalerende konflikt mellem Iran og Israel kan hurtigt blive til et egentligt raketangreb fra Iran, oplyser efterretningskilder til internationale medier.

Ny inflationsbølge på vej

Goldman Sachs er nu så sikre på en ny inflationsbølge, at finanshuset har lanceret en portefølje, de kalder GS1970 Inflation Comeback Basket med inspiration fra hvilke sektorer og aktier, der klarede sig godt under den anden bølge inflation tilbage i 1970. Finanshuset skriver, at inflationsaktier allerede i år har klaret sig godt.

Historien viser, at de bedste sektorer under stigende inflation er byggeri, metal & mining, olie, transport, raffinaderier offshore service og kemiske selskaber. Det kan være, at det er den vej, man skal kigge efter de danske aktier. Eksempler på danske aktier i dette univers er FLSmidth, Noble, MTH, DSV og NTG.

Højere inflation er endnu ikke en done deal. Der mangler stadig de endegyldige beviser. Men det ser ud som om, aktiemarkedet har besluttet sig de seneste uger. Det ser også ud til, at det seneste års historisk stærke aktierally for alvor lakker mod enden. Fredag aften blev det understøttet af flere skuffende 1. kvartalsregnskaber fra amerikanske storbanker.

USA’s toneangivende indeks S&P 500 sluttede halvanden procent nede. Så der er også lagt op til en negativ åbning på det danske aktiemarked mandag morgen.

Vi har taget konsekvensen af de dystre udsigter i Økonomisk Ugebrevs Portefølje (og dermed i investeringsfonden ØU Invest Balance). Vi har for alvor taget livtag på porteføljen, og den er nu forberedt til en større nedtur på aktiemarkederne.

Vi har 34 pct. af kapitalen i, hvad vi vil opfatte som ”beskyttelsespositioner”, som ikke følger aktiemarkedet. Vi har godt 10 pct. kontant, og så har vi godt 50 pct. af kapitalen i stærke og solide danske aktier, typisk med en fornuftig værdiansættelse. Blandt andet Carlsberg, ISS og Danske Bank.

Nu står vi foran regnskabssæsonen for første kvartal. Og det kan godt udløse nogle store udsving, både ved opjusteringer og skuffelser.

Analytikerne er ikke superoptimistiske: De forventer, at de danske C25 aktier er eneste land i EU med overskudsfremgang siden første kvartal sidste år (læs mere herom i den kommende udgave af ØU Finans og ØU Formue). Bedste sektorer ventes at blive finans og health care, dog begge med et overskudsfald i Earnings Per Share (EPS) på 2-3 pct.

God læselyst

Morten W. Langer
Chefredaktør

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank