Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Rating af Top 100 Cash Flow 2023 – Danske top 100 selskaber investerede 184 mia. kr. sidste år

Morten Sørensen

torsdag 18. april 2024 kl. 11:40

Novo Nordisk tilbagekøber aktier for 2,2 mia. kr.

Principielt investerer toneangivende danske virksomheder nu mere end nok. Det er den generelle konklusion på en gennemgang af 100 virksomheders investeringer i 2023. Samlet ligger deres investeringer væsentligt over deres af- og nedskrivninger, og dermed satser de ikke blot på at vedligeholde produktionsapparatet, men også på at ekspandere det, altså på fremtidig vækst. Investeringsboomet bliver dog i høj grad båret af Novo Nordisk og Ørsted, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen.

De toneangivende danske virksomheder med Novo Nordisk i spidsen er inde i et regulært investeringsboom. Det viser Økonomisk Ugebrevs årlige gennemgang af pengestrømmene i danske mellemstore og store børsnoterede virksomheder samt af de største ikke-noterede virksomheder – i alt 100 foretagender, som kan betegnes som de toneangivende ikke-finansielle virksomheder i Danmark.

De 100 virksomheders pengestrøm til investeringer (i materielle og immaterielle aktiver) er i 2023 steget til 184 mia. kr. fra 156 mia. kr. i 2022. Det er altså investeringer i den bestående forretning – til at styrke den fremtidige organiske vækst.

Den markante stigning i disse investeringer i 2023 kan især forklares med, at Novo Nordisk har øget sine investeringer til 39 mia. kr. fra 15 mia. kr. året før. Den store pharmavirksomhed udvider i disse år sin produktionskapacitet som aldrig før. Ikke mindst for at kunne tilfredsstille den forventede efterspørgsel efter fedmepiller.

Når der korrigeres for Novo Nordisks fremgang, er investeringerne steget moderat, nemlig til 146 mia. kr. fra 141 mia. kr., hvilket i betragtning af årets inflation ikke virker overvældende. Også Ørsted har øget sin pengestrøm til investeringer mærkbart – til 38 mia. kr. fra 33 mia. kr. mens A.P. Møller-Mærsk i 2023 har dæmpet sine investeringer til 21 mia. kr. fra 27 mia. kr.

Alt i alt er det således en lille håndfuld store virksomheder, der helt dominerer investeringerne. Men samtidig er stigningen i investeringer ganske bredt fordelt. Næsten præcist halvdelen af de 89 virksomheder har øget deres investeringer i 2023.

Overordnet set investerer denne gruppe af 100 toneangivende virksomheder egentlig mere end nok: Hvis en virksomhed skal vedligeholde sit produktionsapparat, bør den principielt investere mindst lige så meget som den af- og nedskriver.

Hvis investeringerne væsentligt overstiger af- og nedskrivninger, indikerer det, at en virksomhed ikke blot satser på vedligeholdelse, men offensivt på udbygning af produktionsapparatet. Det gør gruppen af de 100 virksomheder set under ét, og det er også tilfældet for gruppen eksklusiv Novo Nordisk.

Det er især en række udvalgte virksomheder, der i disse år investerer væsentligt mere end de afskriver. Udover Novo Nordisk gælder det Ørsted, Lego, Vestas og NKT, Haldor Topsøe, Zealand Pharma og til dels VKR Holding (Velux). Hvis investeringerne lever op til forventningerne, bør det ikke mindst være i disse virksomheder, at fremtidens vækst i dansk erhvervsliv kommer.

Kapacitet til fremtidig vækst

Men væksten kan naturligvis også komme i andre af de store virksomheder, der i højere grad vurderer, at de allerede har kapacitet nok til fremtidig vækst – eller som driver forretning ud fra en asset light–model, der måske ikke kræver så store investeringer i materielle og immaterielle aktiver.

Det store A.P. Møller-Mærsk er en af de få virksomheder, der trods nye satsninger i disse år investerer noget mindre end af-og nedskrivningerne principielt tilsiger. Det kan dog også have sammenhæng med, at koncernen netop med overtagelsen af en lang række logistikvirksomheder dels har investeret i opkøb i stedet for organisk vækst, og dels rykker lidt nærmere en Asset Light-model.

Udviklingen er tankevækkende. Bekymringerne står tilsyneladende i kø: Der er usikkerhed om forbrugernes lyst til at købe ind, om eftervirkningerne efter inflation og tilstoppede forsyningskæder, om et muligt økonomisk tilbageslag, om geopolitik og relativt høje energipriser.

Der er da også virksomheder, der som Ørsted og A.P. Møller-Mærsk, har skruet ned for investeringsplanerne – som dog fortsætter på et historisk set højt niveau. Men overordnet er de toneangivende danske virksomheder midt i en optimistisk, offensiv satsning på fremtidig vækst.

Morten A. Sørensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank