Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

SAS har færdiggjort Chapter 11: Bliver flyvende guldæg

Morten W. Langer

mandag 15. april 2024 kl. 11:25

SAS har færdiggjort Chapter 11: Bliver flyvende guldæg

I realiteten har SAS nu afsluttet den næsten to år lange rekonstruktionsproces, som har gjort det skandinaviske flyselskab til en effektiv og lønsom transportmaskine. Der har været mange ofre i processen, blandt andet de ansatte i SAS, aktionærerne, leasingselskaber, banker og obligationsejere. SAS får skåret op mod 15 mia. SEK af gælden og øget det likvide beredskab til 11 mia. SEK, skriver ledelsen. Vinderne er selve selskabet ”SAS”, men også den danske stat og nye finansielle ejere, som har fået det nye SAS for en slik, skriver chefredaktør Morten W. Langer i denne analyse.

Nu mangler kun en teknisk formalitet for, at SAS har gennemført Chapter 11-rekonstruktionsplanen, hvorefter selskabet slippes løs igen uden hele tiden at skulle spørge den amerikanske konkursdomstol om vigtige beslutninger. Forleden meddelte SAS, at ”den 19. mars 2024 godkände den amerikanska konkursdomstolen för New Yorks södra distrikt den rekonstruktionsplan som lagts fram i SAS chapter 11-förfarande.” Nu udstår kun en formel godkendelse af planen fra den svenske tingsrätt, altså domstolen.

Tilbage står et toptrimmet SAS, som nu synes at have lagt årtiers dårligdomme bag sig. Det skandinaviske flyselskab har fået skabt en stærk konkurrencedygtig forretningsmodel, som vil give økonomisk stabilitet og mulighed for fremtidig vækst. SAS’ bestyrelse har opnået, hvad den er gået efter: At sikre SAS’ overlevelse med mulighed for at opretholde Københavns Lufthavns mange tusinde arbejdspladser ved at opretholde København som et centralt nordisk trafikknudepunkt.

For en gangs skyld vandt danskerne over svenskerne, men der har også været en lang række tabere i den brutale oprydning, som er gennemført de seneste år. Ikke overraskende fortsætter den danske stat som storaktionær efter en kæmpenedskrivning på de tidligere storaktionæraktieposter og andre milliardstore udlån til SAS. Den svenske stat har kastet håndklædet i ringen og er ikke længere aktionær i SAS.

Småaktionærerne er også tabere: De 7.266 mio. børsnoterede aktier handles for tiden til 1,7 øre, svarende til en samlet markedsværdi af SAS på 137 mio. kr. Ledelsen har udmeldt, at SAS-aktierne afnoteres uden værdi i løbet af andet kvartal. Så at aktierne aktuelt har en værdi er ren og skær spekulation i, at aktionærerne alligevel tilgodeses. Det er der ingen grund til at tro på nuværende tidspunkt.

De løbende kvartalsregnskaber fortæller ikke den fulde historie om det ”nye” SAS. I regnskabet oplyses, at de positive effekter af rekonstruktionsplanen ikke indregnes i regnskabstallene, før Chapter 11-processen er helt afsluttet. Men de seneste regnskabstal afslører alligevel, at SAS er en helt anden virksomhed end for blot 2-3 år siden.

I SAS’ første kvartal, der går fra starten af november 2023 til udgangen af januar 2024, som er årets mindste kvartal på grund af lavsæson, kom flyselskabet ud med et driftsresultat før afskrivninger (EBITDA) på minus 79 mio. SEK. Det er markant bedre end samme periode året før med et resultat på minus 1,5 mia. SEK.

SAS oplyser i et Chapter 11-dokument, at selskabet kom ud af februar 2024 med et driftsunderskud på 822 mio. SEK, som dog ikke er nærmere forklaret. Men det er samleposten ”other operationel expenses”, som er gået kraftigt i vejret i forhold til de foregående måneder.

Om hele 2024 skriver SAS’ ledelse i regnskabet for Q1, at der i år forventes tæt på nul i driftsresultat (EBT). Men det fastslås også, at ”assuming successful implementation of the Chapter 11 plan, SAS expects an improved financial performance following fiscal year 2024 in an unlisted environment.” Altså ved endelig vedtagelse af rekonstruktionen synliggøres de positive effekter af de mange spare- og effektiviseringstiltag, som vil løfte overskuddet op i flermilliard-klassen.

Ledelsen skriver videre: “SAS expects revenue to exceed SEK 48 billion, with an adjusted EBT of about SEK 0.0 to SEK -1.0 billion (før rekonstruktionseffekter. red). Net debt in fiscal year 2024 will range from SEK 36–39 billion prior to emergence from the Chapter 11 process, and from SEK 22-24 billion following emergence from the Chapter 11 process.” Altså: Vedtagelse af Chapter 11 om et par måneder vil med ét hug skære 12-15 mia. SEK af gælden.

“Expected liquidity is at or above SEK 4 billion or approximately 8% of LTM revenue in the period prior to emergence from the Chapter 11 process, and SEK 11 billion or approximately 25% of LTM revenue in the period following emergence from the Chapter 11 process”, hedder det videre. Altså: Likviditeten vil om nogle måneder forbedres fra ca. fire mia. SEK til elleve mia. SEK.

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank