Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Nyt frontalangreb på shortfonde: Gamestop op +60% // Her er de mest oplagte danske ”Gamestop-aktier”

Morten W. Langer

onsdag 15. maj 2024 kl. 11:44

Roaring Kitty, også kendt som Keith Gill, ledede en hær af private ‘meme-handlere,’ (altså investorer, som går efter aktier med kultstatus på de sociale medier) i angreb mod hedgefonde, der shortede GameStop (Melvin Capital) i 2021. Han vendte forleden tilbage til den sociale platform X og postede et meme, der antydede, at han er tilbage efter at have været tavs på X siden juni 2021. X-indlægget gik viralt. Det er blevet set mere end 8.5 millioner gange med 14k retweets og 51k likes.
Kursreaktionen har da også været mærkbar: Som kursgrafen viser steg den nu legendariske Gamestop-aktie i forgårs næsten 100 procent, fra 17 USD til 31 USD, i går fortsatte raketten med yderligere plus 60 procent til 49 USD, og i dagens formarked ligger den aktuelt (kl. 11 dansk tid) til en yderligere plus på 6 procent op.
Intet tyder på, at det nye angreb på shortfondene fra investorhæren på de sociale medier er ovre.
Det rigtig interessante denne gang er, at en dansk investorhær på de sociale medier også denne gang synes under mobilisering. Der er tydeligvis fokus på nogle af de mellemstore og store aktier, som er mest shortede, som synes oplagte angrebsmål.
For hæren af private investorer er målsætningen selvfølgelig at handle de shortede aktier så meget op, at shortfondene bliver tvunget til at afvikle deres positioner – og det er ensbetydende med, at de skal tilbagekøbe de aktier, de har lånt, og det vil typisk får angrebsaktierne til at stige endnu mere.
Også blandt de store amerikanske finanshuse ses oplægget til et nyt Gamestop-cirkus. Goldman Sachs flow of funds-guru, Scott Rubner, skriver, at han “is starting to see some real FOMO (FOMO means the “fear of missing out” on investment opportunities. Red) to develop based on incomings last week.
Det er især tilbagevenden af selskabernes aktietilbagekøb samtidig med meget lav markedslikviditet, der har fået Goldman-guruens fulde opmærksomhed. Han påpeger, at der er et misforhold mellem udbud og efterspørgsel lige nu. Fredag blev de laveste aktievolumen handlet i 2024, 9,56 milliarder og laveste aktier handlet siden Thanksgiving. Den handlede værdi var også den laveste i 2024.
De sociale medier er ved at boble over i begejstring over, at Gamestop-karussellen er genstartet. My god it’s him, he’s really back. To give a hedgefund bitch a heart attack. To make a million apes insomniac. It’s the guy… who’s not a cat ;-),” wrote one user on Reddit’s GameStop message board on Sunday evening following an X post from ‘Roaring Kitty.’
For at vende tilbage til det danske aktiemarked: Hvilke danske aktier er de mest oplagte angrebsmål for et koordineret angreb fra investorfolket? Umiddelbart er det de danske aktier, som er mest shortet, og som ikke er meget likvide, men heller ikke illikvide. Hvis vi starter med at se på de mest shortede aktier: Lige nu (link- https://oam.finanstilsynet.dk/#!/stats-and-extracts-most-shorted-danish-shares) er de mest shortede aktier Chemometec (8,7 procent af aktiekapitalen), Bavarian 6,1 procent, ISS 5,6 procent, GN Store Nord 5,6 procent, Zealand 3,2 procent, NKT 2,8 procent, og Ambu 2,7 procent.
Eksempelvis Chemometec synes allerede at være ramt af spekulanter, som satser på at shortfondene bliver kørt over, og at det udløser et shortsqueeze. Aktien er steget 14 procent den seneste uge og alene fire procent i dag onsdag.
Ambu er ikke den mest shortede aktie, men tilgengæld er selskabet i god gænge. Men aktien er allerede dyr på nøgletal,med en forventet pris per overskudskrone på 40 i 2026. Analytikerne opjusterer løbende deres forventninger til de fremtidige overskud, så shortfondene kan stå foran at skulle indkassere deres gevinster ved at tilbagekøbe aktier.
Det synes at gøre aktien til et oplagt angrebsmål, men aktien er onsdag i skrivende stund allerede oppe med hele ni procent, så risikoen for kursfald er også stigende, hvis shortfondene vælger at gå til modangreb. Ved middagstid var Ambu-aktien allerede handlet 3-4 gange mere end på en normal dag, så der synes helt klart at være stærke kræfter i spil.
Andre emner for et shortsqueeze, hjulpet på vej af meme-investorer, kan også være også cBrain, GN Store Nord og Netcompany.
At det denne gang ikke kun er amerikanske småspekulanter, der driver en enkelt aktie op i himlen, fremgår af, at også professionelle finanshuse nu synes at være blevet opmærksom på, at der kan blive udløst meget stærke markedskræfter, som kan koste shortfondene milliarder i tab.Finanshuset Carnegie gennemgår i et aktuelt notat mulige danske aktier, hvor der kan komme et angreb på shortfondene, og hvor der ved et shortqueeze kan komme meget voldsomme kursbevægelser op og ned. Hvis shortfondene først bliver nervøse, kan de ikke lige komme ud af deres positioner. de skal købe hele dagens omsætning i et stræk 12 til 17 dage i træk, for at dække deres positioner. det er klart, at det kan give en voldsom kursbevægelse. Ambu i 17 dage, Lundbeck og Netcompany i 15 dage, II i 14 dage, og Tryg, GN og Chemometec i 13 dage.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank