Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Novonesis løfter sløret for 2024 – forude venter CMD i juni

Steen Albrechtsen

onsdag 17. april 2024 kl. 17:55

Novonesis løfter sløret for 2024 – forude venter CMD i juni

Nyfusionerede Novonesis har givet sit første bud på, hvad ledelsen venter at præstere i 2024. Forventningen til den organiske vækst skuffede lidt, men virker også konservativ. Til gengæld er væksten af højere kvalitet, da den i år er langt mere volumendrevet end sidste år, hvor prisforhøjelser drev væksten. Næste store nyhed bliver kapitalmarkedsdagen til juni, hvor fremtiden skal tegnes op.

Efter lang tids tilløb og en smule forsinkelse oprandt dagen endelig, hvor Novozymes’ og Chr. Hansens fusion gik igennem, da kalenderen skiftede fra januar til februar, og der kun var én noteret aktie tilbage på fondsbørsen – Novonesis.

For investorer og analytikere medførte fusionen en forsinkelse i fremlæggelse af 2024-forventningerne for den nye samlede koncern. De blev fremlagt lige før påske og også ledsaget af proforma regnskabstal for Novonesis for 2023 for at skabe et reelt sammenligningsgrundlag.

I forhold til 2023-præstationerne var det næppe nogen stor overraskelse, for Novozymes havde allerede fremlagt sine 2023-tal, mens Chr. Hansen qua sit forskudte regnskabsår (1. sep. til 31. aug.) havde fremlagt tal for de første otte måneder af 2023 og givet guidance for hele 2023.

Fremlæggelsen af Novonesis’ 2024-forventninger gav anledning til et relativt skarpt kursfald på næsten fem pct, der først indtraf umiddelbart efter telefonkonferencen. Den blotlagde lidt usikkerhed om sammenhængen mellem niveauet for den organiske vækst for 2024 på 5-7 pct. og målsætningen på 6-8 pct. frem til 2025, der blev fremlagt i december 2022, da fusionsaftalen oprindeligt blev offentliggjort.

”Meget komfortabel” med 2024-forventninger

Aktien rettede sig efterfølgende næsten igen, så det er nærliggende at forestille sig, at det i det store billede nok mest var en lille storm i et glas vand. Hertil kommer, at Novonesis klart gav indtryk af at være ”i en god position” og ”meget komfortabel” med 2024-forventningerne, hvilket nok er det tætteste, ledelsen kan komme på at sige, at man umiddelbart er konservativ i sin tilgang, og at der dermed er en højere sandsynlighed for, at man præsterer bedre end ventet end for det modsatte.

2023 var et år, hvor det især var de iværksatte prisstigninger, der drev væksten. De nye proformatal for 2023 viser en organisk vækst på 7 pct., hvor prisstigninger drev langt den største del. Således var ca. 5 procentpoint af væksten prisdrevet og kun 2 pct. volumendrevet.

For 2024 forventes den organiske vækst primært at være volumendrevet og kun i mindre grad prisdrevet, hvilket helt grundlæggende er en lidt mere langtidsholdbar vækst, fordi der er tale om en underliggende markedsvækst eller vundne markedsandele. Starten på året ventes at være svagere, og 2024 bliver derfor også et år, hvor 2. halvår bliver mest afgørende for væksten.

Lagertilpasningerne, som især hos det tidligere Novozymes var en stor udfordring i 2023, synes at være tilendebragt. Og det giver plads til, at Food & Health Biosolutions forventes at vokse mest – formentlig i toppen af eller over årsforventningen på 5-7 pct.

Den anden store division i Novonesis, som bærer det fornemme navn ”Planetary Health Biosolutions”, dækker over vaskemiddelenzymer, bioenergy og de andre landbrugs-/dyrerelaterede forretninger, som begge selskaber havde før. Planetary Health forventes kun at vokse med ca. 5 pct. organisk, og dermed er det også på den front et lidt anderledes vækstår, man går ind i i 2024. I 2023 var det nemlig Planetary Health, der klarede sig bedst med en vækst på 7 pct. mod kun 6 pct. i Food & Health.

Begge divisioner sluttede dog 2023 af med en sund vækst på 8 pct. i 2. halvår. De to divisioner er næsten ens i størrelse (1,72 mia. EUR vs. 2,02 mia. EUR i 2023-omsætning), men med en lille overvægt til Planetary Health.

På helt kort sigt bliver nøgletallene lidt forstyrret af justeringer, og der går nok også lidt tid, førend alle analytikere og investorer bliver rigtigt komfortable med de nye niveauer for den sammenlagte forretning.

Justeringerne handler på den ene side om den gradvise realisering af synergier og på den anden side af integrationsomkostninger og transaktionsomkostninger. Synergierne var den positive historie i 2024-meddelelsen, for det står klart, at Novonesis allerede her 1½ måned efter den egentlige sammenlægning har realiseret næsten 50 pct. af de 80-90 mio. EUR som forventes i omkostningssynergier over de første tre år.

Steen Albrechtsen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank