Kære læser
I efterhånden ret lang tid har jeg troet på, at amerikansk og europæisk økonomi ville bremse så meget op, at det ville ramme de børsnoterede selskabers overskud negativt – med faldende aktiekurser som en følgevirkning.
Men hidtil er Bad News med svage økonomiske nøgletal blevet opfattet positivt, fordi en svagere økonomisk aktivitet ville fremme hurtigere rentesænkninger. Dårlige nøgletal fik aktiemarkederne til at stige, så Bad News blev altså opfattet som Good News.
På det seneste er den historie begyndt at krakelere. I denne uge er der kommet flere svage økonomiske nøgletal fra USA, som for alvor har skabt øget recessionsfrygt. Først kom data for antal nye byggetilladelser og påbegyndt nybyggeri i maj i USA, som var markant lavere end forventet.
Så kom samme dag data for nye arbejdsløse, som var en del højere end forventet. Og endelig kom torsdag data fra Philadelphia Fed med måling af erhvervstilliden som også storskuffede.
Det blev toppet fredag med en opdatering af tænketanken Conference Boards ledende indikator, som dykkede mere end forventet: ”Vi forventer, at væksten i realt BNP vil aftage yderligere til under 1 pct. (årligt) i løbet af 2. og 3. kvartal 2024, da høj inflation og høje renter fortsat tynger privatforbruget”, lød det i en kommentar fra den anerkendte tænketank.
Stemningsskiftet kom prompte, og det fik sikkert ekstra energi af den ekstremt overkøbte situation, hvor flere indeks ramte magiske toppunkter, blandt andet Nasdaq i 18.000. At gevinsthjemtagningen nu kan være kick-startet, viser blandt andet kursfaldet i AI-giganten Nvidia med et kursdyk på 10 pct. på to dage.
I kølvandet på den stigende recessionsfrygt er de lange renter begyndt at falde markant. Men overraskende er de korte 1 og 2-årige obligationsrenter slet ikke faldet så meget. Det kunne tyde på, at markedet ikke tror på markant fald i inflationen på den korte bane.
Det får det hele til igen at ligne et stagflationsscenarie, og det vil bestemt ikke være godt for aktierne. Vi kan derfor meget vel stå ved et vendepunkt på aktiemarkederne.
Men efter to dage med nye vinde, er det for tidligt at drage en hård konklusion. Vi bemærker, at sektorrotationen ud af tech kan være startet, og der flyttes nu kapital over mod biotech, health care og stabile forbrugsvarer. Efter dagens svage måling af erhvervstilliden i Europa, synes bankaktierne også at have dannet en langsigtet topformation. En svag europæisk økonomi og vigende korte renter er på ingen måde godt for bankaktierne.
De bedste danske aktier i den forløbne uge blev løftet af særlige omstændigheder, som man nok ikke skal lægge så meget vægt på.
Gubra og Zealand blev løftet op i nye højder af nye lovende fedmedata.
Bankerne blev kørt op efter en solid opjustering fra Spar Nord, og de højere bankaktier synes at være en god salgsmulighed.
Og endelig blev Topdanmark skudt op efter et købstilbud fra hovedaktionæren Sampo, og det gav også medvind til Tryg.
Vi ser meget urolige aktiemarkeder de næste måneder, dels på grund af øget makroøkonomisk usikkerhed, men også afledt af det franske valg den 30. juni og 9. juli, og dels starten på den amerikanske præsidentvalgkamp, som kan blive meget kaotisk med Trumps retssag hængende over hovedet, og Bidens tiltagende demenssymptomer.
God læselyst
Morten W. Langer
Chefredaktør
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.