Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Tema: Coop – Coop-ledelse forventer markant bedre driftsresultat i år

Morten W. Langer

onsdag 01. maj 2024 kl. 11:40

Tema: Coop – Coop-ledelse forventer markant bedre driftsresultat i år

Årsregnskab 2023: Var Coop Danmark virkelig på vej mod en økonomisk konkurs? Ifølge regnskabet fosser pengene godt nok ud af kassen. Men realiteten er, at driften før af- og nedskrivninger sidste år landede på plus 100 mio. kr. Men uden avancer på salg fra ejendomme på 500 mio. kr. havde EBITDA-resultatet været minus 400 mio. kr. De selvstændige brugser klarede sig økonomisk markant bedre end butikkerne i Coop Danmark. Og så forventer ledelsen i år et driftsresultat, som er en halv milliard bedre end sidste år, nemlig på minus 250 mio. kr., skriver chefredaktør Morten W. Langer, som har gennemgået det nye årsregnskab.

Coop Danmark kunne sikkert skrabe sig gennem økonomisk de kommende år ved fortsat at sælge ejendomme og skære hårdt i medarbejderstaben for at forbedre lønsomheden. Men så ville der sikkert ikke være penge til de nødvendige milliardinvesteringer, som må antages at være afgørende for at rette op på økonomien.

Over de seneste mange år har landets næststørste detailhandelskæde ikke tjent penge på driften, men ved at sælge ud af arvesølvet: ejendomme, grunde, ejendomsprojekter og leasingarrangementer. Alene sidste år kom der over en milliard kroner i kassen fra salg af ejendomme og andre aktiver, og de penge har dækket omkostningen til nye investeringer også på lidt over en mia. kr.

Så bundlinjen er ikke så slem, som den lyder med det officielle resultat på minus 2,5 mia. kr. Faktisk øgede Coop Danmark sidste år kun den rentebærende gæld med 200 mio. kr., men likviditetspositionen blev forbedret med næsten 300 mio. kr. Det ændrer dog ikke på, at Coop Danmark tjener alt for lidt.

Økonomien i de 601 butikker ejet af Coop Danmark er langt ringere end økonomien i de 384 selvstændige brugsforeninger. Omsætningen i Coop Danmarks butikker var 25 mia. kr. og 12 mia. kr. i de selvstændige brugsforeninger, som dog har en langt bedre økonomi. Ifølge det seneste regnskab leverede Coop Danmark et driftsresultat før afskrivninger på minus 717 mio. kr., mens brugsforeningerne slap nådigt med minus 44 mio. kr.

Så regnskabsanalysen viser, at Coop Danmark nok kunne skrabe sig gennem de kommende år uden at overlade hele kontrollen til OK, som det sker nu. Men der havde næppe været råd til den gennemgribende omstrukturering af koncernen, som der er behov for, og der var næppe sket den ændring af kulturen i virksomheden, som OK nu kan trumfe igennem. Ikke mindst af hensyn til OK’s egne andelshavere, som ofte har valgt netop OK, fordi de får kontant udbytte på deres andelsbeviser.

Også af hensyn til OK’s egen forretnings ve og ve, og kundernes forventninger til overskudsdeling er det altså afgørende, at OK’s ledelse leverer hurtige resultater i den kommende turnaroundproces. Der må forventes kæmpestore ændringer i distributionen, forenkling af kæderne og slankning af administrationen i hovedsædet i Albertslund. Der må forventes udskiftninger og forenklinger i flere ledelseslag.

Skal Coop Danmarks lønsomhed på niveau med eksempelvis Rema 1000, skal antallet af ansatte nedbringes med en tredjedel eller med ca. 3000 fuldtidsansatte. Så der er lagt op til lidt af et blodbad.

En joker er også, hvor tålmodige bankerne er med at forlænge låneaftalerne. I regnskabet oplyses, at ”den eksisterende finansieringsaftale, med fire banker (banksyndikatet), har en samlet kreditfacilitet på 1.800 mio. kr., hvor der pr. 31. december 2023 var trukket 700 mio. kr. (…) I finansieringsaftalen er der aftalt nye lavere niveauer for covenants, samt hvordan provenuet fra salget af Roskildevej 33 m.fl. (vil øge likviditeten med 700-900 mio. kr. red) vil blive anvendt til nedbringelse af nuværende faciliteter under finansieringsaftalen (..) med 300 mio. kr. frem til, at den nye finansieringsaftale træder i kraft.”

Aftalen udløber februar 2025, hvorved Coop umiddelbart har en trækningsret på en mia. kr. ud over den aktuelle likviditet ved årsskiftet på 400 mio. kr. samt eventuelt ekstra 400-700 mio. kr. fra salg af ejendommen på Roskildevej. Altså op mod to mia. kr.

Coops ledelse skriver om forventningen til 2024 resultatet, at ”resultatet for 2024 forventes at blive bedre end i 2023, men forventes fortsat at være negativt påvirket af den nuværende situation. Ledelsen forventer, at årets driftsresultat (EBIT) før særlige nedskrivninger forbedres i niveauet 450 til 550 mio. kr.”

Med det aktuelle resultat på minus 717 mio. kr. svarer det til, at ledelsen nu forventer et betydeligt mindre minus i år – som altså ses nedbragt til minus 200-250 mio. kr.

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank