Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Brev fra Chefredaktøren – Skal vi til at indstille os på en ny inflationsbølge?

Morten W. Langer

mandag 15. april 2024 kl. 16:20

Brev fra chefredaktøren

Spørgsmålet i overskriften er det helt store emne i den finansielle verden. Det vil gøre en kæmpe forskel, om vi på den ene side går mod lavere inflation, lavere renter og måske nye stimulanser til makroøkonomien – eller om vi går mod en ny inflationsbølge, drevet af højere oliepriser og råvarepriser og højere lønninger i serviceerhvervene.

Det er det sidste scenarie, som flere og flere hælder til. Og det er også det billede, som den seneste uge blev understøttet af nye inflationsdata fra USA. CPI-forbrugerpristallet var en stor skuffelse. PPI-producentpriserne så på overfladen meget ok ud, men de var altså kun lavere end konsensus på grund af en mærkelig sæsonkorrektion af energipriserne.

Fredag kom så inflationsdata for Tyskland, Frankrig og Spanien, som stort set ramte konsensus, med en lille pil opad for Spanien. Nøgletallene satte den tyske toårige statsrente ned fra 2,96 pct. til 2,90 pct., og den tiårige statsrente faldt også lidt. Umiddelbart gav det også lidt ny optimisme til aktierne, efter to uger med faldende aktiemarkeder.

Med de fortsat stigende oliepriser vil der komme en afsmittende priseffekt på lidt længere sigt, hvis energipriserne holder sig oppe lige under eller over 90 dollar for crude oil. Olieprisen afhænger aktuelt i høj grad af, hvad der sker i Mellemøsten, og i den indtil videre verbale konflikt mellem Israel og Iran.

Fredag kunne WSJ og Jerusalem Post oplyse, at Iran sikkert ville udløse et angreb inden for 48 timer. Det var ikke sket ved redaktionens afslutning tidligt fredag eftermiddag.

Eksempelvis Goldman Sachs er nu så sikre på en ny inflationsbølge, at finanshuset har lanceret en portefølje, de kalder GS1970 Inflation Comeback Basket, med inspiration fra hvilke sektorer og aktier, der klarede sig godt under den anden bølge inflation tilbage i 1970. Finanshuset skriver, at inflationsaktier allerede i år har klaret sig godt.

Historien viser, at de bedste sektorer under stigende inflation er byggeri, metal & mining, olie, transport, raffinaderier-offshore-service og kemiske selskaber. Det kan være, at det er den vej, man skal kigge efter de danske aktier. Eksempler på danske aktier i dette univers er FLS, Noble, MTH, DSV og NTG.

Højere inflation er endnu ikke en done deal. Der mangler stadig de endegyldige beviser. Men det ser ud som om, at aktiemarkedet har besluttet sig de seneste uger. Det ser også ud til, at det seneste års historisk stærke aktierally for alvor lakker mod enden. Og at man som virksomhed og investor skal til at indstille sig på ændrede markedsvilkår.

Det er i hvert fald noget, vi vil følge meget tæt her i Økonomisk Ugebrev.

God læselyst.

Med venlig hilsen

Morten W. Langer, Chefredaktør

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank