Aktiemarkederne fortsætter ufortrødent opad, og som det ser ud lige nu, kan det fortsætter et godt stykke tid. Faktisk er den overdrevent positive stemning tilbage på aktiemarkederne, så der bliver sat nye rekorder i det toneangivende amerikanske S&P 500 indeks, og det vigtige tyske DAX indeks er ved at ramme den tidligere rekord. Det trækker de danske aktier med op.
Hvis man kun kigger overfladisk på markedets drivkræfter, kan der være udsigt til gevinster på både 5 og 10 procent mere på aktiemarkederne. Byggeklodserne bag den positive udvikling er en forsat moderat økonomisk vækst, lav inflation, lave obligationsrenter og centralbanker, der er blevet bange for deres egen skygge. De tør ikke stramme op på pengepolitikken og gøre op med kunstige obligationsopkøb, som skaber stadig større bobler på de finansielle markeder.
Personligt har jeg mest lyst til at afhænde alle aktier i AktieUgebrevets Portefølje. Faktisk har jeg mest lyst til at løbe skrigende væk fra aktiemarkederne. Bag ved de lyserøde udsigter og den gode stemning gemmer sig nemlig en historisk aktieboble, skabt af centralbankerne, som kan sprænge hvert øjeblik, det kan være. Jeg har mest lyst til at fokusere på at beskytte den gevinst, vi har opbygget i år i Japp og Langers Portefølje på knap 25 procent. Hvis vi blot har samme eller en lille smule bedre afkast ved årets udgang vil vi være supertilfredse. Vi har i stedet valgt fortsat at være 95 procent investeret i aktier, fordi der kan ligge flere gevinster forude, i hvert fald helt kortsigtet. Og dem vil vi gerne have med. Stort set resten af aktiemarkedet tænker på samme måde, og denne massepsykose er med til at holde aktiemarkederne oppe.
Faktum er, at værdiansættelserne på aktiemarkedet er tårnhøje. For det andet har analytikerne de seneste måneder nedjusteret deres overskudsforventninger til de børsnoterede selskaber. For det tredje er der risiko for, at centralbankerne faktisk begynder at stramme op, (selvom ingen tror på det), fordi de mener, at deres eksperiment er kommet ud af kontrol. For det fjerde kan den vigende inflation hurtigt udvikle sig til deflation, med en spiral af faldende priser.
Den seneste uges genskabte eufori på aktiemarkederne kan være den sidste fest, baseret på massive opkøb, før det hele slutter. Vi har tidligere skrevet, at vi nok skal hen omkring nytår, før luften går ud af aktiemarkederne. Men sammenbruddet kan blive fremrykket, hvis vi får 2-3 uger med meget positive aktiemarkeder. Ofte slutter langvarige aktiestigninger med en afsluttende euforifest, lige før de store professionelle investorer siger ”Nu er det nok, farvel og tak.”
Et kraftigt kursfald kan hurtigt udløse en selvforstærkende nedtur, fordi de fleste markedsaktører godt ved, at det hele nu bygger på en tyndbenet illusion. Så i sidste ende handler det om, hvor stærke nerver man har. Og at man som minimum følger rigtigt godt med, hvad der ser på aktiemarkederne.
Pandora igen sendt i dørken, men udlandet på vej tilbage
De fem amerikanske shortfonde fortsætter deres ”angreb” mod Pandora, og i sidste uge benyttede de et notat fra Carnegie til at presse aktien med seks procent på en enkelt dag. Dermed er aktien igen tæt på kurs 600, som flere gange tidligere har dannet bund for nye stigninger. Selvom shortfondene tilsyneladende ikke har givet op, er der tegn på, at andre udenlandske investorer nu synes, at aktien er blevet for billig. Udenlandske investorer har nettokøbt for 50 mio. kr. den seneste uge, og det er et positivt signal. Vi vil dog gerne se, at shortfonde begynder at nedbringe deres positioner, før vi lægger Pandora i porteføljen.
Vestas skuffede på nye ordrer, balancerer på vigtigt pejlemærke
Markedet havde ventet et ordreboom fra Vestas i slutningen af 3. kvartal, altså torsdag-fredag, ligesom i slutningen af 2. kvartal. Men det kom bare ikke. Fredag sidst på dagen bankede udenlandske investorer aktien ned med halvanden procent, efter en meget positiv torsdag. På handelsmønsteret i aktien kan man se, at udlandet torsdag var med til at presse aktien op hen over dagen. Men i lukkeauktionen solgte udlandet igen ud af Vestas aktier til de markant højere kurser. Ganske smart.
Til gengæld begyndte udlandet et massivt udsalg ca. kl. 13 fredag, hvilket pressede kursen. Kun Nordeas modsvarende opkøb, angiveligt i Vestas’ tilbagekøbsprogram, har dæmmet op for et endnu større kursfald. Vores bundlinje er: Hold godt øje med, hvad udlandet gør. De styrer suverænt kursdannelsen i Vestas, og siden midt august har de nettosolgt Vestas aktier for 2,8 mia. kr.