Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Brev fra Chefredaktøren – Tiderne skifter: vi skal vænne os til højere renter længere

Morten W. Langer

mandag 22. april 2024 kl. 17:25

Brev fra chefredaktøren
Kære Læser

Billedet af tiltagende inflation bliver nu mere og mere tydeligt i både USA og Europa. Særligt aktiemarkedet havde tidligere inddiskonteret, at der skulle komme en flodbølge af rentenedsættelser i år. Men de fleste af dem er nu aflyst.

Hen mod årsskiftet er der i USA nu 50 pct. sandsynlighed for ingen eller kun én rentenedsættelse. I Europa ser det ikke meget bedre ud, selvom ECB’s Lagarde allerede har varslet en rentenedsættelse til juni. Det kan godt være, at hun må trække i land på den.

Seneste nøgletal fortsætter med at pege den forkerte vej: Fredag kom PPI-data (producentpriser) for Tyskland, som viste et hop på 0,2 pct., mod analytikernes forventning på 0,0 pct. Torsdag kom den månedlige måling fra Philly Fed, hvor delindikatoren for virksomhedernes inputpriser nu buldrer i vejret.

Overordnet er den tiårige amerikanske statsrente steget fra 3,8 pct. ved årsskiftet til aktuelle 4,6 pct. Og de stigende renter – modsat markedsforventningerne – er ved at blive en kæmpe gamechanger for udsigterne i den finansielle verden og i makroøkonomien.

Den første tydelige konsekvens af udviklingen er de svage aktiemarkeder: Det er klart, at når der sker et hurtigt skifte fra en forventning om lavere renter forude, til højere renter forude, så har det kæmpestor betydning.

Højere renter kan blive en bremse for makroøkonomien, det bliver dyrere at finansiere nye projekter, det bliver sværere at skaffe finansiering (bl.a. på grund af høje obligationsrenter), rentefølsomme selskaber bliver belastet ekstra, og for likviditets-svage selskaber bliver det vanskeligere at hente ny kapital. For private vil boligrenter og bankrente blive dyre længere end forventet.

Omstillingen er selvfølgelig ikke noget, der sker på få dage. Markedet tilpasser sig stille og roligt til den nye virkelighed. Altså undtagen aktiemarkedet, som allerede er i fuld gang med at reagere på de nye realiteter.

I denne udgave af ØU Finans behandler vi nogle af konsekvenserne af højere renter og vanskeligere finansieringsforhold. Der er fortsat mange First North-selskaber, som skal bruge mere likviditet for at overleve. Og det bliver altså ikke lettere.

ATP kommer med et svagt Q1-regnskab. Men lønmodtagerfonden har allerede set, at amerikansk tech var blevet rigeligt dyr. Nu kan shortpositionen på 2 mia. kr. vise sig at blive guldrandet de næste kvartaler.

Finansanalytiker Per Grønborg skriver om Danske Banks kommende Q1-regnskab, som bliver godt. Måske supergodt, hvis bankens ledelse holder igen med tabshensættelserne.

God læselyst.

Med venlig hilsen

Morten W. Langer

Chefredaktør

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank