Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Svagt Q1 for Vestas stiller krav til ledelsens storytelling

Steen Albrechtsen

onsdag 01. maj 2024 kl. 11:25

Svagt Q1 for Vestas stiller krav til ledelsens storytelling

Efter et stærkt Q4 sidste år står Vestas’ ledelse på lidt mere usikker grund efter en skuffende ordreindgang i Q1. Ledelsen, der fremlægger kvartalsrapport den 2. maj, skal sandsynligvis komme med gode forklaringer på den svage ordreindgang, som normalt er mindre i starten af året. Efter to svage år uden overskud forventer analytikerne fortsat et solidt overskud i år, og de har holdt deres 2024-estimater uændret de seneste måneder, skriver redaktør Steen Albrechtsen.

Umiddelbart var Vestas’ annoncerede ordreindgang i årets første kvartal kun det halve af samme kvartal for et år siden, 1502 MW mod 3022 MW. Men historisk har årets første kvartal ikke været så stort i forhold til de efterfølgende kvartaler. Sidste år udgjorde første kvartal da også en overnormal andel af årets samlede annoncerede ordrer, nemlig knap tyve pct. – mod normen mellem otte og tolv pct.

Det store spørgsmål er naturligvis, om Q4 sidste år var en enlig svale. Eller om Q1 i år blot er en naturlig følge af det meget stærke Q4 sidste år, altså en slags tidsforskydning af ordrer. Q4 sluttede med en kæmpestor ordreindgang på 7468 MW uden offshoreordrer. Man kan sagtens argumentere for, at et ekstra godt kvartal på ordrefronten også kan medføre, at det efterfølgende (eller forudgående) kvartal vil være mindre godt.

Analytikerne forventer, at Vestas leverer en samlet ordreindgang på 2545 MW på onshore, og det er baseret på estimater indsamlet 1. marts 2024. Det virker nu oplagt, at Vestas i Q1 lander under analytikernes forventning, også selvom man skønsmæssigt inkluderer 5-700 MW fra mindre og uannoncerede ordrer. Det er imidlertid ikke en nyhed, så aktien vil næppe blive påvirket meget af dette forhold, afhængigt af, hvad ledelsen fortæller om ordreindgangen de kommende kvartaler.

Vigtigere bliver det nok, hvad ledelsen siger om lønsomheden. Efter en overskudsgrad sidste år på 1,5 pct., forventer analytikerne et løft til 5,2 pct. i år. De ser dog kun en overskudsgrad på godt én pct i første kvartal, som ses at trække under tyve pct. af årets omsætning. Baggrunden for den lave overskudsgrad er, at ledelsen også i 2024 skal eksekvere på nogle af de ”lavmargin” ordrer, som blev hentet hjem i 2020-2022.

Det burde blive markant bedre de kommende kvartaler. Vestas og konkurrenterne har anvendt de seneste år til at tilpasse priser og effektivitet til nye tider med først højere inflation, sidenhen højere renter og undervejs en tendens til, at det kniber for politikerne at omsætte de store ord og planer om grøn omstilling til konkrete initiativer.

Situationen afspejles også af udviklingen i det globale clean energy aktieindeks, der efter flere års nedtur ligger tæt på et lavpunkt, senest presset af stigende renter.

Vestas er stadig på vej mod en målsætning om minimum 10 pct. formentlig i 2026, som skal drives af bedre priser, stordrift og et løft af kvaliteten, således at garantihensættelserne igen kan nærme sig et mere normalt historisk niveau omkring 3 pct. mod det aktuelle på 5,3 pct. i 2023 og 6,4 pct. i 2022.

Ledelsens forventning for 2024 er en margin på 4-6 pct., som ved årets omsætningsforventning på 16-18 mia. euro modsvarer et EBIT-resultat mellem 640 mio. og 1080 mio. euro. Her er det værd at bemærke, at det stadig er den stabilt voksende og godt indtjenende serviceforretning, der næsten hiver hele overskuddet hjem med et forventet EBIT på 800-880 mio. euro for 2024.

Det betyder dog ikke, at vindmølleforretningen er underskudsgivende, for der er også omtrent 400 mio. euro i koncernomkostninger, som ikke kan deles ud på de to forretningsområder.

I det lidt større perspektiv spøger på sidelinjen udviklingen i USA, hvor det er tydeligt, at præsidentkandidaten Trump ikke nærer samme sympati for vindmøller som Biden. Djævelens advokat vil spørge, hvor meget han reelt vil kunne bremse i praksis, hvis han skulle vinde præsidentvalget. Næste spørgsmål vil være, hvor hurtigt det vil gå, og hvad det reelt vil betyde i praksis for de projekter, der er godt undervejs.

For Vestas vil resten af 2020’erne sikkert byde på pæn vækst på tværs af alle forretningsområder. Udsigterne i de nyeste branchekonsulentrapporter er en vækst i nyinstallationer globalt på 7-9 pct. (CAGR) i perioden for onshore og 20-25 pct. for offshore. For servicemarkedet er der udsigt til en årlig vækst på 8-10 pct. i værdien af markedet. Det er svært ikke at se det resultere i en mangeårig vækstcase for en markedsleder som Vestas, som synes at have fået styr på salgspriserne.

Steen Albrechtsen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank