Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Life Science

Ugens grafik: Prisen på ny cancer-medicin stiger

Steen Albrechtsen

onsdag 05. juni 2024 kl. 17:25

Ugens grafik: Prisen på ny cancer-medicin stiger

Også i denne uge er ugens grafik ganske nem at gå til. Den handler om medicinpriser, som er et emne, der givetvis vil dukke op igen senere på året, når det nu er valgår i USA. Mere specifikt er det prisen på cancermedicin, der er emnet, og figuren viser, hvad ny cancermedicin koster per patient for et års behandling, og ikke mindst hvordan prisfordelingen af den ny medicin har udviklet sig over de sidste 20 år.

Der er altså ikke tale om alle cancermediciner på markedet i et givent år, men kun de nylancerede.

Tendensen med stigende medicinpriser er tydelig, idet en helt ny prisklasse synes at være blevet etableret de sidste 20 år i takt med den forbedrede behandlingseffektivitet og højere overlevelse. Det er ikke helt samme tidsperiode, men denne grafik på linket viser tydeligt, hvordan 5 års-overlevelsen er forbedret fra 1977-2013 for en række cancertyper. Siden da er det formentlig kun gået fortsat fremad for samtlige cancertyper, omend flere af de meget dødelige cancere stadig mangler at lave de helt store spring i overlevelsesraten.

Prisstigninger alene pga. inflation er naturligvis forventeligt, men betydeligt dyrere udviklingsomkostninger koster også på den endelige pris. Derudover synes der også at være en tendens til, at hver forbedring i et lægemiddels effektivitet eller hver ny generation af lægemidler skal honoreres med en prisstigning.

En så høj medicinpris er ikke noget, vi møder så tit herhjemme i Danmark pga. sundhedssektorens opbygning, hvor vi på patientniveau sjældent bliver konfronteret direkte med medicin- eller behandlingspriser, når det f.eks. kommer til cancer.

Det mest bemærkelsesværdige i grafen er måske, at andelen af medicin, der koster 100.000-200.000 USD per år, er relativt stabil i perioden. Til gengæld er der som nævnt kommet en helt ny gruppe til, nemlig medicin med en behandlingspris på 200.000-500.000 USD per år per patient, og denne gruppe har helt tydeligt ”fået plads” på bekostning af det vi nu kan kalde ”billig medicin”, nemlig prisgruppen fra 10.000-100.000 USD.

Interessant er det også, at den dyre gruppe nu udgør over 50 % af den nye cancermedicin. Det er med til at forklare, hvorfor så mange biotekselskaber stadig forsøger sig indenfor cancer.

Kilde: Her stødte vi på grafikken, som oprindelig er udarbejdet af et pharmasektorens store markedsanalyse-firmaer IQVIA: https://x.com/DueDoctor/status/1795592195883610524

Steen Albrechtsen

Prisfordeling på ny cancermedicin pr. patient pr. år

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Life Science

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank