Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Gubra sidder solidt i fedmetoget og er nu en biotekaktie

Steen Albrechtsen

onsdag 26. juni 2024 kl. 11:40

Henrik Blou

Det næste års tid vil vise, hvor gode købmænd Gubra-folkene er, for her bliver det sikkert afklaret, hvor god en partneraftale ledelsen kan indgå på et eller flere af de igangværende fedmeprojekter. Indtil da kan drømmen om succes leve godt videre, skriver redaktør Steen Albrechtsen.

Gubra er med egne ord et hybridselskab med to forretningsben med meget forskellig risiko og økonomi.

Det ene ben er det stabile økonomiske fundament, som består af en CRO-forretning (Contract Research Organisation) med salg af kontraktforskning til pharma- og biotekverdenen med fokus på det prækliniske arbejde, dvs. i laboratoriet, inden lægemiddelkandidaterne efter et par år måske kan gå videre til den kliniske udviklingsfase, dvs. test i mennesker.

Gubras andet ben er et mere traditionelt biotekselskab, hvor man aktuelt har to håndfulde udviklingsprojekter, og flere af disse er koncentreret om fedme. Gubra har som målsætning at indgå 1-2 partnerskaber om året, hvor typisk større selskaber overtager ejerskabet (nu eller senere) og betaler for den videre udvikling, som typisk bliver meget dyrere, når lægemidlerne skal testes i mennesker.

Umiddelbart skulle man derfor tro, at Gubra er et balanceret selskab med en balanceret risiko. Det er næppe længere tilfældet ovenpå den meget store aktieoptur, som vi har set på det seneste. I praksis kan man godt blive fristet til at konstatere, at Gubra nu i praksis er blevet en biotekaktie forstået på den måde, at risikoen for aktienedtur er stor, hvis et eller flere af fedmeprojekterne fejler.

Gubra har et amylin-baseret fedmeprojekt med det sigende navn GUBamy, som begyndte fase 1 studier i slutningen af sidste år. Her testes der primært for bivirkninger og i det hele taget for, hvordan patienterne reagerer på de trinvist stigende doser. Dermed er det også yderst begrænset, hvor meget og hvor stærke data og indikationer studiet kan give om en eventuel effekt (vægttab).

Der forventes data i 2. halvår, så investorerne kan givetvis drømme videre om værdien i det ene fedmeprojekt nogle måneder mere. Amylin-projekter er i høj kurs, og der er p.t. kun ganske få i verden. Et af disse ligger hos Zealand Pharma, og her har mange investorer ventet spændt på data fra et fase 1 studie, der er lidt længere fremme i udviklingen. Vigtige positive data kom fra Zealand Pharma torsdag aften, og de var med til at løfte aktiekursen på Gubra. De mulige udfald og reaktioner herefter er mange, og de vil afhænge af øjnene, der ser. Det understreger, hvor spekulativ Gubra-aktien er blevet.

Omvendt må vi også konstatere, at man udover GUBamy har flere fedmeprojekter at spille på, og da fedme er i høj kurs i formentlig et godt stykke tid endnu, kan drømmen om succes leve i lang tid.

Det er en klar forventning, at Gubra vil indgå et partnerskab på amylin-projektet og de andre projekter henad vejen. Der er stor usikkerhed om, hvilke vilkår aftaler kan indgås på, men man skal ikke kigge langt omkring for at finde partneraftaler og opkøb i milliardklassen.

Der har primært stået Novo og Eli Lilly på de udstedte checks, og det viser klart, at de har til hensigt at være helt sikre på at sidde på så mange af de fremtidige teknologier eller virkningsmekanismer som muligt, så man kan bevare sin markedsdominans, når Wegovy og Zepbound skal afløses af næste generations lægemidler.

Gubras aktiekurs er eksploderet i år med en stigning på hele 160 pct. til 480, hvilket er betydeligt over IPO-kursen på 110. Med stigningen har selskabet for alvor lagt den lidt skuffende IPO bag sig, der godt nok blev gennemført i starten af 2023, hvor tiderne var svære for biotek, og hvor investorerne ikke ligefrem skreg på nye børsnoteringer.

Gubra blev børsnoteret til en markedsværdi på ca. 1,8 mia. kr. inkl. kapitalrejsningen på knap 500 mio. kr. Selvom CRO-forretningen har gjort det godt og i 1. kvartal leverede en omsætningsvækst på 51 pct., så er det ikke der, den væsentlige del af værdiskabelsen er kommet fra.

På en god dag kan vi godt regne en værdi hjem på op ca. 100 kr. per aktie herfra, hvis vi kigger efter en EBIT-multipel på (høje) 15-20, som man godt kan finde i universet af børsnoterede CRO-selskaber eller blandt nordiske medtech-/vækstvirksomheder Markedsværdien er i dag syv mia. kr., og trækker vi 1,6 mia. kr. (ca. 100 kr. per aktie) fra til CRO-forretningen og ca. 450 mio. kr. i kassebeholdning, har vi i grove træk, at pipelineprojekterne (primært amylin, sekundært andre fedmeprojekter) lige nu implicit bliver værdisat til 5 mia. kr. eller omkring 300 kr. per aktie.

Steen Albrechtsen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank