Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Rating af Top 100 Cash Flow 2023 – Pengestrømme svulmer i store danske erhvervsvirksomheder

Morten Sørensen

onsdag 17. april 2024 kl. 11:40

Vincent Clerc

Fem store virksomheder dominerer stadig pengestrømmene i Danmarks 100 vigtigste ikke-finansielle virksomheder. Også selvom der har været bred generel fremgang i 2023. Når der korrigeres for de ekstraordinært store pengestrømme i transportbranchen i 2022, har de store danske erhvervsvirksomheder høstet væsentligt mere likviditet fra driften i 2023 end året før, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen.

De store danske virksomheder har i 2023 vist en solid evne til at få penge i kassen, og især fem topchefer står i spidsen for virksomheder, der har massive pengestrømme.

Det viser Økonomisk Ugebrevs årlige gennemgang af pengestrømmene i danske mellemstore og store børsnoterede virksomheder samt i de største ikke-noterede virksomheder. Det er i alt 100 foretagender, som kan betegnes som de toneangivende ikke-finansielle virksomheder i Danmark.

Ganske vist er den samlede pengestrøm fra de 89 virksomheders driftsaktiviteter faldet betydeligt i 2023. Men det kan udelukkende forklares med et tilbageslag for de store transportvirksomheder efter et helt enestående boom i 2022 på grund af flaskehalse og historisk høje transportpriser.

Pengestrømmen viser – i modsætning til virksomhedernes regnskabsresultater – hvor mange penge, virksomhederne reelt har fået i kassen, og også hvor mange der rent faktisk er givet ud til investeringer og til udbetaling af udbytte til aktionærerne.

Pengestrømsopgørelsen giver dermed et mere realistisk billede af virksomhedernes evne til at generere likviditet. Noget, der er helt afgørende for topledelsernes handlemuligheder og for virksomhedernes ejere.

Her koncentreres kontanterne

Fem store dominerer: Pengestrømmen fra driftsaktiviteter i A.P. Møller-Mærsk faldt ikke overraskende til 66 mia. kr. i 2023, efter denne pengestrøm i 2022 nåede op på hele 244 mia. kr. I 2022 stod Mærsk med CEO Vincent Clerc i spidsen for over halvdelen af den samlede pengestrøm i de 100 virksomheder. Men i 2023 var et enestående boom på virksomhedens marked forbi.

Det er Novo Nordisk, der med Lars Fruergaard Jørgensen i spidsen nu har indtaget førstepladsen på evnen til at generere kontanter. Novo Nordisk har i 2023 opnået en fremgang i pengestrømmen fra driftsaktiviteter på 38 pct. til 109 mia. kr. Koncernen nyder godt af sin fortsatte satsning på insulinbehandling og af sin nye massive succes med midler til behandling af fedme.

Det tredje dominerende selskab er Ørsted, der i 2023, formåede at øge pengestrømmen fra driftsaktiviteter med 137 pct. Der kom altså mange penge i kassen, selvom der blev nedskrevet betydeligt på de amerikanske projekter. En regnskabsteknisk udgift, der påvirkede resultatet, men ikke pengestrømmen.

Det fjerdestørste selskab målt på pengestrømmen er DSV, der sidste år havde Jens Bjørn Andersen som CEO, en post, som nu er overtaget af Jens H. Lund. Ligesom Mærsk måtte DSV på grund af afkølingen af transportkonjunkturerne notere en nedgang i pengestrømmen. Men nedturen blev mindre, fordi DSV’s pengestrøm ikke er så direkte afhængig af fragtraterne som Mærsks.

Nummer fem, når det gælder pengestrømme fra driftsaktiviteter, er Lego med Niels B. Christiansen i spidsen. For 2023 måtte Lego dog melde om en næsten uændret pengestrøm fra driftsaktiviteter efter nogle år med kraftig fremgang. Legetøjskoncernen genererede alligevel fortsat mere likviditet end væsentligt større selskaber som for eksempel Carlsberg og Danfoss. Alene disse fem virksomheder stod i 2023 for en samlet pengestrøm fra driftsaktiviteter på 236 mia. kr. og leverede dermed langt over halvdelen af den samlede likviditet på 396 mia.kr., som driften i de 89 toneangivende danske selskaber genererede i 2023.

Reelt har ejerne af disse virksomheder endda væsentligt større indflydelse på dansk økonomi, end disse tal indikerer. For Novo Holdings, der er hovedaktionær i Novo Nordisk, kontrollerer også en lang række andre selskaber, for eksempel Novonesis (sammenslutningen af Novozymes og Chr. Hansen). Det samme gælder de holdingselskaber, der kontrollerer A.P. Møller-Mærsk og Lego.

De fem virksomheders styrke illustrerer værdien af, at de har en position som den største eller den næststørste på vigtige globale markeder.

Den værdi understreges også af udviklingen i andre virksomheder i Top 20 listen over virksomheder med den største pengestrøm fra driftsaktiviteter: Danfoss, Vestas, Pandora, Grundfos og Rockwool oplever nok kraftige op- og nedture i deres markeder, men netop deres stærke globale markedspositioner har i 2023 givet dem et grundlag for at konsolidere deres forretninger, effektivisere, ofte at nedbringe arbejdskapitalen og skabe betydelige fremgange i pengestrømmene fra driftsaktiviteter.

Samtidig er nye virksomheder ved at opbygge nye langt stærkere internationale markedspositioner, og det viser sig også i pengestrømmen fra driftsaktiviteter i for eksempel Genmab og NKT. Der er altså også grøde i lagene under de fem største og stærkeste.

Morten A. Sørensen

Pengestrømme 01

Pengestrømme 01

Pengestrømme 01

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank