Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Tema: Q1-regnskaber – Ørsted: triumf for en ny mere almindelig virksomhed

Morten Sørensen

tirsdag 14. maj 2024 kl. 11:40

Mads Nipper

Markedet reagerede med begejstring på Ørsteds jævnt uspændende melding for første kvartal. Det daglige slid med at skabe forudsigelige resultater er blevet vigtigere end de store planer og visioner, der frem til midten af 2023 var afgørende for vurderingen af energivirksomheden, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse af Q1-regnskabet.

Et udramatisk regnskab uden væsentlige overraskelser fører til en kursstigning på over 13 pct. i den efterfølgende uge. Hvorfor nu det? Fordi Ørsteds regnskab for første kvartal bliver set som det første bevis for, at Ørsted vil og kan følge sin plan for genoprettelse, efter aflysningen af projekter og de meget store nedskrivninger i 2023 – og for at planen foreløbig virker.

I første kvartal har CEO Mads Nipper, og bestyrelsens nye formand Lene Skole, samt den nye branchekyndige næstformand Andrew Brown med foreløbig succes indledt den lange proces med at genskabe tilliden til den store grønne energivirksomhed.

Nye aftaler med underleverandører skal nedbringe muligheden for ubehagelige overraskelser, det planlagte frasalg af aktiviteter går tilsyneladende efter planen, og Ørsted er stadig klar til at deltage i nye auktioner, om end med større forsigtighed end tidligere.

Begrænsning af risikoen er nu kommet i centrum. Ørsted har i første kvartal også bevist, at det er muligt at sælge aktiver fra til rimelige priser. Men det er nok så afgørende, at den løbende driftsindtjening fra kerneaktiviteten, offshore-vindparkerne, går som ventet.

At disse meldinger om at alt egentlig blot går, som det bør, udgør en slags positiv overraskelse. Det fremgik af den efterfølgende reaktion på børsen. Ørsted-aktien steg ugen efter regnskabet fra kurs 381,5 til 431,5. Dermed ligger aktien stadig omkring en tredjedel lavere end et år tidligere – men samtidig mere end 50 pct. højere end i slutningen af 2023, hvor den var sendt ned til det laveste niveau siden 2017.

Ørsted skal nu ”kvartal for kvartal,” som flere analytikere understreger, konsekvent leve op til forventningerne for at genopbygge den tillid, der blev rystet i 2023. Markedet ser nu gerne en slags normalisering af virksomheden. Og ledelsen har forstået budskabet.

Dermed er både omgivelsernes og ledelsens holdning til Ørsted blevet afgørende ændret på mindre end ét år.

I begyndelsen af juni sidste år reagerede aktiemarkedet begejstret, og aktien steg omtrent 10 pct., da Ørsted opjusterede sin fremtidige investeringsplan. Investeringerne skulle nå 475 mia. kr. inden 2030. Ørsted meldte på det tidspunkt om ”hidtil uset politisk medvind” og et vækstpotentiale, der aldrig havde været større.

Ørsted blev fremhævet som størst og førende indenfor grøn energi, med meget stærke kompetencer og med et erfaringsgrundlag, der gjorde virksomheden til førende i branchen.

De underliggende bekymringer om, hvad en stigende rente kunne gøre ved investeringsplanerne, de efterhånden meget høje auktionspriser, de stigende priser på materialer og entreprenørydelser samt de lejlighedsvise problemer med den tekniske udførelse af de store offshore-projekter var bemærkelsesværdigt slet ikke i fokus – heller ikke i omgivelsernes bevidsthed.

Det ændrede sig hurtigt. Sommeren 2023 blev chokerende for den internationale vindkraftbranche. Ørsted måtte ligesom nogle konkurrenter aflyse og tage store nedskrivninger på vigtige projekter, især amerikanske offshore-vindparker. Efteråret blev præget af krise og udarbejdelse af genoprettelsesplanen.

Så da Ørsted i februar 2024 nedjusterede investeringsplanen frem til 2030 fra de 475 mia. kr. til 270 mia. kr. blev det modtaget med tilfredshed. Nok så vigtigt var det, at signalerne fra virksomheden blev anderledes. Kompetencerne og mulighederne er ikke forsvundet. Men tendensen til mindre selvtilfredshed og overmod, der tidligere kunne anes i virksomheden, er nok til at skabe succes.

Med den nye lavere målsætning går Ørsted ikke længere i spidsen for de energiselskaber, der vil satse grønt, men er blevet én blandt adskillige.

Første kvartal har vist, at dynamikken i selskabet og i vurderingen af selskabets værdiskabelse grundlæggende er ændret. Det jævnt forudsigelige i det daglige slid med opbygning af værdier er lige så vigtigt som de store visioner for fremtiden.

Fænomenet Ørsted er i højere grad blevet en virksomhed som mange andre.

Morten A. Sørensen

Morten A. Sørensen ejer aktier i RWE

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank