Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

A.P. Møller-Mærsk står i strategisk blindgyde

Linda

lørdag 16. april 2016 kl. 14:26

Denne uges generalforsamling i A.P. Møller-Mærsk gav en antydning af, hvor og hvordan koncernen kan begynde, hvis der skal transformeres til en langt mere innovativ og fremtidssikret virksomhed. Men først en kuriositet med vigtig signalværdi: Udvekslingerne mellem venstrefløjspolitikeren Frank Aaen og bestyrelsesformand Michael Pram Rasmussen er blevet et fast ritual på generalforsamlingerne i A.P. Møller-Mærsk. I år ville Frank Aaen gerne roses for at have forslået, at A.P. Møller-Mærsk udsender et samlet koncernregnskab, sådan som bestyrelsen begyndte at gøre i 2003, og for på et tidligt tidspunkt at have foreslået at rederiet satser særligt på at nedbringe CO2-udledningen. Bestyrelsesformand Michael Pram Rasmussen reagerede med et sarkastisk svar: ”Jeg kan ikke takke Dem nok for at være kommet, for uden Dem havde vi ikke fremlagt koncernregnskab eller nedbragt vores CO-udledning,” sagde han.

De fleste af aktionærerne elsker det og klapper, når Aaen sådan bliver sat på plads. Men de burde ikke juble. De burde være bekymrede. Med sit svar sendte Michael Pram Rasmussen nemlig et signal om, at bestyrelsen ved bedst og ikke har brug for dialog med kritikere eller ideer udefra.

Hvad nu hvis han havde droppet sarkasmen og den bevidst distanceskabende De-form, som jo stort set ingen andre i det danske samfund anvender mere?

Man kunne ligefrem tænke sig, at han havde svaret: ”Vi er ofte uenige i dine bemærkninger, og vi havde måske også selv fået disse idéer til initiativer. Men vi sætter samtidig pris på dine indlæg, for vi ser dem som en del af den brede samtale med både vores omverden og vores medarbejdere, som vi som virksomhed må have meget mere af, hvis vi skal overleve på langt sigt.” Formanden ønsker næppe bevidst at modarbejde dialog indadtil og udadtil. Men med sin stil sender han et ganske stærkt og afskrækkende signal i begge retninger. Risikoen er, at det ikke så meget er Frank Aaen, der bliver afskrækket, som de medarbejdere og samarbejdspartnere, der holder deres ideer tilbage ud fra tanken: Nå nej, de ved jo bedst i bestyrelsen og topledelsen.

A.P. Møller-Mærsk er i en situation, hvor bestyrelse og topledelse må gøre alt, hvad de kan for at vise åbenhed over for kontroversielle og nyskabende tanker, så kreativitet og innovation i højere grad kan blomstre. Koncernen har i de seneste år igen og igen presset barske, traditionelle effektiviseringstiltag gennem den store organisation og forsøgt at strukturere sine markeder gennem samarbejde med konkurrenter.

Alligevel står den tilsyneladende i dag i en slags strategisk blindgyde, med deprimerende udsigter for de to hovedaktiviteter, containertrafik samt olie- og gasudvinding, og med en meget lav aktiekurs. Nu kan konjunkturer ændre sig hurtigt og overraskende, og udsigterne for A.P. Møller-Mærsk dermed blive bedre. Men der er alligevel underliggende strukturelle problemer i koncernens markeder. Michael Pram Rasmussen advarer selv om, at A.P. Møller-Mærsk i dag er for afhængig af olieprisen, konjunkturerne og andre faktorer, som selskabet ikke kan påvirke, som han påpeger her .

På den baggrund lufter han igen tanken om, at koncernen kan købe sig ind i et nyt forretningsområde. Det er da også muligt, at et opkøb kan give koncernen et bredere fundament. Men har A.P. Møller-Mærsk nu virkelig brug for et nyt forretningsområde efter at være blevet mere fokuseret med frasalget af Dansk Supermarked og ejerandelen i Danske Bank? Måske er det nok så meget noget andet, koncernen har brug for?

Det nye bestyrelsesmedlem Jim Hagemann Snabe antyder indirekte, hvad det kunne være i et interview i Dagbladet Børsen. Han mener, at ”industriens effektiviseringer har nået en fase, hvor vi ikke kan komme meget længere med småjusteringer af effektiviteten.” Ifølge Jim Hagemann Snabe skal der teknologiske kvantespring til.

Et kvantespring – hvad enten det gælder teknologi, organisation eller mentalitet – kræver, at en virksomhed suger til sig, indefra og udefra. Den må være i stand til at få mest muligt ud af medarbejdernes, af samarbejdspartneres, ja ligefrem af de politiske kritikeres ideer.

A.P. Møller-Mærsk og andre store virksomheder har i sparekampagne efter sparekampagne effektiviseret sig meget magre. Nu er der brug for kvantespringet ud i noget anderledes. Tiden kunne være inde til en stor kreativitets- og innovationskampagne, der kan vende op og ned på veletablerede forretningsmetoder og markeder. Sådan en kampagne kræver åbenhed. Den kan måske endda begynde med, at en virksomheds top klart signalerer, at den er klar til at lytte til nye, provokerende og irriterende tanker. Men bundlinjen er, at Mærsk skal til at genopfinde sig selv.

læs hele udgivelsen her 

Morten A. Sørensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Business Analyst
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Region Hovedstaden
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank