Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Eksperter: pres på selskaber øger skattetransparens

Claus Strue Frederiksen

onsdag 15. maj 2024 kl. 17:40

Eksperter: pres på selskaber øger skattetransparens

Tre af landets fremmeste skatteeksperter kommenterer her resultaterne af Økonomisk Ugebrevs årlige Tax Governance Rating, samt giver deres bud på tendenser og udfordringer på området. Eksperterne påpeger, at nye rapporteringskrav fra blandt andet EU har ført til øget åbenhed. Men rapporteringspresset giver også udfordringer: Det øger risikoen for taxwashing og skaber flaskehalse. Ifølge Ole Bendixen, Senior Adviser hos BENDIXEN Tax Governance, har virksomheder svært ved at skaffe kvalificerede medarbejdere til at løfte opgaven.

EU, OECD og andre multinationale organisationer har de seneste år udstukket en række krav og retningslinjer til store virksomheders skatterapportering. Det gælder blandt andet EU’s land-for-land rapporteringsdirektiv, der indebærer, at store virksomheder fra juni i år skal rapportere om deres land-for-land skattebetalinger i EU samt for såkaldt sortlistede lande, herunder Panama.

Selvom de globale rapporteringsinitiativer formentlig fører til øget åbenhed omkring selskabers skattebetalinger, er der ifølge Ole Bendixen, Senior Adviser hos BENDIXEN tax Governance, også en bagside af medaljen.

”De byrdefulde krav til skattecompliance kommer til at udgøre en betydelig udfordring for danske virksomheder de kommende år. Mange har allerede svært ved at tiltrække tilstrækkeligt med kvalificeret arbejdskraft til at løfte opgaverne. Da der ikke kan fremtrylles tusindvis af kvalificerede skattemedarbejdere ved et fingerknips, så tror jeg ikke, at man skal undervurdere denne potentielt alvorlige flaskehals”, siger Ole Bendixen.

Søren Dalby, CEO og Senior Partner i KPMG Acor Tax, oplever også, at de øgede rapporteringskrav presser en del virksomheder, fordi skatteafdelingen mangler ressourcer til at løfte de mange nye opgaver. Han fremhæver, at der udover bæredygtighedsrapportering også er kommet et væld af nye regler og globale skattereformer, ikke mindst OECD’s store flagskibsprojekter, de såkaldte BEPS Søjle 1 og Søjle 2.

Ifølge Søren Dalby skaber EU’s stort anlagte Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) også forøget usikkerhed, fordi det er uklart, hvilken rolle selskabers skattebetalinger egentlig spiller i direktivet: ”Lige nu spørger mange sig selv, hvordan de skal implementere skat i forbindelse med deres CSRD-rapportering. Er skat væsentligt – og skal vores skattepolitik og rapportering være en del af næste års CSRD-rapport?”

Usikkerhed om EU’s rapporteringskrav

Hans From, Executive Tax Director i EY, er enig: ”Set fra min stol er den største udfordring den eksisterende usikkerhed om og i givet fald hvordan skatterapporteringstal kommer til at indgå i EU’s kommende rapporteringskrav. CSRD er nu vedtaget, men det synes endnu uafklaret om forventningen er, at de omfattede selskaber skal inkludere skattedata om eksempelvis grønne afgifter i deres rapportering. Her kunne en klar og entydig definition være til hjælp for selskaberne.”

Hans From forventer, at virksomheder de kommende år frivilligt og grundet pres fra myndigheder vil offentliggøre langt mere skattedata, end vi ser i dag – hvilket vil resultere i et stort fokus internt i virksomhederne på ikke blot at sikre pålidelige og validerede skattedata, men også på, at der er sammenhæng mellem deres officielle skattepolitik og de konkrete data, som virksomheden fremlægger.

Ole Bendixen advarer i den forbindelse selskaberne mod øget risiko for såkaldt taxwashing, hvor virksomheder påstår noget omkring deres skatteadfærd, som sidenhen viser sig ikke at være korrekt: ”Vi har set flere eksempler på taxwashing i udlandet, så det må også forventes at kunne ske i Danmark. Det er naturligvis fristende at komme med et postulat i sin skattepolitik, når man ved, at nærmest ingen har mulighed for at faktatjekke informationen. Men viser det sig, at der er uoverensstemmelse mellem ord og handling, så vil hammeren formentlig ramme virksomhederne hårdt.”

Søren Dalby fremhæver her den klassiske læresætning om, at selskaber skal måles på, hvad de gør og ikke på, hvad de siger, de gør: ”Det handler om fokus på processer, risici og kontroller samt at kunne stå på mål for, at indholdet i skattepolitikken rent faktisk efterleves – og hvis ikke, at man så tør at være åben omkring dette.”

Læs hele artiklen her.

Claus Strue Frederiksen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank