Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Brev fra Chefredaktøren: Udsigt til minusvækst i Danmark, når man skræller sminken fra

Morten W. Langer

mandag 27. maj 2024 kl. 10:25

Brev fra chefredaktøren
Uddrag fra ØU Ledelse fredag:

 

Kære Læser

Vi har tidligere påpeget, at forholdene i dansk erhvervsliv ser mere og mere dystre ud. Altså ikke for de store globale virksomheder, som har hovedparten af deres salg uden for landets grænser. De klarer sig generelt meget flot.

Men for de mindre og mellemstore selskaber, som sælger mest på hjemmemarkedet, synes udsigterne at være mere og mere dunkle. Vi har tidligere påvist, at de danske industrivirksomheder har haft sværere og sværere ved at sælge deres varer og services på hjemmemarkedet.

Tallene fra Danmarks Statistik har været klare og entydige: Virksomhederne har over en bred kam holdt dampen i produktionen oppe. Det gør man selvfølgelig kun, indtil at lagrene er fyldt op med usolgte varer.

De seneste data fra Danmarks Statistik for industriens produktion og omsætning i marts viser lige netop, at det er ved at være situationen: Produktionen dykkede i marts med 5,2 pct. i forhold til måneden før. Og produktionen dykkede i den seneste tremåneders periode med 1,3 pct. i forhold til sidste kvartal 2023. Så noget kunne tyde på, at lagrene er fyldt op, og at ledelserne begynder at tage konsekvensen af dette.

Ifølge Danmarks Statistik var vækstbidraget i procentpoint i forhold til det foregående kvartal følgende: Minus 4,6 procentpoint fra eksporten (som falder sammen nu), minus 0,9 procentpoint fra privatforbruget, og plus 0,6 procentpoint fra offentligt forbrug. Lagerforøgelser bidrog med plus 0,4 procentpoint, og faste investeringer, især maskiner og udstyr i erhvervslivet, med plus 0,9 procentpoint.

Det forunderlige er, at regeringen, altså Økonomiministeriet, netop har opjusteret BNP-prognosen for dansk økonomi til 2,7 pct., fra 2,4 pct. Vi har gravet i tallene, og opjusteringen skyldes alene stigende offentlige udgifter, bl.a. militærstøtte til Ukraine.

I regeringens Økonomisk Redegørelse forventes vækst i offentlige udgifter på 4,5 pct. i år, og med et BNP-vægt på ca. 25 pct. er den positive BNP-effekt herfra ca. 1,1 procentpoint. Denne ændring bliver større nu, fordi regeringen har nedjusteret skønnet for det offentlige forbrug i 2023.

Nationalbanken har tidligere skønnet, (som beskrevet i Økonomisk Ugebrev), at BNP-væksten i år bliver på 2,4 pct. Heraf kommer plus 1,1 procentpoint fra ”produktion i udlandet under dansk ejerskab” og andre 0,5 procentpoint fra genåbningen af Tyra-feltet. Fratrækkes også BNP-effekten fra øgede offentlige udgifter, er udsigten til den reelle hjemlige BNP-vækst på minus 0,3 pct.

Regeringens billede af solid vækst i dansk økonomi i år er altså reelt synsbedrag. Det bør man være opmærksom på, hvis man driver virksomhed rettet mod hjemmemarkedet.

God læselyst.

Med venlig hilsen

Morten W. Langer

Chefredaktør

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank