Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Direktørrating 2024 – Skumlen over pludseligt CEO-skift i DSV

Sten Thorup Kristensen

mandag 24. juni 2024 kl. 13:00

Jens H Lund - CEO hos DSV

Jens Lund har flere gange været topratet som CFO i DSV. Nu er han CEO, og i den kapacitet opnår han kun en rating midt i feltet. Logistikkæmpens bestyrelse fandt det bedst at skifte ud på den absolutte toppost, samtidig med at man skiftede det strategiske fokus fra opkøb til organisk vækst. Men de fleste investorer og analytikere havde hellere set, at den populære forgænger, Jens Bjørn Andersen, var blevet på posten.

Alt var idel lykke for DSV, da Økonomisk Ugebrev senest gennemførte sin DirektørRating for to år siden. Jens Bjørn Andersen blev vanen tro bedømt som bedste CEO, og på ratingens CFO-del var det også sædvanen, at Jens Lund scorede topkarakteren. Det år havde han dog netop skiftet til at blive COO, så han blev ikke ratet.

Nu er han ratet igen, denne gang som CEO siden februar i år. Men nu er festen forbi. Jens Lund opnår kun en placering midt i feltet, med den pæne, men ikke prangende, karakter 3,3. Altså lidt over middel.

Man kunne tolke det sådan, at selv om mange respondenter udmærket kender Jens Lund fra hans tid som CFO, har han endnu ikke haft tid til at bevise sine evner som øverste topchef. Men et tillægsspørgsmål til ratingen viser, at der er mere i det.

Af 12 respondenter til dette spørgsmål hælder de syv til, at det overraskende hurtige skifte på CEO-posten ikke var det rigtige valg. Kun tre er mere eller mindre enige i bestyrelsens beslutning, mens de resterende to forholder sig neutralt til spørgsmålet.

Den overvejende stemning er altså, at man gerne ville have beholdt den populære Jens Bjørn Andersen. Det var i oktober sidste år, at selskabets bestyrelse overraskede de fleste med at meddele den forestående rokade. Jens Bjørn Andersen tog det pænt udadtil. Men han lod i interviews i erhvervspressen forstå, at han selv var blandt de overraskede.

En analytiker fremhæver, at lederskiftet også afspejler, at DSV står i et strategisk vadested. Måske vinder man budkrigen om DB Schenker, som Deutsche Bahn har sat til salg, men det er også sidste chance for at foretage et af de opkøb, som DSV er berømt for at få stor værdi ud af.

Med den størrelse, vognmandsforretningen fra Hedehusene har opnået, er der simpelthen ikke længere så store opkøbsemner i verden, at det gør den helt store forskel.

I stedet skal man finde sin vækst på anden måde, og det var netop det, der kostede Jens Bjørn Andersen topposten. ”Argumentet for, at han skulle gå, var blandt andet, at han ikke havde leveret den organiske vækst, man havde håbet på”, siger analytikeren.

Håbet er så, Jens Lund kan levere varen. Han benyttede sin første optræden som CEO – efter fremlæggelsen af førstekvartalsregnskabet – til at meddele en strategisk ændring: Organisk vækst skal fylde mere i forhold til tilkøbt vækst. Og det skal ikke mindst opnås med god gammeldags priskonkurrence. Det vil så være på bekostning af driftsmarginalerne, hvilket naturligvis ikke fornøjer investorerne.

De har i forvejen grund til at være skeptiske over for samarbejdet med Saudi Arabien om at være logistikoperatør til opførelsen af den højteknologiske by NEOM – dette samarbejde blev annonceret seks dage efter meddelelsen om lederskiftet.

Hvis alt går som planlagt, vil NEOM blive en af verdens største logistikkunder. Men saudierne er allerede begyndt at fire på planerne, og under alle omstændigheder løber DSV en risiko for sit omdømme ved det tætte samarbejde med et teokratisk diktatur.

Oveni i alt dette kommer at hele den globale logistikbranche muligvis står over for en periode med strukturelt lave fragtrater. Det er lige nu sløret af, at krigshandlinger i Det Røde Hav har presset fragtraterne op. Men forinden havde f.eks. Mærsk guidet om et underskud i 2024, og CEO Vincent Clerk må lade sig nøje med den femtedårligste karakter i direktørratingen.

Sten Thorup Kristensen

Sådan har vi gjort

Økonomisk Ugebrevs årlige CEO Rating er baseret på input fra 20 aktieanalytikere og porteføljemanagere. Hver respondent er blevet bedt om at give direktørerne fra fondsbørsens largecap-selskaber, samt fra udvalgte midcap-selskaber, en karakter på en skala fra 1 til 5. Det er præciseret, at man kun skal give en karakter i de tilfælde, hvor man føler, man har tilstrækkeligt kendskab til direktøren og selskabet. Dette giver relativt få, men til gengæld kvalificerede, besvarelser.

Direktørrating - stor tabel

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank