Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Chefredaktøren har ordet – Analytikere begynder at ryste på hånden over Nvidia

Morten W. Langer

lørdag 29. juni 2024 kl. 12:34

Chefredaktøren har ordet – Analytikere begynder at ryste på hånden over Nvidia
Kære læser

Vi står uden tvivl over for et langvarigt vækstboom med øget produktivitet i kølvandet på den fortsatte udvikling og udnyttelse af mulighederne i kunstig intelligens. Det vil ændre verden radikalt de kommende ti år, og det vil også skabe en masse nye arbejdspladser, konkluderer flere store konsulenthuse.

Denne megatrend har været en vigtig drivkraft bag dette års aktieboom i big tech aktierne. Faktisk har det amerikanske aktiemarked minus de syv store techaktier næsten ikke bevæget sig, så det har været en meget ensidig forestilling.

Spørgsmålet er nu, om forventningerne til fremtidens AI-baserede vækstboom er løbet lige lovlig hurtigt, når det gælder værdiansættelserne på de mest hypede aktier. En vigtig ”canarie in the coalmine” kan være udviklingen i den førende AI-operatør Nvidia.

Aktien er det seneste år steget 200 pct. i en næsten ubrudt linje opad. Men på det seneste har aktien vist svaghed. Seneste uge er aktien faldet 2 pct., og den seneste måned er den kun steget 8 pct. Aktien handles til 36 gange næste års overskud baseret på analytikernes forventning om salgsvækst på 94 pct. i år og 30 pct. fremgang næste år.

Noget tyder dog på, at analytikerne er begyndt at ryste på hånden.

Uge for uge har analytikerne opjusteret deres estimater til udviklingen i Nvidias fremtidige overskud. Men den seneste måned er der sket noget: Opjusteringerne i analytikerforventningerne er stoppet, og det kan meget vel afspejle, at nok er nok.

Et stort finanshus fastslår, at de professionelle investorer den seneste måned har været kæmpestore nettosælgere i bigtech, mens de private har været tilsvarende store nettokøbere. Det lugter lidt af, at de private igen kommer til at stå tilbage med skægget i postkassen. Så der er grund til at passe på nu.

Det store spørgsmål er, om denne bevægelse ud af tech vil give en sektorrotation, som vil begunstige nogle af de sektorer, der har været underdrejet. Vi må konstatere, at både USA’s og europæisk økonomi igen viser svaghedstegn, men fortsat med næsten fuld beskæftigelse.

De økonomiske svaghedstegn har fået de lange renter til at pege nedad. Der er nu sikre indikationer på, at der kommer to centralbankrentesænkninger i år i både Europa og USA. For de næste år forventer markedet nu fem amerikanske rentesænkninger.  Og det vil blive set som en ny dynamo for samfundsøkonomien.

Det vil løfte optimismen både hos husholdninger og private, da deres rentebyrde lettes, og det vil også tage presset af de finansieringstunge sektorer, som eksempelvis ejendomme, energi-infrastruktur (Vestas, Ørsted) og andre investeringstunge industrier som minedrift (FLSmidth). Og det vil også løfte forbrugertilliden. Alt dette forudsætter dog, at inflationen ikke stiger igen.

Spørgsmålet er, om aktiemarkederne først skal gennem en sund og ønskelig korrektion ned efter de markante kursstigninger siden oktober sidste år? Vi ser under alle omstændigheder mere urolige markeder forude på den korte bane.

Et fransk valg de næste uger kan skabe usikkerhed om det fremtidige EU, et amerikansk præsidentvalg, hvor en udskiftning af Biden presser sig på, da Trump ellers er en selvskreven vinder, og ikke mindst de kommende 2. kvartalsregnskaber, som kommer om en lille måneds tid.

Kun én ting er sikkert: Det bliver ikke en rolig juli måned på aktiemarkederne.

God læselyst

Morten W. Langer

Chefredaktør

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Relaterede nyheder

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank