Økonomisk Ugebrevs Tax Governance Rating 2024 viser, at store unoterede danske selskaber på en række centrale målepunkter har forbedret deres arbejde med skattetransparens det seneste år. Blandt andet er oplysningsniveauet omkring aktiviteter i skattely samt land-for-land skattebetalinger hævet markant. De unoterede selskaber halter dog stadig langt efter de børsnoterede selskaber, eksempelvis har 98% af large cap offentliggjort en skattepolitik, for de unoterede er andelen 72%. Ifølge skatteekspert Ole Bendixen risikerer virksomheder med lav skattetransparens at ende i en shitstorm. Han er derfor overbevist om, at oplysningsniveauet vil stige yderligere i de kommende år.
Atten af de 50 store unoterede selskaber, der indgår i dette års udgave af Økonomisk Ugebrevs Tax Governance Rating, rapporterer om deres land-for-land skattebetalinger. Sidste år var det tolv ud af 50, altså en stigning i land-for-land rapportingen på 50 procent på blot et enkelt år.
Også når det gælder oplysninger omkring aktiviteter i skattelylande er der massiv fremgang at spore. Hvor det sidste år kun lykkedes hvert tredje unoteret selskab at opnå point i ratingens målepunkt to – der omhandler skattely – opnår halvdelen af de store unoterede point i dette års rating.
Andelen af unoterede selskaber, der har offentliggjort en skattepolitik, er også steget. I år har 72 procent af selskaberne udgivet en skattepolitik mod 58 procent sidste år, en stigning på 24 procent. Trods fremgangen halter de unoterede dog stadig efter de børsnoterede: 98 procent af large cap og 92 procent af mid cap-selskaberne har udgivet en skattepolitik.
Ifølge Ole Bendixen, Senior Adviser hos BENDIXEN Tax Governance, er det dog værd at bemærke, at Komiteen for God Selskabsledelse, hvis anbefalinger specifikt retter sig mod børsnoterede selskaber, opfordrer ledelsen til at godkende og offentliggøre en skattepolitik – hvorfor det ikke er særligt overraskende, at langt flere børsnoterede end unoterede selskaber opnår point i dette målepunkt.
”Det er positivt, at tre ud af fire unoterede selskaber nu har offentliggjort en skattepolitik, særligt fordi de ikke er forpligtede til det. Min vurdering er, at den positive udvikling vil fortsætte og at vi de kommende år vil se endnu flere unoterede selskaber offentliggøre en skattepolitik,” siger Ole Bendixen.
Ole Bendixen finder det dog alligevel bemærkelsesværdigt, at elleve af de store unoterede selskaber, altså 22 procent, scorer nul point ud af 14 mulige i dette års skatte-rating. Til sammenligning er det kun to ud af de i alt 68 large- og mid cap-selskaber, altså 3 procent, der ikke kommer på tavlen i år.
”Disse selskaber lever livet farligt, da de risikerer at ende i en skatte-shitstorm – også selvom virksomheden i øvrigt gør det godt på andre områder. Man skal ikke undervurdere offentlighedens interesse for skatteområdet og virksomheder uden en solid skatterapportering er i sagens natur mere udsat end andre,” siger Ole Bendixen.
På et centralt målepunkt halter de unoterede selskaber langt efter de børsnoterede: 60 procent af de børsnoterede large cap og mid cap-selskaber oplyser om deres land-for-land skattebetalinger, for de unoterede er det 36 procent – altså næsten halvt så mange.
Ifølge Ole Bendixen kan der være flere grunde til den markante forskel: ”Det kan blandt andet hænge sammen med, at de kommende EU-regler om land-for-land rapportering ikke stiller samme krav til unoterede selskaber som til noterede selskaber. Jeg tror dog, at vi vil komme til at se flere selskaber frivilligt oplyse om deres landefordelte selskabsskatter, dels fordi det har vist sig, at den slags oplysninger generelt ikke giver anledning til kritiske spørgsmål og dels fordi information om ansvarlig skatteadfærd er en del af virksomhedernes ’license to operate.’
De store unoterede selskaber opnår i gennemsnit en score på 4,8 point i dette års rating, hvilket er et godt stykke lavere end large cap-selskabernes snit på 6,3 point – men også lavere end mid cap snittet på 5,3 point.
Som det fremgår af nedenstående tabel klarer de store unoterede selskaber sig dårligere på centrale målepunkter, særligt i forhold til large cap. Sammenligner man de store unoterede med de væsentligt mindre mid cap-selskaber, er billedet en anelse mere broget.
Mens 22 procent af de unoterede oplyser om brugen af konkrete skatteincitamenter ved at specificere mindst ét anvendt incitament i et konkret land, eksempelvis skatterabat for R&D i Danmark, er det kun otte procent af mid cap-selskaberne, der rapporterer herom.
Også i forhold til rapportering om virksomhedens samlede skattebidrag fordelt på afholdte skatter, herunder selskabsskat, og opkrævede skatter, herunder betalte medarbejderskatter, klarer de store noterede selskaber sig bedre en mid cap – 16 procent af de unoterede oplyser herom, for mid cap er det 4 procent.
En komplet liste over de store unoterede selskabers placering i dette års Tax Governance Rating findes her.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.